Страхотен Григор Димитров спаси два мачбола и обърна Матьо на старта в Ротердам


Страхотен Григор Димитров спаси два мачбола и обърна Матьо на старта в Ротердам
Снимка: Getty Images/Guliver

2378 0

В изключителна драма се превърна първият мач на най-добрия ни тенисист Григор Димитров от турнира "250" в Ротердам. Димитров обърна френския ветеран Пол-Анри Матьо, след като трябваше да спаси два мачбола, при това на сервис на противника, но в крайна сметка се справи с 4:6, 7:6 (2), 6:2. Така Григор взе първа победа срещу Матьо в едва втория мач между двамата – при първата ми среща, също в зала - на четвъртфинал в Базел преди три години, българинът загуби в два тайбрек сета – на две и на четири точки. В следващия кръг Димитров излиза срещу победителя от мача Давид Гофен – Жил Мюлер.

Първи сет

Още в първия гейм на мача Григор беше изправен пред точка за пробив, след като направи две непредизвикани грешки от бекхенд и една от форхенд, но за щастие Матьо не можа да изпълни замисъла си за агресивен ретур от бекхенд по правата на втори сервис на Димитров, което най-вероятно щеше да значи пробив.

След трудния първи гейм, Григор захапа Матьо на негов сервис, направи два чудесни печеливши бекхенда по правата и след като и французинът помогна с двойна и непредизвикана грешка, се стигна до точка за пробив. При нея обаче Матьо успя да натисне пръв форхенда и спаси положението, като взе гейма след 11 минути борба!

Колебливото представяне на Димитров продължи и във втория му сервис гейм, като този път Матьо не сбърка и проби на 15, след като Григор сбърка смач и форхенд, а на точката за пробив французинът го засече с мощен бекхенд по диагонала. Този пробив се оказа достатъчен за Матьо, който до края на сета се превърна в истинска машина на сервис и затвори сета с 6:4. А големият проблем в него беше ниският процент на спечелени точки при вкаран първи сервис за Григор – само 65%.

Втори сет

Тенденцията от първата част се задържа и двамата вече се държаха далеч по-убедително на сервис. По-стабилен обаче изглеждаше французинът и в петия гейм той нанесе поразяващ удар – пробив на 15, след като Димитров направи и двойна грешка в най-ужасния си гейм в мача и при 0:40 спаси само една от трите точки за пробив, които трябваше да отразява. Всъщност Григор спечели първата си точка на ретур в този сет чак в третия сервис гейм на Матьо, при изоставане 0:30!

При 4:3 за Матьо и сервис на французина нашето момче тръгна с 0:30 след два страхотни печеливши бекхенда – от ретур и в разиграване, по правата, но По-Анри отговори с четири поредни точки, като също записа два печеливши бекхенда по правата – най-впечатляващото му оръжие в мача.

5:4 и сервис на Матьо за мача – последен шанс за Димитров. Той отново стартира с 0:30, като принуди Матьо да сбърка в близост до мрежата с добре подсечен бекхенд. Но точно както и в предния сервис гейма на французина, Матьо направи обрат и стигна до мачбол при 40:30. Григор се спаси след добър ретур от форхенд и атака по правата от втори удар, но французинът записа нов марков бекхенд по правата, стигайки до втори мачбол. Димитров спаси и него след поредица от бекхенди по правата и рязка смяна с диагонал, който се превърна в печеливш удар. А след това, заслужено, първата ни ракета се развихри от форхенд и достигна до първата си точка за пробив в сета и едва втора в мача! И този път Матьо се поддаде на нервите, опита форхенд по обратния диагонал и го пропусна – връщане на пробива за 5:5.

С оглед развитието на нещата логично се стигна до тайбрек, където Матьо пропусна форхенд от равностойна позиция за 2:0 точки в полза на Григор. Димитров стигна и до втори минипробив, след като потанцува по нервите на французина с поредица от сечени удари и рязка смяна с лифтиран форхенд, което доведе до грешка на Матьо. Той веднага върна единия минипробив след страховит печеливш форхенд от ретур, но Григор възстанови преднината си от два минипробива след тежка размяна на форхенд – 5:2 точки. Това съвсем разби Матьо, който пак сбърка от форхенд и с ас Димитров си взе сета – 7:2 точки в тайбрека.

Трети сет

Логично с оглед развитието на нещата във втория сет, Матьо буквално беше гроги и Григор го проби веднага на нула, след като французинът три пъти пропусна форхенд по правата. А в четвъртия гейм Димитров направи истинско шоу за публиката – три поредни аса и гейм на нула, за аванс от 3:1 гейма. И сривът на Матьо стана пълен – нов пробив за Григор, за 4:1, като за капак французинът направи двойна грешка още на първия шанс за пробив в гейма. До края за Димитров остана да взема собственото си подаване, което той и стори, затваряйки срещата след като спаси две точки за пробив в последния гейм на мача - с ас и атрактивно излизане на мрежата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички