Sofia Open 2019: Изгряващият български тенисист, зад когото се крие победа над Циципас


Sofia Open 2019: Изгряващият български тенисист, зад когото се крие победа над Циципас
Снимка: Фейсбук профил

10024 0

Тенисът в България търпи развитие през последните години, а няма как да не отдадем заслуги за това и на най-добрия ни тенисист - Григор Димитров, който прави възможно най-добрата реклама на спорта у нас. По стъпките на бившия №3 в света вече са поели някои от най-талантливите млади надежди на България, които постепенно прокарват своя път на кортовете, вероятно окрилени именно от 27-годишния хасковлия.

Такъв е случаят и с новия държавен шампион по тенис за мъже в зала - Габриел Донев. 22-годишният тенисист, израснал в Сливен, спечели първата си държавна титла при мъжете след успех над Александър Лазаров (6:4, 6:4) през изминалата седмица. Финалният мач на националния шампионат обаче се оказа далеч по-ценен за Донев, тъй като му осигури участие в най-големия турнир по нашите земи - "София Оупън".

Вижте тази публикация в Instagram.

Държавен шампион за мъже 2019 🏆 Незабравима седмица , изстрадани победи и сбъдната мечта ! Тази победа не е само моя , а и на хората,които стоят зад мен - баща ми, Радослав Лукаев,Кирил Симеонов и разбира се на най-добрият физиотерапевт Алгис Христов @algishristov 🙏🏼 Благодаря и на @kachevamariya @mladendimitrov @s.lyubomirova @kacharovv @natalyyst 💙 Поздравления на @alexlazarovv за достигането на финала . Сега е време за възстановяване и подготовка за #sofiaopen2019 #believe

Публикация, споделена от Gabriel Donev (@gdonevvv) на

Габриел ще има честта да премери сили с някои от най-големите знаменитости в света на тениса, като се очертава тазгодишното издание на турнира в столицата да бъде и най-оспорваното от създаването му през 2016 г. Държавният шампион на България ще започне участието си от квалификациите в турнира, а пътят до основната схема не изглежда никак лек. Силните опоненти обаче не са "чужди" на Донев, като преди три години той успява да победи Стефанос Циципас - гръцкият талант, който достигна до полуфиналите на "Australian Open" преди няколко дни.

"София Оупън" започва след по-малко от седмица, а за Габриел предстои най-голямото предизвикателство до момента в неговата кариера. Какви са целите пред младия тенисист, как се пробива в професионалния спорт и кой всъщност е Габриел Донев - всичко това ни разкрива самият той в интервю пред SportLive.bg

Габриел израства в благоприятни условия за развитието му в спорта, а зад успехите се крият както усърдната му работа в тренировките, така и неотлъчното присъствие на неговия баща - Тодор. "Израснал съм в Сливен. Баща ми е треньор по тенис. Имаме малка база от два корта. Той беше човекът, който ме заведе на кортовете просто да играя с топката и да държа ракетата. Постепенно започнах да му преча в часовете и малко по малко тенисът се превърна в част от моя живот", споделя Донев.

Тенисистът добавя, че е практикувал и други видове спорт, но единствено ракетата е успяла да привлече трайно вниманието му: "Като малък тренирах плуване, карах ски, футбол, но нищо така сериозно, както тениса." Българинът неусетно трупа опит и достига до ниво, което граничи с това на професионалните играчи. На въпрос каква е мотивацията му да продължава да се занимава професионално с тенис, Габриел отговаря: "Състезанията, тренировките, тръпката, напрежението, съревнованието, победите, дори загубите."

Донев определя своя стил на игра като "агресивен, но на моменти и пасивен", като посочва, че най-силният компонент от играта му е "форхендът". Габриел е прекарал по-голямата част от мачовете и тренировките си на клей, а неговият фаворит в света на тениса е само един: "Роджър Федерер. Той е... каквото и да се каже ще бъде малко."

Сливналията разкрива и какво му е коствало спечелването на държавната титла - трофей, който бленува от дълго време: "Тази титла, специално при мъжете, я преследвам от доста дълго време и ми струваше няколко изгубени финала и тежки загуби, които ме караха да падам психически."

Неговият баща обаче е човекът, който непреклонно вярва в способностите му, и го мотивира да продължава напред: "Той винаги ме е убеждавал да не спирам да тренирам, знаейки че ще дойде и моят момент. Конкуренцията в тениса е голяма. Всеки се опитва да покаже най-доброто, на което е способен. Затова е трудно - защото всеки ден от тази седмица ти трябва да бъдеш готов не само игрово, но и да бъдеш физически и психически на сто процента."

Габриел през последните няколко месеца се подготвя усилено за "София Оупън" и съответно турнирът, който му осигури класиране - държавният шампионат в зала: "Знаех че, ако играя тениса, който мога, съм способен да победя всеки един от участниците в турнира, защото съм го правил и преди. От мен се искаше да остана спокоен през целия турнир, да запазя концентрация и да играя по начина, по който съм способен."

Тенисистът има зад гърба си участия на младежки олимпийски игри, европейски и балкански първенства, но за него "София Оупън" е надпревара от друг ранг и досега не се е състезавал на по-голям шампионат. В квалификациите на турнира фигурират имена като Виктор Троицки, Гилермо Гарсия-Лопес и Серхий Стаховски, срещу които е възможно да се изправи българския тенисист. "Разбира се, че ще има напрежение преди мача, но смятам, че ако съм подготвен добре, то ще бъде в началото, след което ще се опитам да покажа най-доброто от себе си." 

"За първи път ще играя на толкова силно ниво. Винаги имаш шансове, това е тенисът, просто трябва да изляза и да покажа най-доброто, а и да се забавлявам", коментира Донев относно шансовете си за класиране към основната схема. Тенисистът обаче може да достигне до там и по друг начин - чрез "уайлд кард" за директно класиране, който се връчва от организаторите на турнира.

"София Оупън" вече раздаде два от своите три "уайлд карда" за директно класиране, а третият се пази до последния момент, ако евентуално тенисист от световния елит реши, че желае да се включи в надпреварата. В противен случай обаче "златният" билет за основната схема може да се окаже в ръцете на българин, а защо не и при Габриел: "Надявам се, има голяма вероятност. Ще видим в следващите дни. Преди финала на държавното първенство ни казаха, че има голяма вероятност победителят да получи този "уайлд кард" за основната схема, което ме мотивира допълнително."

Вижте тази публикация в Instagram.

📸🎾🏃🏻‍♂️💸💪🏼

Публикация, споделена от Gabriel Donev (@gdonevvv) на

Младият играч коментира и отсъствието на най-добрия ни тенисист - Григор Димитров, от турнира в София: "Със сигурност участието на Григор Димитров щеше да бъде допълнителен бонус не само за самия турнир, но и за нас, българските тенисисти, да бъдем покрай него. Той е изключителен тенисист, ние трябва да се учим от него, но той си има свои приоритети, които следва."

Донев е на мнение, че българският тенис се развива, а зад това стоят както Григор Димитров, така и Българската федерация по тенис: "Смятам, че българският тенис изживява добрите си дни. Няма как постиженията на Григор да не вдъхновяват младите да тренират, но всички трябва да работим заедно, да се подкрепяме, да сме отбор - едно цяло. България не може да е в най-долната група за "Купа Дейвис". Имаме най-добрите играчи при юношите и при мъжете, и вярвам, че с наша помощ, и тази на Григор, ще бъдем в най-горната група."

Габриел признава, че е изключително трудно да се пробие в световния тенис поради ред причини: "Нивото е убийствено. Всеки противник е силен, всеки дава всичко от себе си и трябва да играеш на 100 процента, за да го победиш. За мен е трудно да пътувам по турнири. Всеки един турнир е свързан с много финансови разходи, затова постоянно се търсят спонсори, които да ми помогнат за развитието ми като тенисист. И тук искам да благодаря на родителите ми, които правят невъзможното, за да участвам на по-голям брой турнири."  

Целите пред Донев са начертани и се работи с малки стъпки за постигането им: "Най-вече искам да бъда здрав – да продължавам да се развивам. Желанието ми е да вляза в топ 100 на ITF ранглистата, което ще ми помогне да взимам участие на “Challenger” турнири. За целта обаче трябва да пътувам доста повече по турнири, за което се изискват средства."

Тенисът за Габриел е... "страст, любов, работа и начин на живот." Един млад българин, който не спира да мечтае и да преследва целите си. Именно тези ценности бавно изчезват в нашето съвремие, а хора като Габриел трябва да бъдат окуражавани да не спират да се трудят. Българският тенис определено има светло бъдеще, а най-доброто тепърва предстои. 
Автор: Стефан Йорданов
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички