След титаничен сблъсък и драма: Карлос Алкарас пречупи Александър Зверев и е новият шампион на Ролан Гарос


След титаничен сблъсък и драма: Карлос Алкарас пречупи Александър Зверев и е новият шампион на Ролан Гарос
Снимка: Getty Images

1813 0

Карлос Алкарас е новият шампион на Ролан Гарос. Испанецът надделя в титаничен сблъсък над Александър Зверев във финала с 6:3, 2:6, 5:7, 6:2, 6:2 след 4 часа и 20 минути игра.

Испанецът успя да спечели първия сет с 6:3 след само 36 минути игра, но германският му противник доминираше във втория сет и го взе с категоричното 6:2. Алкарас имаше аванс от 5:2 в третата част, но Зверев направи голям обрат до 5:7, с което олимпийският шампион поведе в сетовете. Испанският тенисист обаче не се поддаде на този обрат и бързо пробив четвъртия сет за 2:0, като даде само гейм на съперника си за 6:1. Петият бе взет с 6:2, като в предпоследния гейм в мача испанецът завъртя пробив на нула, за да демонстрира тоталното си надмощие в края.

Това е първият шампион на Ролан Гарос, роден след 1987 година.  Така 21-годишният испанец запази перфектния си баланс във финали в турнири от Големия шлем - три победи в три мача, и стана най-младият тенисист, който печели титла на всяка една от трите настилки. Алкарас взе първата си купа на твърд корт през 2022 година на Откритото първенство на САЩ, през 2023 година стана шампион на трева на "Уимбълдън", а сега е първи и на червените кортове на "Ролан Гарос".

Двамата имаха общо девет мача помежду си преди днешния сблъсък, като последните седем са били в турнири от Големия шлем, на Мастърси или на Финалите на АТР.

Още: Александър Зверев бе пред излагация, но победи Рууд и ще играе на финала на Ролан Гарос срещу Карлос Алкарас (ВИДЕО)

Зверев се бори, но не успя да надделее над Алкарас

Сега обаче и двамата са на дебютен финал на Откритото първенство на Франция и макар германецът да бе аутсайдер в срещата, той водеше в общия баланс с 5-4 победи. Испанецът от своя страна е спечелил две от трите срещи помежду им на клей – той има две победи в Мадрид, но загуби на 1/4-финал на Ролан Гарос през 2022 година.

Александър Зверев ще играе на втория си финал на Големия шлем. След като на три пъти загуби в предпоследната фаза на Ролан Гарос, този път световният №4 стигна до мача за трофея след обрат срещу Каспър Рууд.

Още: "Палачът" на Григор Димитров бе спрян! Карлос Алкарас подчини Яник Синер след тенис класика и е на финал на Ролан Гарос (ВИДЕО)

Окончателно: На кое място е Григор Димитров след Ролан Гарос - опасност скоро да е аут от ТОП-а

Сензация на "Ролан Гарос": Руска тийнейджърка елиминира Сабаленка в 1/4-финалите

Григор "HOT SHOT" Димитров прави невъзможното - възможно! (ВИДЕО)

Съдбоносно: За доброто на Григор Димитров - ТОЗИ играч веднага трябва да отпадне от Ролан Гарос

Бе до Григор Димитров през целия Ролан Гарос: Накрая му нанесе "удар под кръста"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички