С много късмет Григор Димитров се измъкна с победа срещу Ник Кирьос


С много късмет Григор Димитров се измъкна с победа срещу Ник Кирьос
Снимка: Getty Images/Guliver

3317 0

Първи мач за Григор Димитров в Индиън Уелс и първо много трудно препятствие. В среща от втория кръг нашето момче излезе срещу най-горещия млад талант в мъжкия тенис Ник Кирьос и спечели с доста късмет с 2:1 сета – 7:6 (2), 3:6, 7:6 (4). В следващия кръг Димитров ще очаква победителя от мача на Томи Робредо и Андрей Голубьов.

Първи сет

Определено срещата беше чакана с голям интерес предвид и репутацията на Кирьос, който блесна на миналогодишния „Уимбълдън” след впечатляващата победа над Рафаел Надал. Мачът започна по впечатляващ за Григор начин – три аса още в първия му сервис гейм, първите два от които поредни, след невърнат начален удар за старт. Определено обаче и двамата правеха доста грешки от игра и влизаха доста бавно в двубоя, като точките се печелеха бързо – или с някой мощен ас, или след грешка, предизвикана или не. Всъщност първото истинско разиграване, с повече от три-четири удара, дойде чак при 2:2 гейма, когато на свой сервис Григор успя да натисне с мощни форхенди Кирьос и да му завърши топката по правата.

Предвид доста слабия процент първи сервис на Кирьос – само 48 на сто, Димитров пропусна голям шанс в десетия гейм, след като изкара форхенд по правата при 40:40 на сервис на противника и не можа да изстества австралиеца. Всъщност българинът бъркаше прекалено много от форхенд, но за щастие Кирьос беше в същото положение, особено от бекхенд.

В крайна сметка логично се стигна до тайбрек, където Григор удари първи, правейки минипробив за 2:1 точки, след като успя да върне топката в игра със страхотно разтягане на коварен втори сервис на Кирьос по линията и завърши разиграването с форхенд по правата, който противникът му върна в мрежата от далеч по-слабия си удар - бекхенда. Кирьос направи непредизвикана грешка и от форхенд в седмата точка, когато не приклекна добре при нисък сечен бекхенд на Димитров и българинът поведе с два минипробива – 5:2. Последваха две бързи точки за Григор на негов сервис и първият сет отиде на неговата сметка – 7:2.

Втори сет

Първата точка за пробив в целия мач дойде в първия гейм на втория сет – на сервис на Кирьос. Григор обаче не можа да направи затрудняващ ретур и младият австралиец се измъкна сух от водата.

Лека-полека Димитров стабилизираше представянето си, като най-силен беше на сервис, но и Кирьос се вработваше все по-добре на начален удар, а вече няма тенис фен, който да не знае – сервисът на младия австралиец е един от най-мощните в света. И определено когато не му върви играта, той винаги намира упование в него, дебнейки момента си. А моментът му дойде при 4:3 за него и сбъркан смач от Григор, който не очакваше, че Кирьос ще може при шпагат с една ръка на бекхенд да направи толкова добър лоб. Българинът спаси първия шанс за пробив в сервиса си след мощен неврънат начален удар, но веднага направи двойна грешка и след това, при открит диагонал, изкара форхенда си в аут, вместо да го превърне в печеливш удар – пробив и сервис за Кирьос за сета. Австралиецът се справи и изравни резултата в сетовете – 6:3.

Трети сет

Малкото спечелени мачове след Australian Open и липсата на увереност при Григор определено проличаха, след като още в първия му сервис гейм за частта той направи двойна грешка, с която резултатът стана 15:40! Българинът обаче се събра, заби ас, след това мина и във вихрена атака с мощен форхенд и я завърши със смач, а след това Кирьос на два пъти не можа да върне сервиса на Григор и той се измъкна.

Окуражен от измъкването си направи два страхотни ретура от бекхенд при 40:15 на Кирьос в следващия гейм и битката се завърза. Австралиецът взе предимство с впечатляващ втори сервис, макар че Григор за малко не направи минаващ форхенд от трудна позиция, но след това сбърка високо бекхенд воле. В крайна сметка обаче Кирьос не даде шанс за пробив на Димитров и взе своето с две разигравания, в които мощта му не можа да бъде удържана от българина.

Григор пропусна уникален шанс и в четвъртия гейм, когато при 30:30, вместо да разстреля Кирьос с форхенд по диагонала, той му даде шанс да играе воле и последва грешка на мрежата от нашето момче – а иначе щеше да е точка за пробив за него. И след като изпусна това, Димитров още в следващия гейм допусна от аванс 30:0 да се стигне до 30:40 след крайно неудачен сечен ъпроуч. Григор обаче отговори с много трудно печелившо воле от бекхенд и взе подаването си.

4:4 – и Димитров отново показа колебание, след като при 15:30 сбърка елементарен форхенд в близост до мрежата и даде нови две точки за пробив на Кирьос. И още първата беше реализирана, след като младият австралиец върна форхенд обратно в полето, спъна се и изкълчи десния си глезен, но на празен корт Григор не успя да върне топката и я прати в мрежата, сякаш играейки на федербал – пробив! Кирьос, обаче, едвам стъпваше на крака си, но въпреки това реши да не ползва медицински таймаут и застана на сервис линията в опит да спечели мача. Логично Григор получи две топки за рибрейк, след като австралиецът едвам стъпваше, а на всичкото отгоре при 0:15 удар от бекхенд на Димитров се скъси от филето на мрежата и Кирьос хем трябваше да тича с пулсиращ глезен, хем не можа да върне. Така българинът успя да се върне в последния момент в мача, след като направи успешен бекхенд ретур и Кирьос веднага изкара удара си далеч в аут – 5:5.

Везните вече клоняха явно към Григор, който бързо взе последния си сервис гейм в мача и притисна Кирьос на негово подаване, но младият австралиец показа страхотна психическа устойчивост и след като мина през два дюса, се добра до тайбрек. Там двамата се вкопчиха един в друг, като Кирьос се облегна изцяло на сервиса си, защото беше ясно – в разиграване шансовете му бяха малки. До 3:3 двамата вземаха точките на собствен сервис, като австарлиецът направи два аса, а Григор – един. Тогава обаче българинът грабна шанса си и заби страхотен форхенд ретур, който Кирьос изкара в аут – минипробив. Последваха две бързи точки за Димитров след печеливши удари от форхенд – 6:3 и три мачбола. Първият беше спасен след мощен форхенд от Кирьос, но при втория вече нашето момче натисна на бекхенд и принуди австралиецът да сбърка – 7:4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички