Григор Димитров отпадна от Ролан Гарос след загуба от Стефанос Циципас в 3 сета


Григор Димитров отпадна от Ролан Гарос след загуба от Стефанос Циципас в 3 сета
Снимка: Getty Images/Guliver

9341 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи с участието си на последния за годината турнир от Големия шлем - Ролан Гарос. Хасковлията загуби на 1/8-финалите с 0:3 сета от шестия в света грък Стефанос Циципас.

22-годишният тенисист спечели след 6:3 7:6(9) 6:2 в отделните части, като в четвъртфиналната фаза ще се изправи срещу руснака Андрей Рубльов, който осъществи обрат срещу унгареца Мартон Фучович и го победи с 3:1 сета - 6:7(4) 7:5 6:4 7:6(3) в отделните части.

Двамата изиграха качествен двубой, но грешки в ключовите моменти от страна на Димитров го лишиха от нещо повече. Той така и не успя да пробие своя съперник в целия двубой. Първият сет само един пробив раздели двамата тенисисти, като той дойде още в първия сервис-гейм на българина.

Втората част бе ключва за целия сблъсък. Там не се стигна до пробив, а в края на сета изглеждаше сякаш Григор се представя по-добре. Стигна се до гладиаторски тайбрек, в който и двамата изпуснаха по два сетбола. В крайна сметка той завърши след много неприятна непредизвикана грешка от българина.

В третия сет интригата почти отсъстваше, като гъркът бе устремен към спечелването му още от самото начало. Той отново осъществи ранен пробив, а впоследствие се справи с опитите на Гришо да бъде върнат. Мачът завърши с нов, общо трети пробив за мача.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - гъркът повежда в третата част. Феноменален ретур на Гришо му осигури преднина от 30:15, но след това добър сервис на Стефанос, придружен от удар на линията и грешка от Григор, му осигуриха гейма.

0:2 (пробив) - лошо начало за българина. Двойна грешка, подхлъзване и непредизвикана грешка белязаха едва втория пробив в мача.

0:3 - шестият в света затвърждава пробива, като дори не даде и точка на Григор Димитров. Лошо начало за хасковлията на третата част.

1:3 - изглеждаше сякаш ще се стигне до втори пробив за Циципас и интригата ще приключи, след като водеше с 40:15. Въпреки това, страхотен бекхенд, а и малка помощ от мрежата помогнаха на Димитров да си вземе подаването.

1:4 - геймът започна с 40:0 за гърка, след което Гришо взе една точка и бе съвсем близо до втора, но неочаквано изкара "смаш" в аут.

2:4 - Димитров поведе уверено, но последва спад, от който Циципас щеше да се възползва и да осъществи втори пробив, но Гришо стабилизира играта си.

2:5 - Гришо затрудни гърка при това му подаване, като осъществи няколко убийствени бекхенда. Въпреки това, страховитите сервиси през целия гейм бяха решаващи и Циципас печели нов гейм, като все още не е допуснал пробив през целия двубой.

2:6 (пробив) - за съжаление, Димитров дори не принуду Циципас да сервира за спечелването на двубоя и допусна пробив на 15.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - първият гейм от втория сет отива на сметката на българина. Циципас отново го затрудни, като се стигна до красиви отигравания и от двамата тенисисти. Два аута на гърка обаче се оказаха ключови.

1:1 - безпроблемен сервис-гейм за Циципас, давайки само 1 точка на Григор.

2:1 - Гришо започна ударно с две прекрасни комбинации, но след това гъркът отново успя да му създаде минимални проблеми. Въпреки това, до по-голямо напрежение не се стигна и българинът взе подаването си.

2:2 - Стефанос продължава да взима топката много рано и да осъществява невъзможни за хващане удари по края на корта. Пореден безпроблемен гейм на собствен сервис за него.

3:2 - много труден сервис-гейм за Григор Димитров. 3-та двойна за него даде преднина от 40:15 за съперника му и два брейкпойнта. Те бяха отразени, за да се стигне до нов такъв, който също бе спасен. В крайна сметка българинът взе подаването си.

3:3 - този път хасковлията се представи по-добре на противников сервис, но Циципас спечели две ключови разигравания, което се оказа решаващо.

4:3 - добър сервис-гейм за българина и взима подаването си.

4:4 - Димитров започва да се представя все по-добре, когато неговият съперник сервира, но така и не успява да осъществи пробив. Този път поведе 30:15, но последваха грешки от българина.

5:4 - Стефанос Циципас ще трябва да сервира за оставането си във втория сет, след като Григор отново се справи, макар и с леки затруднения, и взе частта си.

5:5 - Димитров стигна до 30:30 и последва много важна точка, която обаче завърши с непредизвикана грешка в аут от бекхенда на Григор. След това Циципас нямаше проблеми да вземе подаването си.

6:5 - превъзходно - безупречен сервис-гейм от Гришо, дошъл в много добър момент. Българинът не даде и точка на своя съперник, като го приключи със страхотна реакция на мрежата.

6:6 - маратонски гейм, в който Григор Димитров на два пъти докарваше нещата до "дюс", но така и не си осигури точка за спечелване на сета. Циципас взе подаването си и частта ще бъде решена от тайбрек.

6:7(9) - тайбрекът започна с много неприятна непредизвикана грешка на българина и мини-пробив за Циципас. След това двамата взимаха точките на собствен сервис, докато българинът не спечели такава и на противников сервис, за да направи резултата в тайбрека 3:4 за гърка. Последва нова размяна на мини-пробиви и резултат от 6:5 за Циципас, гарниран със сетбол на противников сервис. Точката бе изключително успорвана, но след къса на гърка Гришо стигна топката и я пласира дълбоко на линията за 6:6. Нова драматична размяна на мини-пробиви докара резултата до 7:7. Българинът спечели и второто подаване на Циципас и стигна до сетпойнт на собствен сервис, но не спечели точката. Още една възможност за спечелване на частта за хасковлията, този път на противников сервис, но и тя неутрализирана - 9:9. За съжаление, Циципас поведе с 10:9, а след това се стигна да ужасна непредизвикана грешка от форхенд на Григор, която му коства и частта.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Гришо тръгна добре и поведе с 30:0, но след това Циципас пласира топка точно на линията и стабилизира сервиса си, за да не дава повече точки на българина.

0:2 (пробив) - след неуспешна къса на Димитров Циципас стигна до брейкточка, но добър сервис на хасковлията изравни резултата. Последва двойна грешка, а след това и удар в аут, за да се стигне и до първия пробив в мача.

0:3 - пробивът е затвърден, като този път шестият в света нямаше никакви проблеми и не даде и точка на съперника си.

1:3 - Циципас стигна до нови две точки за пробив при 40:15, но тогава сервисът на Григор потръгна и му спечели всяко едно от последвалите разигравания

1:4 - нов бърз сервис-гейм за Циципас, като този път българинът посрещаше по-добре, но все пак достигна само до 1 точка след удари в мрежата и в аут.

2:4 - световният номер 6 отново поведе с 30:0 след невероятен бекхенд по правата. отново обаче сервисът на Григор го извади от тежката ситуация.

2:5 - за съжаление, Димитров така и не успява да затрудни гърка и да направи интрига на негов сервис. Няколко удара в аут и в мрежата и отново безпроблемен гейм на собствен сервис за Стефанос.

3:5 - отново напрежение при сервирането на българина, като се стигна и до два "дюса". Въпреки това, Гришо си взима подаването и принуждава Циципас да сервира за спечелването на сета.

3:6 - за първи път през сета Димитров натисна сериозно съперника си на негов сервис. Това му осигури и първи две точки за пробив, които обаче бяха неутрализирани след страховити сервиси. Последва перфектна къса и нова възможност за брейк, при която мрежата помогна на гърка. След това той стигна и до първи сетпойнт, който бе взет след ретур в аут на Гришо.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Хасковлията имаше късмет до този момент и след добро стечение на обстоятелствата се изправяше само срещу тенисисти извън топ 100 на световната ранглиста. Той не даде нито сет, като се справи последователно с Грегоар Барер, Андрей Мартин и Роберто Карбайес.

Сега препятствието е далеч по-сериозно. Младият грък си осигури двубой с Димитров, след като се справи с Хауме Монар (3:2 сета), Пабло Куевас (3:0 сета) и Аляж Бадене (2:0 сета и отказване). Никога до този момент Циципас и Димитров не са се срещали.

Преди двубоя 29-годишният българин призна, че очаква първата си среща с този съперник с нетърпение. Победителят измежду Гришо и Циципас ще се изправи срещу триумфиралия измежду Андрей Рубльов и Мартон Фучович.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички