"Ролан Гарос" 2016: Джокович и Серина се целят в епични рекорди


"Ролан Гарос" 2016: Джокович и Серина се целят в епични рекорди
Снимка: Getty Images / Guliver

2427 0

Остават само няколко часа до второто от четирите най-важни събития в света на тениса – „Ролан Гарос”. Жребият и при мъжете, и при жените вече е изтеглен, турнирът започва в 12:00 часа българско време, а след две седмици ще е ясно кои ще са кралят и кралицата на клея. И тъй като на никой никога не му се чака повече от необходимото – нека опитаме да предвидим какво ще се случи.

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

За разлика от предишни години, сега очакванията особено към Григор Димитров, а и към Цвети Пиронкова, не са особено големи. Димитров изкара ужасен клей сезон – загуби в първите кръгове на Мастърсите в Мадрид и Рим срещу по-задно ранкирани противници, след като загуби и финала на турнира от серията „250” в Истанбул от нисичкия и с над 50 места по-назад в ранглистата Диего Шварцман. Очевидно е, че в главата на Григор е пълна каша и това няма как да не пречи на представянето му. Видимо Димитров излизаше срещу последните си трима съперници без ясен тактически план – например срещу Шварцман, който е само 170 сантиметра висок, той почти не използва кик сервис. Ранкингът на Григор вече е толкова нисък, че той не влезе като поставен на най-големия турнир на клей – за пръв път от 2013 година насам.

Сега Димитров почва в 19:00 часа на 22 май срещу Виктор Троицки, от когото загуби на финала в Сидни тази година, след като имаше мачбол. Оптимистичното за Григор е, че след силните първи два месеца на годината, сърбинът поостана без гориво и записа само 2 победи в 6 мача на клей. Въпросът изглежда в желанието и фокуса – а сякаш в момента при Троицки този елемент е по-силен.

Относно Цвети Пиронкова определено може да се каже, че върхови постижения от нея не може да се чакат. Тя вече е извън топ 100, а на клей има само 1 победа от 4 мача през тази година. На всичкото отгоре в първи кръг Пиронкова среща клей експерта и бивш финалист на „Ролан Гарос” Сара Ерани.

Прогноза за представянето на Димитров: Първи кръг/Трети кръг

Прогноза за представянето на Пиронкова: Първи кръг

ФАВОРИТИТЕ

Новак Джокович


Сърбинът идва в Париж, за да постигне заветната си мечта – титла от последния турнир от Шлема, който още не е спечелил. Ако го Новак го стори, това го изравнява с тенис гигантите Роджър Федерер и Рафаел Надал, а предвид изключителната му доминация на корта в момента нищо чудно титла на „Ролан Гарос” да доведе до абсолютно сигурно подобряване на рекорда на Федерер от титли от Големия шлем – 17.

Тази година сезонът на клей преди „Ролан Гарос” не беше толкова убедителен, колкото през миналата година. Тогава сърбинът спечели Мастърсите в Монте Карло и Рим, а сега взе титла само в Мадрид. Джокович имаше особено изтощително преживяване в Рим, където премина през маратонски мачове с Рафаел Надал и Кеи Нишикори, за да отстъпи на финала от Анди Мъри, след като беше останал без сили.

За Джокович изглежда жизнено важно да е достатъчно агресивен от форхенд и сервис. С началния удар изглежда няма проблеми – сърбинът варира отлично и е на високо ниво. Колкото до форхенда – Джокович би трябвало да се тревожи, ако отново се натъкне на някой във формата на Стан Вавринка отпреди година. Жребият също изглежда приемлив за Ноле – той няма сериозен опонент до полуфинал и едва ли ще загуби много сили. На полуфинал обаче 99,99% сигурно е, че ще има епичен мач с Рафаел Надал.

Прогноза: Финал/Шампион

Рафаел Надал


Голям шампион като Рафа може би ще има шанса да изригне веднъж за последно, преди окончателно да каже сбогом на най-добрите си години в професионалния тенис. В Париж Надал е невероятен – само 2 загуби в цялата му кариера и 9 титли от „Ролан Гарос”. Рафа изглежда далеч по-добре, откакто започна сезонът на клей, но все още има едно непреодолимо препятствие за него – Новак Джокович. Надал навъртя вече 7 поредни загуби от Джокович, като дори не взе сет в тези мачове. Последното поражение беше на четвъртфинала в Рим, когато Джокович изглеждаше по-разфокусиран от обикновено и доста уязвим, но Надал отстъпи пред нервите и допусна във всеки от двата сета да му наваксат пробив аванс, включително при сервис и пет сетбола във втората част.

Сега Надал влиза на „Ролан Гарос” в половината на Джокович. Доста интересно чисто психилогически ще е Надал да играе с Фабио Фонини в трети кръг. Фонини е единственият човек, печелил на Голям шлем срещу Рафа, след като губи с 0:2 сета – миналата година на US Open. Крайно любопитен ще е и двубой с Доминик Тийм на осминафинал – младият австриец се очертава като бъдещ доминатор на клей, но „слабостта” му е, че играе бекхенд с една ръка, а на клей срещу Надал това е голям минус, когато Рафа е в достатъчно добро състояние и праща дълбоко топката с неподражаемия си топспин форхенд.

Прогноза: Полуфинал/Шампион

Серина Уилямс


Женският тенис определено страда от криза на звезди. След като Мария Шарапова изгоря за допинг, Серина Уилямс остава единствената в друга категория. Американката преживя голям шок на US Open миналата година с отпадането от Роберта Винчи на полуфинал, което ѝ попречи да запише календарен Голям шлем, а тази година Уилямс падна на финала на Australian Open от Анжелик Кербер и все още не може да изпревари Щефи Граф по титли от Големия шлем. На практика след Мелбърн Уилямс игра твърде малко и се завърна едва в Рим, където помете всичко по пътя си. Би трябвало Серина да е достатъчно свежа, за да не се опасява от физически проблеми на „Ролан Гарос”. А жребият ѝ е такъв, че чак на четвъртфинал би имала сериозен съперник – Виктория Азаренка, която обаче пак имаше проблеми с гърба за клей сезона, след като направи невероятен дубъл Индиън Уелс-Маями. Въпреки това точно играч, който може да раздвижи повече Серина по основната линия и да я изтощава, да я кара да удря повече топки, би имал успех срещу страховитата американка. Азаренка обаче никога не е била специалист на клей и е по-реалистично да създаде проблеми на Уилямс, но не и да я отстрани.

Прогноза: Шампион/Четвъртфинал

Симона Халеп


Номер 6 в схемата идва в Париж след титла в Мадрид. Халеп беше финалист в турнира преди две години и предвид жребия ѝ като нищо може пак да я видим на корта за последния мач. Тя е в долната половина на схемата и не се очертава да срещне противник от нейната класа до осминафинал, където евентуално може да играе с миналогодишната финалистка в Париж Луцие Шафаржова. Шафаржова се представи посредствено на турнирите в Мадрид и Рим, но пък взе титлата в Прага, след като от есента на миналата година страдаше от бактериална инфекция и записа пет поредни загуби в първи кръг. На четвъртфинал Халеп може да се срещне с Ерани или Агниешка Радванска, евентуално някоя изненада, а на полуфинал е абсурдно да се правят прогнози, защото третата четвъртина при жените е най-непредвидима.

Прогноза: Финал/Осминафинал

ОТ ВТОРА ЛИНИЯ

Анди Мъри


Допреди две години беше абсурдно да се мисли, че Мъри може да е фактор на клей. Но нещата се промениха драматично и през този сезон Анди отново идва в Париж с титла на червено – от Мастърса в Рим. Шотландецът ще започне „Ролан Гарос” със самочувствието на тенисист, спечелил на червено победи и срещу Новак Джокович, и срещу Рафаел Надал. Анди е със значително подобрен втори сервис – негова стара слабост, а и от форхенд изглежда доста стабилен и не изпада в дълги, пасивни моменти от тази страна, което е много важно, ако иска да има успех.

Мъри е в долната половина на схемата, като най-сериозните му препятствия по пътя към финала са Кеи Нишикори и Стан Вавринка. Всъщност до четвъртфинал Мъри няма да срещне високоранкиран клей специалист. Вече на тази фаза може да има мач с Нишикори, а евентуално след това, на полуфинал, мач-мечта с Вавринка. Стан загря за Париж с титла в Женева, но буквално проспа трите Мастърса на клей – с него обаче никога не се знае. Дали швейцарецът има сили да повтори чудото от миналата година ще стане ясно на осминафинал, където най-вероятно ще има мач между него и Жил Симон – разбира се, ако Вавринка не предложи някоя неприятна изненада.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Анжелик Кербер


Германката направо проспа клей сезона – след титлата в Щутгарт падна още в първите си мачове в Мадрид и Рим. Жребият обаче я постави във втората четвъртина на схемата и там буквално няма никой, който да е непреодолим за Кербер. Най-заплашително звучат имената на Мадисън Кийс и Тимеа Бачински, но чак осминафинал и четвъртфинал, а няма гаранция, че те ще достигнат дотам. Разбира се, няма гаранция и че Кербер няма да се издъни – в женския тенис такива изненади всъщност не са изненади.

Прогноза: Полуфинал/Осминафинал

ПРИЯТНИТЕ ИЗНЕНАДИ

Давид Гофен


Белгиецът изгря точно на „Ролан Гарос” – през 2012 година той отпадна на осминафинал от Роджър Федерер. Той показва добри резултати от началото на годината, а в Рим постигна нещо впечатляващо – победа с 6:0, 6:0 срещу Томаш Бердих.

Жребият дава шанс на Гофен да се бори минимум за втората седмица в турнира. Белгиецът ще срещне първи сериозен съперник в трети кръг – или Николас Алмагро, или Филип Колшрайбер. На осминафинал може да има голям мач с Жо-Вилфред Цонга, който обаче не е в запомняща се форма. Вече четвъртфиналът ще е почти сигурно с Рафаел Надал.

Прогноза: Четвъртфинал/Осминафинал

При жените на очи се набиват две имена – на 18-годишната германка Лаура Зигемунд и на шампионката от 2009 година в Париж, 31-годишната Светлана Кузнецова.

Кузнецова този сезон играе с доста настроение, като най-впечатляващо се представи в Маями, където игра финал срещу Азаренка. Сега рускинята е в третата четвъртина на схемата, а там е най-свободно откъм непреодолими заплахи. Ще е интересно Светлана да играе със сънародничката си Анастасия Павлюченкова в трети кръг, а големият тест би бил мач с Гарбине Мугуруса на осминафинал, но Кузнецова може да е доволна, че преди това Мугуруса би трябвало да играе със сънародничката ѝ Екатерина Макарова – потенциално дълъг и изтощаващ мач. Така шампионката в Париж от 2009 спокойно може да отиде на полуфинал.

Прогноза: Полуфинал/Осминафинал

Зигемунд е номер 39 в света и впечатли на турнира в Щутгарт, където игра финал и загуби от именитата си вече сънародничка и действащ шампион от Australian Open Анжелик Кербер. Младата германка стигна и трети кръг в Мадрид, където отстъпи в много оспорван мач на опитната Сорана Кърстя. Сега Зигемунд тръгва срещу Южени Бушар, а във втори кръг може да играе с номер 9 в света Тимеа Бачински и крайният резултат да е доста изненадващ. Ако успее да поднесе изненада, Зигемунд има открит път до четвъртфинала, където може би ще излезе срещу Анжелик Кербер.

Прогноза: Четвъртфинал/Втори кръг

ПОТЕНЦИАЛНИТЕ РАЗОЧАРОВАНИЯ

Томаш Бердих


Чехът се раздели с треньора си Дани Валверду и инкасира 0:6, 0:6 от Давид Гофен на Мастърса в Рим. Сега Бердих е в четвъртината на Джокович и в трети кръг го чака много тежък мач – срещу клей експерта Пабло Куевас. Именно там като нищо чехът ще се предаде, ако продължава с деструктивното си настроение.

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Внимание и към Ришар Гаске – номер 9 в схемата при мъжете излиза в първи кръг срещу много коравия Томаш Белучи, срещу когото все пак води с 3:0 победи в директните сбъсъци, но на клей двамата имат само един мач и той е спечелен в решителен трети сет от французина с измъчен тайбрек. В трети кръг пък Гаске най-вероятно би играл с експлозивния Ник Кирьос, а това са доста тежки съперници за известния с чупливостта и по-крехката си психика Гаске.

Прогноза: Трети кръг/Първи кръг

При жените е много трудно да се прави прогноза. Предвид разположението на жребия доста трудни мачове през първата седмица се очертават за номер 4 в схемата Гарбине Мугуруса. Испанката е по-добра на по-бързите настилки, а сега ще трябва да играе в два последователни кръга с много трудни съпернички – в трети с Екатерина Макарова и в четвърти със Светлана Кузнецова или Анастасия Павлюченкова. Това е сериозна предпоставка за ранно отпадане.

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички