Промениха историческо правило на "Уимбълдън"


Промениха историческо правило на "Уимбълдън"
Снимка: Getty Images/Guliver

3307 0

Тайбрек в петия сет, вместо до два гейма разлика, ще се играе на Уимбълдън 2019, съобщиха от All England Lawn Tennis Club. Решението идва след изтощителния дълъг мач между Кевин Андерсън и Джон Иснър на полуфиналите през тази година, когато петият сет между двамата гиганти продължи близо три часа и завърши при резултат 26-24 за южноафриканеца.

След края на сблъсъка победителят заяви, че организаторите на най-стария тенис турнир трябва да обсъдят възможността за евентуален тайбрек в решителния сет на мачовете. Тайбрекът на "Уимбълдън" обаче ще е по-специален – ще се играе при резултат 12:12 гейма, тъй като, според ръководството на турнира, така хем ще има възможност някой да вземе превес, като покаже, че е малко по-силният, хем мачовете няма да се проточват прекалено много. "Обикновеният" тайбрек се играе при 6:6 гейма.

Изявлението на All England Lawn Tennis Club гласи: "Въпреки че случаите, в които мачовете в петия сет продължават твърде много, са редки, ние смятаме, че тайбрекът ще позволи на състезателите да завършат дадена среща в допустими времеви рамки", заяви президентът на AELTC Филип Брук.

През 2010 година бе изигран най-дългият двубой в историята на тениса именно на Уимбълдън между Джон Иснър и Никола Маю, когато американецът спечели след 70-68 в петия сет. Срещата продължи над 11 часа и общо 3 дни. Тогава обаче до интродуциране на тайбрек в петия сет така и не се достигна.

По-рано днес пък стана ясно, че най-добрият български тенисист Григор Димитров отново ще пропусне турнира в София, който е идният февруари. Все пак организаторите готвят сериозна изненада за феновете на тениса у нас - ето каква се очаква да е тя

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички