Пенета не остави шанс на Винчи, грабна титлата от US Open и се отказа от тениса


Пенета не остави шанс на Винчи, грабна титлата от US Open и се отказа от тениса
Снимка: Getty Images/Guliver

1644 0

Флавия Пенета е новата шампионка на US Open. В изцяло италианския финал с голямата изненада Роберта Винчи, Пенета наложи волята си в два сета – 7:6 (4), 6:2. Успехът на Пенета е първи за нея в турнир от Големия шлем, като тя го постигна на първия изигран в кариерата си финал на състезание от тази категория. С успеха Пенета ще е номер 8 в света от понеделник. Шокиращо обаче, на награждаването, Флавия обяви, че това е последният ѝ мач, но в интервю за "Евроспорт" уточни, че ще спре с тениса след края на настоящия сезон.

Още от самото начало срещата тръгна „по мъжки” – с превъзходство на сервис, като първите си два сервис гейма Винчи взе на нула. Но точно на начален удар на Винчи дойдоха и първите проблеми за сервиращ – 15:40, след като форхендът на Роберта се пропука на два пъти. Пенета обаче не се възползва, като опита да натисне по правата от ретур, но изкара в аут. Винчи спаси и още една точка за пробив, благодарение на подсечен сервис, а след това отрази и четвърти шанс, след нов пропуск на Пенета от бекхенд ретур. И при петата точка за пробив Флавия пропусна, този път от форхенд, а Винчи спаси с агресивна игра шестата възможност на сънародничката си да пробие. Вече от седми опит Пенета проби – след непредизвикана грешка на Винчи от сечен бекхенд.

При 4:3 дойде ред на Пенета да се бори като грешен дявол за сервиса и след като пропусна четири геймбола, Винчи стигна до първи шанс за пробив след комбинация от къса топка и минаващ удар от бекхенд. Пробивът беше веднага реализиран, след като Пенета видимо се стегне и още от втория удар сбърка.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, а първият минипробив дойде за 3:2 в полза на Пенета, след груба грешка на Винчи от форхенд. Последва размяна на минибрейкове при 4:2 за Пенета, като разиграванията ставаха все по-дълги, а Пенета по чудо не направи удара на турнира при 5:3, отразявайки удар от смач, като топката не влезе за малко в ъгъла на корта. Това не се оказа решаващо и в крайна сметка Пенета взе първия сет със 7:4 точки, завършвайки с невърнат първи сервис.

Спечелният първи сет поуспокои Пенета и тя бързо проби за 2:0 след мощен бекхенд по правата, който нямаше как да бъде отразен от Винчи. Флавия отрази и точка за рибрейк, след като Винчи показа невероятни изпълнения в защита, но сънародничката ѝ не се стресна и взе своето за 3:0 гейма. Тук вече умората при Винчи, която вчера (11 септември) хвърли бомбата в турнира с отстраняването на Серина Уилямс, вече пролича и Пенета направи втори пробив, нижейки печеливш удар след печеливш удар.

Винчи знаеше, че няма друг шанс освен тотална атака и успя да се добере до точки за пробив в петия гейм, като реализира втората след лоша къса топка на Пенета, която беше моментално наказана – 4:1.

Възможен ли беше обрат – Винчи спечели своя сервис гейм за 2:4, с малко късмет, след като на геймбол удар на Пенета беше даден аут, а „Ястребовото око” показа топка на косъм на линията, но имаше преиграване и Роберта го спечели. Винчи обаче изтърва отличен шанс да притисне Пенета, на втори сервис при 30:30 и 2:4, като вкара форхенд-ретура в мрежата и сънародничката ѝ вече беше само на гейм от тилата. И Пенета не пропусна – пробив на нула, с който титлата беше нейна, точно преди в Ню Йорк да завали.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички