От догодина: Дейвис Къп се превръща в едноседмично световно първенство


От догодина: Дейвис Къп се превръща в едноседмично световно първенство
Снимка: worldradio.ch

1314 0

Един от най-старите тенис турнири в света - Дейвис Къп, ще претърпи пълна промяна във формата си от следващата година и вече ще бъде едно седмично световно първенство с участието на 18 отбора, което ще се провежда през ноември, предаде БГНЕС.

Кардиналната промяна на надпреварата със 118-годишна история бе одобрена днес със 71.43 процента от гласовете на около 120-те делегати на годишното събрание на Международната тенис федерация (ITF), като по този начин бяха покрити нужните 2/3 от вота. Идеята е подкрепена от президента на ITF Дейвид Хагърти и инициирана от международната компания Космос, оглавявана от защитника на Барселона Жерар Пике, който долетя в Орландо, САЩ от Испания, за да участва в гласуването.

Финансовата подкрепа за преструктурирането на Дейвис Къп е от японския милиардер Хироши Микитани, който е обещал да вложи три милиарда долара в надпреварата в следващите 25 години.

Според Хагърти промените са "от изключителна важност, за да осигурят членовете на организацията светло бъдеще за тениса". Сред подкрепящите обновяването на формата на турнира е и американският милиардер Лари Елисън, който се надява, че неговия комплекс в Индиън Уелс ще приеме изданието през 2021-ва година на турнира, след като първите две ще бъдат в Европа.

Дейвис Къп ще започва с квалификации през февруари, в които ще участват 24 отбора, а 12-те победители ще се класират за финалите през ноември. Във финалния турнир ще участват и четирите полуфиналиста от миналата година, както и два отбора с уайлд кард. 18-те отбора ще бъдат разпределени в шест групи по три тима, като победителите и двата най-силни втори отбора ще продължат напред към четвъртфиналите. Всички мачове ще се състоят от две срещи на сингъл и една на двойки, които ще бъдат в два от три сета, като отборите ще играят всеки ден.

Не всички делегати на събранието в Орландо бяха съгласни с кардиналните промени, като най-силните гласове "против" дойдоха от Австралия.

"Това се прави с цел бърза печалба на пари и е твърде далеч от сегашния формат на турнира", коментира капитанът на отбора на Австралия Лейтън Хюит.

"За съжаление, техният план е рецепта за смъртта на Дейвис Къп. по начин, по който го познаваме", допълни неговият сънародник и легенда на спорта Джон Нюкъмб.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички