Огромен шок за Григор Димитров в Ротердам


Огромен шок за Григор Димитров в Ротердам
Снимка: Getty Images/Guliver

7214 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа шокиращо поражение тази вечер на тенис турнира в Ротердам с награден фонд 1,5 милиона евро.

Световният №11, който беше поставен под №5 в схемата на надпреварата, записа поражение от 31-годишния ветеран Жил Мюлер с 2:6, 6:7 (8) в осминафинал, игран на Централния корт.

Българинът записа един от най-слабите си сетове през последните година и половина, регистрирайки изоставане от 0:4 в първия сет след два пробива. Гришо все пак заигра по-добре, но нямаше как да стигне до обрат срещу сервиращия изключително представител на Люксембург.

Във втория сет Гришо имаше постоянно преимущество и дори стигна до няколко точки за пробив, които обаче Мюлер отново успя да отрази, благодарение на първия си сервис.

Така се стигна до тайбрек, в който двамата сервираха изключително, а пръв до минипробив стигна Григор Димитров. Той обаче не успя да се възползва, пращайки топката в мрежата за 8:8, а след това дойде и ужасяващият малшанс, пратил двубоя в сметката на Мюлер.

При разиграване Григор вкара дълбок форхенд, който неговият опонент върна във филето на мрежата. Фортуна прати топката в корта на хасковлията, който успя да я върне, но след като тя тупна втори път - минипробив и 8:9. С атака при мрежата Мюлер спечели тайбрека и двубоя при втория си мачбол в срещата.

Така Григор Димитров отпада във втори пореден турнир на осминафинал, след като това стана и на Australian Open, където Анди Мъри надигра българина с 3:1 сета.

Представяме ви и двубоя, както се разви гейм по гейм.

Втори сет

Тайбрек - Гришо почна с ас, но с мощни форхенди Мюлер поведе с 1:2. Българинът запази самообладание и с две хубави атаки, едната от които при мрежата, успя отново да дръпне в резултата за 3:2. Мюлер отвърна с два бомбени сервиса за 3:4. С бомба от смач при основната линия (201 км/ч) Григор изравни, а бекхенд на Мюлер в мрежата даде аванс на българина за 5:4.  Тогава дойде първият шанс за мини пробив, но Григор не успя да прати минаващ удар над мрежата - 5:5, а смач при мрежата даде първи мач пойнт за представителя на Люксембург. Димитров обаче прати бомба по дългия диагонал от сервис за 6:6, отразявайки мачбола, а след това регистрира и ас за 7:6 - сетбол. И Мюлер обаче показа здрави нерви и записа точка от начален удар след бекхенд в мрежата на Гришо. Мюлер прати топката в аут от форхенд и Григор поведе с 8:7. Той беше на начален удар и сбърка първия, а при последвалото разиграване прати топката в мрежата - 8:8. Последва ново разиграване, а мрежата изигра ужасяваща роля за Димитров - удар във филето и бързи две тупквания, които дадоха на Мюлер мачпойнт. С атака при мрежата той завърши мача - 10:8 и 2:0 за 31-годишния ветеран.

6:6 - Българинът успя да стигне до 30:30, след което се възползва от по-слабия втори сервис и влезе в разиграване, което завърши с брилянтна къса топка - сет пойнт. Мюлер обаче вкара зловещ първи сервис, а след това и спечели и гейма - тайбрек.

6:5 - Григор Димитров беше пред угрозата да изостане с 0:30, но се спаси с феноменален удар между краката. Все пак той изостана с 15:30, но с нова порция страхотни удари и атака на мрежата той запази водачеството си в резултата.

5:5 - Нов гейм на 0 за Мюлер

5:4 - Димитров изостана с 0:30 при своето подаване, а нов шеметен ретур даде предимство на Мюлер. Гришо обаче се спаси с чудесен бекхенд и с ас изравни за 30:30. Това вдъхна увереност на българина, който с увереност записа и следващите две точки в своя актив.

4:4 - Мюлер връща в подобен стил.

4:3 - Бърз гейм на 0 за Димитров.

3:3 - Хасковлията почна добре с аванс от 0:30, но отново на помощ на неговия опонент дойде сервиса, с който той успя да се спаси от тежката ситуация и с 4 безответни точки отново изравни.

3:2 - Димитров продължи да атакува бекхенд страната на своя съперник и с бърз гейм на 15 отново поведе в резултата.

2:2 - Григор изостана с 30:0 при подаването на Мюлер, но успя да влезе в разигравания, в които надигра своя опонент, записа 3 поредни точки и стигна до първи брейк пойнт. Мюлер успя да се защити при първия опит, но след помощ от "ястребовото око" Гришо стигна до още една точка за пробив. Мюлер се защити с ас, като повтори упражнението и при третата възможност на хасковлията да вземе гейма. В крайна сметка Мюлер направи поредица от добри сервиси и се защити.

2:1 - Световният №11 изостана с 15:30, но в този момент заработи първият му сервис, което му помогна да спечели с лекота следващите 3 точки.

1:1 - Григор Димитров стигна до 30:30 в подаването на Мюлер, а при последвалото разиграване не успя да вкара форхенд, за да стигне до първата си брейк точка в мача. С ретур уинър от бекхенд той се добра до ново равенство, но Мюлер заложи на силния си сервис и взе гейма.

1:0 - Българинът не допусна слабо начало на втория сет, за разлика от първия, като записа бърз старт и гейм на 0.

Първи сет

2:6 - Григор показа добри ретури и стигна до 30:30, но в Мюлер стигна до сет бол след хубав сервис по дългия диагонал. Последва и атака на мрежата, воле и 1:6 за представителя на Люксембург.

2:6 - Гейм на 0 за Григор.

1:5 - Непредизвиканите грешки от ракетата на Гришо продължиха и в следващото подаване на Мюлер, който спокойно поддържаше аванса си и взе гейма на 15.

1:4 - Григор Димитров най-накрая се отърси от шока и след гейм на 0 успя да запише първи гейм в мача.

0:4 - Бърз гейм на 0 за Мюлер.

0:3 - Григор продължи да играе слабо и допусна две поредни непредизвикани грешки, които дадоха нови две точки за пробив на представителя на Люксембург - 15:40. Със силен сервис за 30:40 и лоб за 40 равни Гришо успя да се защити, но допусна нови две грешки и продължи без спечелен гейм.

0:2 - Мюлер записа солиден сервис гейм, затвърждавайки пробива си с гейм на 15.

0:1 - Григор Димитров започна на сервис, като с уверени начални удари бързо поведе с 40:0, но след две непредизвикани грешки се стигна до равенство. Стигна се дори до ранна брейк точка за Мюлер, която беше материализирана след нова грешка на Григор от форхенд.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички