Официално: Григор Димитров се завърна в топ 10, а с него и "изчезващият удар" в тениса


Официално: Григор Димитров се завърна в топ 10, а с него и "изчезващият удар" в тениса
Снимка: Getty Images

2234 0

В днешния ден, 1 април, се официализира завръщането на Григор Димитров в топ 10 на световния тенис. Първата ни ракета за последно бе там през 2018 година, но великолепното му представяне, започнало още от края на миналия сезон и пренесло се през тази година му се отплати по най-добрия начин.

Една от големите му цели стана факт още след отстраняването на Александър Зверев на полуфиналите на Мастърса в Маями, а днес вече официално е под номер 9 в ранглистата. Гришо стигна до финала, където не успя да се противопостави на силно играещия Яник Синер. Българинът е с актив от 3540 точки и е само на 75 зад осмия в класирането Каспър Рууд.

Григор Димитров и "изчезващият удар" в тениса

Григор Димитров е отново в топ 10 - 6 години по-късно

Още: Браво, Гришо! Той и Джокович са единствените на 30+ години в световния топ 19

Димитров за първи път в своята прави толкова добро представяне в кариерата си в Маями, като до преди тази година дори не бе стигал до 1/4-финалите на надпреварата. Именно там отстрани Карлос Алкарас след лекция на корта преди да дойде драматичната битка със Зверев.

Любопитен факт е, че Гришо стана третият тенисист, който най-много време е чакал връщането си сред най-добрите 10.  Най-дълго в историята на мъжкия тенис е трябвало да почака Жил Симон - 308 седмици, от 2009 до 2015 година. Втори е испанецът Алберт Коста с 264 седмици - от 1997 до 2002 година.

Освен завръщането на българина сред най-добрите 10, трябва да отбележим, че с него се завърна и бекхендът с една ръка в тази част на ранглистата. Този удар започна да се нарича все по-често "изчезващия удар", тъй като е сред най-сложните в тениса и почти никой не го ползва.

В края на февруари в ранглистата за първи път от нейното създаване топ 10 остана без тенисист, играещ по този начин, след като Стефанос Циципас падна на по-долна позиция.

Още: Яник Синер става №2 при мъжете за първи път в своята кариера

Други размествания в топ 10 и българите в ранглистата

Иначе в челната десетка има и още една голяма промяна. Новак Джокович все още е лидер, като подобри рекорда на Роджър Федерер за най-възрастен №1 – 36 години и 322 дни. Победителят от Маями Яник Синер измести Карлос Алкарас от втората позиция, а топ 5 допълват Даниил Медведев и Александър Зверев.

Ще се отнася до останалите българи в ранглистата. Димитър Кузманов се изкачва с пет позиции до №233, докато Адриан Андреев е с 18 места напред и вече е №236. Янаки Милев напредва с две места до №511.

Григор Димитров се утеши с хубава сума в долари от рейда си в Маями

Синер поласка Гришо, Димитров разсмя всички с шега и призна: Чувствам се като спечелил

ЖАЛКО! Григор Димитров не намери играта си - тежка загуба от Яник Синер във финала в Маями (ВИДЕО)

В тежък момент: Гришо получи безценен съвет на български от важен човек на корта

Христо Стоичков надъха Григор Димитров преди финала с Яник Синер (СНИМКА)

Яник Синер с две сериозни предимства пред Григор Димитров във финала

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички