На 36 години Федерер записа най-добрия старт на сезона в кариерата си


На 36 години Федерер записа най-добрия старт на сезона в кариерата си
Снимка: Getty Images/Guliver

1350 0

17 победи, 17 мача - това е статистиката на световния номер 1 Роджър Федерер и след днешния му полуфинал на Мастърса в Индиън Уелс. Числата означават, че на 36 години Федерер направи най-добрия старт на сезон в своята изключителна кариера. В много напрегнат и труден мач Маестрото обърна вдъхновения Борна Чорич - 5:7, 6:4, 6:4 и заслужи шанс да защитава титлата си от миналата година утре, 18 март.

Определено този мач беше най-лошият за швейцареца от началото на годината, но шампионският му инат успя да го спаси от първа загуба за сезона. Първият сет премина в типичен за мъжки двубой стил - доминация на сервис от страна и на двамата играчи, като Федерер стартира с два сервис гейма на нула, а на два пъти в течение на сета успяваше да стигне до 15:30 в подаването на Чорич, но само толкова. При 5:5 дойде и развръзката - хърватинът натисна на ретур, стигна до две точки за пробив и при втората възможност швейцарецът не издържа. След това Чорич затвори сета с убедителен гейм на 15.

Нещата за Федерер съвсем се влошиха в началото на втората част - той изостана с 0:2 гейма, след като допусна пробив още при първата възможност за Чорич в сета. На всичкото отгоре Борна буквално мачкаше Маестрото от основна линия - към края на втората част той беше спечелил над три пъти повече точки от основна линия от световния номер 1, а при 2:1 гейма измъкна подаването си от 0:40 с пет поредни точки, като първите три бяха завършени с директни печеливши удари след разигравания.

Тогава, обаче, шампионското се пробуди при Федерер, а процентът на първи сервис на Чорич започна да пада драстично. При 4:3 в полза на хърватина, Федерер направи серия от три поредни гейма, два от които пробиви, за да затвори сета с 6:4, а и при двата пробива нервите на Чорич не издържаха и той прибърза с отиграванията си.

Третият сет стартира с пробив на нула за Чорич, но Федерер веднага го върна, печелейки в кулминацията на гейма, за 30:40, по абсурден начин най-дългото разиграване в мача, завършвайки клинично от бекхенд по диагонала покрай излезлия на мрежата Борна и дори имаше шанс да пробие сервиса на противника за втори път поред, но не успя. При 3:3 гейма се стигна до пореден Рубикон за Роджър - пробив, от втори шанс, за агресивно играещия Чорич и възможност той да стигне само на гейм от победата. Не така обаче мислеше Федерер - той моментално върна пробива, след като не позволи на Чорич на три пъти да затвори гейма си, взе подаването си на нула и буквално прегази хърватина, когато той сервираше за оставане на мача - пробив на нула и финал за големия шампион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички