Мечтата се сбъдна: Федерер пречупи Чилич за титла №20 от Големия шлем


Мечтата се сбъдна: Федерер пречупи Чилич за титла №20 от Големия шлем
Снимка: Gulliver/GettyImages

6765 0

Роджър Федерер спечели 20-а титла от турнир от "Големия шлем" и шеста на Australian Open. Швейцарецът подчини Марин Чилич с 6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:1. Федерер изравни рекорд на Новак Джокович от спечелени титли в Мелбърн и защити титлата си от миналата година. Чилич се превърна в първия тенисист, който успя да вземе сет от Федерер тази година в тура, а от понеделник ще бъде под номер 3 в световната разглиста

Роджър Федерер изцяло доминираше през първия сет, като показа самочувствие още в началните геймове на срещата. От другата страна Чилич бе доста по-притеснен и това му изигра лоша шега. Швейцарецът дръпна в резултата с 4:0 след два пробива, а Чилич успя да вземе едва 5 точки в тях. До края на сета превъзходството на световния номер 2 продължи, Федерер загуби едва две точки на свой начален удар в целия сет и само след 24 минути игра затвори сета с 6:2.

Вторият сет бе доста по-оспорван от първия. Чилич имаше затруднения в някои от своите подавания, но успяваше да ги взема и да се задържа в мача. За разлика от първата част, то тук липсваха пробиви и двамата стигнаха до тайбрек. Там първо Федерер си осигури предимство с гениален бекхенд, но още на следващото разиграване Чилич върна пробива и отново изравни 3:3. При 5:4 хърватинът взе първата точка при сервис на Федерер и си осигури. Федерер взе втората си точка, но не успя да затрудни хърватина на негов сервиз и Чилич изравни сетовете.

Третият сет вървеше гейм за гейм, до шестия, където Федерер проби Чилич. Хърватинът изостана с 40:0, първата бе спасена след бекхенд в мрежата от Федерер, но след това Чили от форхенд прати топката в аут и допусна пробив. След това двата взеха набързо подаванията си и Федерер без никакви затруднения затвори сета с 6:3. Четвъртия сет започна подобно на първия с пробив на Федерер в първия гейм, след което и го затвърди. При 3:2 малко изненадващо Чилич успя да върне пробива, с което помогна и двойна грешка на Маестрото.

Оттам насетне всичко в сета се обърна и Федерер не успя да вземе нито един гейм до края. Хърватинът показа доста агресивна игра и изравни сетовете. Чилич имаше две точки за пробив още в първия гейм на петия сет, но не се въползва от тях. Във втория гейм обаче Федерер не прости и при първата възможност проби хърватина и след това затвърди преднината си. В шестия гейм направи нов пробив, което бе повече от достатъчно, за да затвори мача и да спечели юбилейна 20-а титла от турнир от Големия шлем.

ПЕТИ СЕТ

1:0 Много тежък гейм за Федерер, в който трябваше да отрази две точки за пробив. В крайна сметка се справи и взе подаването си.

2:0 (пробив) Швейцарецът направи това, което Чилич не успя предния гейм. Оспори топка, която бе дадена за добра и това бе правилното решение, тъй като си осгури точка за пробив, от която се възползва.

3:0 Федерер затвърждава пробива си и прави задачата пред Чилич доста сложа.

3:1 Отлични сервиси и бърз гейм за хърватина.

4:1 66 секунди и нов гейм в полза на Федерер.

5:1 (пробив) Нов пробив и само гейм дели Федерер от победата.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 (пробив) Федерер започна този сет като първия, правейки пробив още в началото. След страхотен ретур затвори гейма и взе преднината.

2:0 Пробивът е затвърден набързо.

2:1 Макар и трудно, спасявайки точка за пробив, Чилич взе гейма.

3:1 Гейм на 0 за швейцареца.

3:2 Чилич все още успява да се задържи в срещата, но трудно би успял да направи обрат.

3:3 (пробив) Много изненадващо Федерер допусна двойна грешка и Чилич дръпна с 40:0, след което и успя да върне пробива.

3:4 Хърватинът трябваше да спаси точка за пробив, но се справи и взе подаването си.

3:5 (пробив) Може би най-добрият гейм досега. Чилич стигна до две точки, но и при двете Федерер се спаси. Въпреки това с невероятен ретур и агресивна игра притисна швейцареца и направи нов пробив.

3:6 Чилич печели подаването си и изравнява отново сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 Бърз гейм за Федерер на 15.

1:1 В гейма се стигна до равни 30, но Чилич успя да вземе следващите две точки и взе подаването си.

2:1 Швейцарецът отново не изпита затруднения на подаването си и с добри сервиси затвори гейма.

2:2 При 30:0 за Чилич, той сгреши от воле, но поправи грешката със страхотен ас. А след това отрази ретура по диагонала на Федерер и затвори гейма.

3:2 Роджър спечели гейма, макар Чилич да опита да се противопостави на сервисите му.

4:2 (пробив) Тежка ситуация за Чилич, изоставайки с 40:0. Първата бе спасена след бекхенд в мрежата от Федерер, но след това Чили от форхенд прати топката в аут и допусна пробив.

5:2 Федерер затвърждава пробива. 

5:3 Много бърз гейм за Чилич на 0.

6:3 Федерер увеличи процента си на успешен първи сервис, което му помогна и в този гейм. Без затруднения затваря сета. 

ВТОРИ СЕТ

0:1 Нов сет, ново начало за Чилич, като бързо взе подаването си и за първи път в срещата поведе в резултата. 

1:1 Хърватинът за първи стигна до точки за пробив при 40:15, като първата бе спасена с ас от Федерер. Втората също бе спасена с форхенд уинър, а след това отново с добър сервис взе следващите две точки и подаването си.

1:2 Чилич започна добре гейма, но изпусна преднината си и Федерер стигна до точка за пробив, но бе спасена с добър сервис. В гейма, продължил над 9 минути, се стигна 5 пъти до дюс, но в крайна сметка Чилич успя да го измъкне.

2:2 Сервисът помогна на Федерер да затвори бързо подаването си и да изравни геймовете.

2:3 Швейцарецът поведе с 30:15, но с ас Марин изравни. При следващата точка Федерер с блестящ ретур на втория сервис стигна до възможност за пробив. С три поредни отлични първи сервиса Чилич спаси и обърна гейма. 

3:3 След около минута Федерер взе подаване си, затваряйки го с ас по правата.

3:4 Това бе един един от лесните геймове за Чилич, давайки само точка на швейцареца.

4:4 Федерер направи първата си двойна грешка за 30:30, но с блестящ сервис не остави никакъв шанс за хърватина, повеждайки с 40:40. В разиграването Федерер притисна Чилич и той изкара топката в аут от форхенд.

4:5 Швейцарецът стигна до нова точка за пробив при 40:30, но Чилич с ас от втори сервис изравни, след което взе и следващите две точки и спаси гейма. 

5:5 Две двойни грешки за Федерер в гейма и Чилич стигна до точка за пробив и спечелване на сета. Хърватинът обаче сгреши и прати топката в мрежата. Това даде още повече увереност на швейцареца и взе следващите две точки.

5:6 Отлични сервиси и гейм на 0 за Чилич.

6:6 Гейм на 0 за Федерер и тайбрек.

Тайбрек: Федерер си оисгури предимство с гениален бекхенд, но още на следващото разиграване Чилич върна пробива и отново изравни 3:3. При 5:4 хърватинът взе първата точка при сервис на Федерер и си осигури предимство. Федерер взе втората си точка, но не успя да затрудни хърватина на негов сервис и Чилич изравни сетовете.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) Първи в срещата сервира хърватина, но Федерер с блестящ ретур при 30 равни стигна до първа точка за пробив. След грешка от смач на Чилич, световният номер 2 си осигури ранен пробив.

2:0 Пробивът е затвърден на 0.

3:0 (пробив) Кошмарно начало за Чилич, който изостана с 40:0. Хърватинът взе точка, но при втората за пробив изкара топката в аут от бекхенд.

4:0 Нов бърз гейм за швейцареца на 15.

4:1 Благодарение на добър сервис Чилич поведе с 30:0, но Федерер показа, че може да се защитава отлично и взе следващите две точки. С воле от мрежата хърватина поведе с 40:30 и след добър втори сервис взе първи гейм в срещата.  

5:1 Отново бърз гейм на 0 за Роджър.

5:2 Най-сетне малко успокоение и за Чилич, който този път спечели лесно подаването си и не даде точка на Федерер. 

6:2 Без никакви затруднения Маестрото затвори сета, като Чилич успя да спечели само точка след отличен къс диагонал.

ПРЕДИ ФИНАЛА

Роджър Федерер се класира за финал в Мелбърн, където ще защитава титлата, след като се наложи с 6:1, 5:2 и отказване на Хьон Чун. Кореецът изпитваше затруднения с придвижването по корта и реши да прекрати мача. Чилич надви екзекутора на Григор - Кайл Едмънд, с 6:2, 7:6 (4), 6:2. Овен това Чилич си гарантира и третата позиция в мъжкия тенис, която официално ще получи в началото на следващата седмица.

Това е финал номер 30 за световния номер 2 в турнир от Големия шлем, а при победа над Чилич ще спечели юбилейна 20-а титла. За хърватина това е първи финал в Мелбърн и общо трети от турнир от Големия шлем. През миналата година двамата играха един срещу друг на финала на Уимбълдън и тогава Федерер спечели в три сета. 

Двамата имат общо 9 срещи помежду си, като Чилич има едва една победа. Това се случи през 2014 година, когато на полуфиналите на US Open отстрани швейцареца. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички