Кошмарно начало, странен край със 7 мачбола: Атрактивен Григор Димитров продължи напред в Уимбълдън (ВИДЕО)


Кошмарно начало, странен край със 7 мачбола: Атрактивен Григор Димитров продължи напред в Уимбълдън (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

16104 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа победа в мач от втория кръг на Уимбълдън. Хасковлията сломи Иля Ивашка с 3:0 сета в двубой, продължил 2 часа и 11 минути (6:3, 6:4, 6:4 в отделните части). 

В третия кръг на един от любимите турнири на Димитров - Уимбълдън, той ще срещне десетия поставен в схемата Франсис Тиафо. По-рано днес той се наложи над Доминик Щефан Щрикер след категоричен успех с 3:0 сета. 

С успеха Димитров изравни баланса в това съперничество, след като до този момент Ивашка водеше с 2:1 победи. Любопитното е, че и този четвърти сблъсък между тях приключва без спечелен сет за загубилия тенисист.

Григор бе видимо по-добрият на терена. Той имаше преимущество при процента спечелени точки на първи сервис (80% срещу 66%), като записа и повече асове - 11 срещу 5. Уинърите му бяха двойно повече (31 срещу 15), а по непредизвикани грешки не остана толкова далеч от съперника (32 на 39). Двойните грешки бяха по равно - 5.

Срещата тръгна много трудно за българина, който първо бе пробит, а след това трябваше да отразява точка за пробив, за да не изостане с 0:3. Постепенно обаче намери ритъма си, а съперникът започна да бърка повече и от 1:3 Григор взе пет поредни гейма, за да спечели първата част.

Във втората част беларусинът така и не стигна до точка за пробив, а българинът съумя да запише такъв още в началото на сета - в третия гейм, за да поведе с 2:1. До края Ивашка имаше повече проблеми с подаванията си, но така и не се стигна до брейкпойнт, което все пак донесе успех на българина.

Третият сет се задържа без пробиви най-дълго време, като първият такъв дойде в седмия гейм. След него последваха още два гейма, в които подаващият губеше, за да се стигне до драматичния последен гейм, в който Димитров сервираше за спечелването на мача.

Българинът имаше нужда от цели седем мачпойнта, за да го затвори, след като първоначално поведе с 40:0. Имаше и критичен момент, в който Ивашка получи точка за пробив след голям късмет с горната част на филето на мрежата, но Гришо устоя.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Григор бе първият сервиращ в двубоя и започна с двойна грешка. След две бързи директни точки от сервис се стигна и до топка в аут за 30:30. Удар с рамката на ракетата от Димитров прати топката много в аут и това осигури и първа точка за пробив пред съперника му. Българинът игра на втори сервис и след форхенд по правата в аут по широчината се стигна и до пробив.

0:2 - след мощни сервиси и директни точки след грешки от ретур - пробивът бе затвърден за около минута без никакъв шанс дори за точка пред Димитров.

1:2 - Ивашка отново постави Димитров в трудна позиция, след като поведе с 0:30 при подаването му. Гришо се върна за 30:30 след стабилизиране на сервиса и хубава игра сервис-мрежа. Откри се още един шанс за пробив пред беларусина, след като качи топка на външната част от аутлинията, а Григор не очакваше тя да попадне в целта. Този път брейкпойнтът бе неутрализиран с агресивна и прецизна игра (дюс). След директна точка от сервис и хасковлията получи шанс да спечели гейма, но Ивашка му прати неудобна топка в краката и Димитров не се справи, завършвайки в мрежата. Още една директна точка от сервис, но и последвало по-дълго разиграване, завършило с аут за сервиращия, за да се стигне до нов дюс. Все пак последваха два убедителни сервиса, които му осигуриха първи гейм в мача.

1:3 - Гришо поведе с точките в гейма, след като взе първа такава на противников сервис. Последва обаче отлично подаване, а и излизане на мрежата при следващата точка, за да се стигне до 30:15. Ас направи резултата 40:15, а след бекхенд във филето на мрежата българинът имаше голям късмет, тъй като топката се озова неспасяемо в полето на опонента за 40:30. До повече напрежение не се стигна, след като геймът приключи с топка в аут.

2:3 - остър и хубав бекхенд по правата не се получи за Димитров, завършвайки в мрежата за 15:15. И при това подаване на Григор Ивашка го затрудни, но все пак беларусинът не записа повече от две точки в този случай.

3:3 (пробив) - при първите две точки в гейма ретурът на Григор го задържа, приземявайки се близо до основната линия. Стигаше се до разигравания, които в крайна сметка Димитров водеше и завършваха с удар в мрежата от съперника за 0:30. И при третата точка се стигна до разиграване, беларусинът излезе на мрежата, а българинът опита да го прехвърли, но не успя и се стигна до смач за 15:30. Все пак сечен бекхенд кацна коварно в ъгъла на корта и Ивашка сбърка в мрежата - две точки за връщане на пробива пред хасковлията. Първата бе неутрализирана с много рискови и мощни удари, попадащи в дъното на корта, докато при втората Гриши прати ретур на втори сервис в мрежата - дюс. Директна точка от сервис, но и красив минаващ бекхенд удар по диагонала срещу излезлия на мрежата съперник доведоха до нов дюс. Още един дюс след сечен бекхенд в мрежата от българина, но и добро излизане напред при следващата точка с хубаво драйв воле. Стигна се до пореден дюс (4-ти в гейма) след директна точка от сервис, но и двойна грешка. Маратонският гейм продължи с пети дюс, след като Ивашка пропиля пореден шанс с удар в аут по дължината. Беларусинът остана на милиметри от спечелване на подаването, но бекхенд по правата излезе с много малко в аут по широчината на корта - шести дюс. Последва пък и двойна грешка, която осигури трета точка за пробив пред Димитров в гейма. Крах за Ивашка, който с още една двойна грешка подари гладиаторския гейм на съперника. Пробивът е върнат.

4:3 - с точки от директен сервис и почти без никаква съпротива - пробивът бе затвърден, като видимо миналият гейм повлия и на двамата.

5:3 (пробив) - много красив минаващ бекхенд по правата осигури аванс от 0:30 за Димитров. След двойна грешка пък се откриха две точки за пробив пред Гришо при 15:40. Още първата бе оползотворена, след като Ивашка сбърка наглед лесен смач, пращайки топката в мрежата. Григор ще сервира за спечелването на сета.

6:3 - ас осигури преднина от 30:0 за Димитров, а след удар в аут от опонента се откриха три сетпойнта за българина. Всичко приключи с красива къса топка, която остави без шанс Ивашка.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - серията от поредни геймове за Димитров бе прекратена, след като Ивашка намали грешките, от които играта му изобилстваше в последните минути.

1:1 - Гришо измъкна първите две точки при подаването си след разигравания, но впоследствие допусна и втората си двойна грешка в мача за 30:15. Все пак директна точка от сервис му осигури два геймпойнта. Първият бе пропилян след удар в аут, който бе оспорван с "ястребово око", но решението остана непроменено, като ясно се видя, че ударът е в аут. Сечен бекхенд в мрежата от Ивашка лиши българина от повече главоболия.

2:1 (пробив) - с много красив минаващ бекхенд удар по диагонала срещу излизащия на мрежата опонент Димитров стигна до преднина от 0:30 и възпламени публиката. Още едно неуспешно излизане на мрежата от беларусина доведе до три точки за пробив на Григор. Първата бе неутрализирана с директна точка от сервис, втората с добро излизане на мрежата и стоп воле, но третата бе оползотворена от хасковлията - отново с помощ от опонента, който прати сечен бекхенд много в аут по широчината на корта.

3:1 - ас във важен момент подсигури двеа геймпойнта при 40:15 (в този момент асовете бяха 3 на 2 за българина). Ивашка натисна максимално Димитров, но той показа феноменална защита, което му спечели аплодисментите от публиката. В крайна сметка съперникът сбърка в аут и точката бе за Гришо.

3:2 - при 0:15 двамата сътвориха зрелище на мрежата след момент с топката във филето. Ивашка обстрелва Григор, който връщаше топката, но в края бе безпомощен и загуби разиграването за 15:15. Директна точка от сервис, а след това и смач от третия опит (първите два бяха спасени атрактивно от Димитров) доведоха до 40:15. Грешки в аут и в мрежата обаче пратиха гейма към дюс. Все пак подаването бе спечелено с ас в края.

4:2 - отново феноменална защита на Димитров му спечели аплодисментите на публиката, след като в крайна сметка Ивашка сбърка в аут за 40:0. Двойна грешка направи резултата 40:15, а след удар в мрежата при по-дълго разиграване се стигна и до 40:30. Все пак подаването бе спечелено след перфектно пласирани топки при агресивна атака.

4:3 - Григор изостава с 30:0, но пак показа малка магия с мощен удар по правата за радост на публиката. Гришо стигна до 30:30, но при по-продължително разиграване мрежата помогна на Ивашка и му подари точка за спечелване на подаването. Феноменален дълбок и силен ретур доведе развоя до дюс. Все пак до края нямаше повече проблеми за беларусинът, който завърши гейма с директна точка от сервис.

5:3 - директна точка от сервис, топки в мрежата от Ивашка и Димитров поведе набързо с 40:0, преди да завърши с още един ас и да се доближи на гейм от втория сет.

5:4 - Гришо опита технична къса, но неуспешно, за да се стигне до 15:15. След топка в аут Ивашка пропиля геймпойнт - дюс. Откри се нов такъв, но и той бе неутрализиран със страховит форхенд уинър по диагонала от Димитров. И третият опит, който си осигури, бе пропуснат - този път с удар в мрежата. Два ретура в аут и подаването бе спечелено.

6:4 - Димитров пак показа страхотна защита, а накрая излезе във водеща позиция в разиграването и правилно прецени, че прехвърлящ удар от съперника ще излезе в аут за 15:0. След топка в аут се стигна до 15:15, но директна точка от сервис направи резултата 30:15. Българинът стигна коварна къса, а след това завърши с безупречен смач опит за прехвърлящ удар, за да стигне до две точки за спечелване на сета. Ретур в мрежата сложи край на сета.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Димитров поведе с 0:15 и въпреки че при следващите две точки съперникът играеше на втори сервис, в крайна сметка Григор бъркаше в аут. При 40:15 Димитров нацели опонентът в тялото по болезнен начин, заради което отиде на мрежата и се извини. В крайна сметка геймът приключи с добър форхенд по правата, с който Григор не се справи и прати топката в мрежата.

1:1 - скоростно спечелено подаване на 0 след асове и директни точки за българина.

1:2 - Григор потегли добре в този гейм, но впоследствие сервисът на Ивашка не му остави особени шансове и Димитров не записа повече от първата точка.

2:2 - и при това си подаване Димитров не даде и точка на съперника и приключи интригата в гейма за отрицателно време.

3:2 - Димитров изостана с 30:0, но записа две поредни точки - при втората съперникът бе привикан с къс сечен бекхенд, но не успя да отиграе от неособено трудна позиция, пращайки топката в мрежата за 30:30. До края обаче проблеми за подаващия нямаше след ретур в аут и постепенно проведена атака, която също принуди Димитров да сбърка.

3:3 - Григор опита да атакува по-агресивно на два пъти и това доведе до грешки - в мрежата и в аут, след които се озова в неприятно положение и 0:30. Все пак записа 10-ия си ас в правилния момент за 15:30. Последва дълго разиграване, в което Ивашка атакуваше, пласирайки силни удари около и на аутлинията, докато накрая не пресили изстрела и не изкара в аут. Веднага след това дойде и още един ас за 40:30. Подаването обаче не бе спечелено след топка в аут от българина за дюс. Ретур в мрежата и спокойна атака след къс и слаб ретур приключиха гейма.

4:3 (пробив) - след две топки в аут Григор поведе с 0:30 и игра на втори сервис на съперника, като се стигна до разиграване, което завърши с още един аут, осигурил три точки за пробив пред Димитров. А за да оползотвори още първия шанс, Григор показа наистина феноменална игра в защита, отразявайки наглед невъзможни топки, в това число и смач. Цялата публика бе на крака, за да аплодира българина.

4:4 (пробив) - Ивашка бързо-бързо записа три точки, с които си осигури и три шанса за рибрейк. Първите две бяха неутрализирани с директни точки от сервис, но при третата Ивашка излезе на мрежата и си заслужи пробива с прецизно стоп воле.

5:4 (пробив) - с красиво изпълнение контра пие Григор стигна до 15:15, но последва хубав ас за 30:15. При следващото разиграване Димтиров използва различния си арсенал от удари, за да принуди опонентът да сбърка за 30:30. Последва и неуспешен опит за сечен бекхенд, завършил в аут, което осигури и шанс за нов пробив в сета. Беларусинът игра сервис-мрежа, което принуди Димитров да опита прехвърлящ удар, завършил в аут. Вместо уинър от позиция по-навътре в корта - Ивашка допусна непредизвикана грешка, с която даде още един шанс за пробив на българина. Беларусинът отново игра сервис-мрежа, но този път Григор стигна рано до топката и вложи достатъчно сила и точност, за да не остави шансове на съперника. Хасковлията ще сервира за спечелването на мача.

6:4 - три директни точки от сервис осигуриха три шанса за спечелването на мача пред Григор Димитров, но последва двойна грешка за 40:15. След по-дълго разиграване Гришо бе затруднен от опонента и пласира форхенд в аут по широчината на корта. За съжаление и третият шанс бе пропилян с аут. Пред него се откри и четвърта възможност за приключване на сблъсъка, но отново последва плаха игра и слаб удар в аут - непредизвикана грешка. Бекхенд по правата в аут от Ивашка и пети мачбол на собствен сервис пред Димитров. Григор заложи на сервис-мрежа и направи атрактивен плонж, за да стигне и да отиграе топка, но не успя да я върне в противниковото поле. И в следващия момент мрежата обърна гръб на хасковлията, след като удар на Ивашка срещна горната ѝ част и топката се приземи неспасяемо в полето на българина. Точката за пробив бе неутрализирана с агресивна игра и излизане на мрежата след отличен първи сервис. Игра на втори сервис и умело разкарване на съперника по широчината на корта, което в крайна сметка доведе и до грешка, с което и до шести мачбол - отново неоползотворен. Седмата точка за край на мача най-сетне бе реализирана, след като Ивашка сбърка в мрежата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Както споменахме, срещата на Гришо е планувана като четвърта от програмата на корт номер 3, като срещите започнаха в 13:00 часа българско време. Томас Ечевери и Станислас Вавринка са първи, а след тях идва ред на Виктория Голубич и Ана-Каролина Шмидлова.

Важно е да се отбележи, че двете са изиграли един сет помежду си (1:0 за Голубич) и ще доиграват срещата си. След тях е ред на Лейла Фернандес срещу Каролин Гарсия. Когато и този двубой приключи - ще наблюдаваме Димитров и Ивашка.

Двамата са се срещали три пъти до този момент, като първият от тях бе през лятото на 2021 година. Любопитното е, че всъщност беларусинът има две победи срещу една за хасковлията. Всяка от срещите е приключила в два сета - без загубилият да има сет на сметката си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички