Каролин Вожнячки: Винаги настръхвам от "You’ll never walk alone"


Каролин Вожнячки: Винаги настръхвам от "You’ll never walk alone"

3286 0

Бившата номер едно в световната ранглиста Каролин Вознячки говори за своята страст към футбола, перспективите за Мондиал 2022 в Катар и за любимия си Ливърпул. Тенисистката е откровена пред официалния сайт на ФИФА.

Каролин, известно е, че вие сте не само изключителна тенисистка, но и фен на футбола. Тази страст заради футболно семейство ли е?

- Да, разбира се. Когато бях дете, по телевизията винаги се гледаше футбол. Татко и брат ми и тогава, и сега гледаха мачове. Така че, ако исках да прекарвам времето си с тях, трябваше да гледам футбол. Освен това, и баща ми, и брат ми са играли футбол.

Вие какво играехте като дете - тенис или футбол?

- И от двете по равно. Бях много енергично дете. Много играех футбол и даже той ми харесваше повече от тениса. Но баща ми смяташе, че това е мъжки спорт, така че той се опитваше да ме насочи към тениса.

На 15 г. ставате професионална тенисистка. Разглеждали ли сте възможността да посветите кариерата си на футбола, а не на тениса?

- Просто обичах футбола. Бях толкова млада, че му се наслаждавах без всякакви амбиции.

Ще намерите ли в своя пълен летен график време за световното първенство за жени, което ще се проведе през юни в Канада?

- Да, ще му хвърлям едно око. САЩ както обикновено имат добър отбор, така че те за мен са фаворити на това световно първенство.

Вие бяхте първа ракета в света невероятно дълго време: 67 седмици подред. Какво е чувството да сте на върха на света? Според вас сравнимо ли е със спечелването на световната купа по футбол?

- Да, за мен това беше мечта от детството ми. Да станеш номер едно в един спорт е невероятно преживяване, а да останеш най-добър още две години не е по силата на много спортисти. Аз се гордея с това, никой не може да ми отнеме това постижение.

Бихте ли искала да посетите световно първенство по футбол, например в Катар?

- Бих била щастлива! Още не съм имала шанса да направя това нито в ЮАР, нито в Бразилия. Подкрепям националния отбор на Дания, където и да играе. Световното първенство в Катар ще бъде след няколко години, мисля, че дотогава вече ще съм приключила с тениса и ще разполагам с повече време. Така че ще се радвам да дойда тук и да гледам.

Тук, на централния корт в Международния тенис комплекс "Халифа", за трибуните са използвани разглобяеми елементи. След световното първенство в Катар се планира да се премахнат някои фрагменти от стадионите и да ги предоставят на страната за развитие на спортната инфраструктура...

- Мисля, че това е страхотно. Големите стадиони ще бъдат рядко използвани след първенството, така че ще бъде полезно да се конвертират за тези, които наистина се нуждаят от тях.

Как се чувствате тук, в Катар?

- Винаги съм щастлива да дойда тук. Тук турнирът е отличен - всички най-добри тенисисти идват в Доха. По това време в Катар е прохладно и ветровито, малко по-хладно, отколкото е в Дубай. Но условията за всички са еднакви: въпросът е как да се възползвате от тях.

В Катар преди няколко години вие загрявахте на централния корт с фланелка на Стивън Джерард. Успяхте ли да гледате мач на Ливърпул?

- Няколко пъти ходих на "Анфийлд" и беше страхотно. Нищо не може да бъде по-добро от тази атмосфера, а при пеенето на феновете на "You’ll never walk alone" всеки път настръхвам.

В къщи имам няколко фланелки с автограф от Джерард, но тази я получих тук, в Доха, от приятеля си. Ливърпул беше взел победа, така че си помислих: "Защо да не потренирам в тази фланелка". Беше забавно и веднага привлече вниманието.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички