Жил Симон изнесе урок по игра на червено на Григор Димитров


Жил Симон изнесе урок по игра на червено на Григор Димитров
Снимка: Getty Images/Guliver

2232 0

Жил Симон срещу Григор Димитров - това изглеждаше като един от най-непредвидимите мачове от втория кръг на Мастърса в Монте Карло. Оказа се обаче, че по-опитният французин е доста по-силен в момента и то най-вече като тактическа постройка. С характерното си упорство Симон пречупи Григор в два сета - 6:4, 6:3.

ПЪРВИ СЕТ - 6:4

1:0 - Оспорвано начало на мача, като още в първия сервис гейм на Жил Симон се стигна до дюс, но французинът взе подаването си благодарение на грешка от воле на Григор, която спокойно можеше да не бъде правена.

1:1 - Солиден сервис гейм за Григор, който показа, че когато успява да играе повече от форхенд, ще има предимство.

2:1 - Симон показа на какво е способен с гейм на нула, който завърши с впечатляващ печеливш форхенд по правата.

2:2 - Българинът изравнява, след като поведе с 40:0, направи два пропуска от форхенд, но Симон пробва твърде амбициозен форхенд-ретур и това беше всичко за гейма.

3:2 - Симон отново е недосегаем и печели втори сервис гейм поред на нула, след като много добре успява да се възползва от факта, че Димитров гледа да играе на около 2-3 метра зад основна линия.

3:3 - Труден сервис гейм за Григор, който мина през дюс след много дълго разиграване, в което нашето момче нямаше и късмет, тъй като накрая скъса кордаж - иначе можеше да станем свидетели на уникална къса топка.

4:3 - Пак убедителен сервис гейм за Симон, този път на 15 и то само защото французинът сбърка воле при 40:0, което можеше да направи. Засега Григор изглежда твърде назад при начален удар на Симон.

4:4 - Първи сервис гейм на нула в мача и за българина, който показа опустошителния ефект на форхенда си.

5:4 - Григор най-сетне се посъбуди на сервис на Симон и в две поредни разигравания наказа французина с много красиви печеливши форхенди - 15:30. За съжаление обаче отново българинът заложи на позиция, която беше на 3 метра зад основната линия при следващите два сервиса на Симон. Логично последваха ас и завършващ форхенд за французина, а той успя да направи и чудесна контраатака с мощен форхенд по диагонала, за да затвори гейма на 30.

6:4 (пробив) - Двойна грешка, непредизвикана грешка от форхенд в опит да се търси точно линията, непредизвикана грешка от бекхенд и изведнъж Димитров беше изправен пред три поредни сетбола в полза на Симон! И още първият беше реализиран след брилянтна контраатака от бекхенд по диагонала на французина - пробив на нула за него.

ВТОРИ СЕТ - 6:3

1:0 - Отново лесен сервис гейм за Симон, като коментаторите на Sky Sports доста точно констатираха, че Григор проявява търпение, но няма ясен план за игра, докато французинът добре експлоатира бекхенда на Григор, играе по-агресивно от българина точно от бекхенд и успява да дочака точния момент за атака.

1:1 - Григор изравнява резултата, но с труден гейм, минал през дюс.

2:1 - Димитров отвърза бекхенда си в третата точка на гейма, вземайки рано топката и повеждайки с 15:30. И отново българинът отстъпи територия, не опита по-агресивен подход на ретур, съответно Симон взе следващите три точки и поведе в резултата.

2:2 - Григор записва сервис гейм на нула - за повече увереност.

2:3 (пробив) - Най-после Димитров направи агресивен ретур, при това от бекхенд и това му помогна да стигне до първата си точка за пробив в мача! За съжаление обаче българинът пропусна от форхенд при равностойна позиция, но успя да стигне до втора точка за пробив след прецизен бекхенд по правата! И този път най-после Григор успя - натисна от форхенд и тръгна към мрежата, а Симон сбърка минаващия удар.

3:3 (пробив) - Твърде бързо Григор поддаде на сервис, след като Симон стъпи крачка напред от основна линия и заигра с максимално ранно вземане на топката, дочаквайки грешки от бекенд и стигайки до 15:40! Българинът спаси първата точка за пробив с много красив минаващ удар от бекхенд, но след това изстреля форхенд далеч в аут и пробивът е върнат.

4:3 - Без проблем Симон взема подаването си, на 15 и изглежда твърд фаворит за крайната победа.

5:3 (пробив) - В този гейм Григор записа 30-тата си непредизвикана грешка в мача, при двойно по-малко за Симон. И от 30:0, нещата се обърнаха до точка за пробив в полза на французина. Тя беше реализирана, след като Димитров сбърка отново - от форхенд, а вече беше явно, че настроението на българина съвсем падна.

6:3 - Безпроблемен гейм за Симон, на 15, като последният проблясък на Григор в мача беше чудовищен печеливш бекхенд по правата.

Преди мача

Двамата са се срещали общо пет пъти, като Григор успя да спечели първа победа едва тази година - в Бризбън. В първия мач от турнира в Монте Карло Жил Симон показа добра форма и преодоля лесно, в два сета винаги трудния Виктор Троицки. Сърбинът победи Димитров на финала в Сидни тази година. Сега букмейкърите сочат Симон за фаворит, макар и не с много - около 1.60 до 1.70 за победа на французина при 2.10 до 2.20 за успех на българина

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички