Jedan je Nole!


Jedan je Nole!
Снимка: Getty Images/Guliver

1344 0

В средата на май миналата година Сърбия и Босна бяха под вода. Невиждани наводнения заляха двете страни. Имаше жертви, евакуираха се цели селища, а други останаха откъснати от света заради наводнени пътища. Трагедията беше жестока.

Бедствието съвпадна с Мастърса в Рим, а след като вдигна титлата във Вечния град, Новак Джокович обяви, че цялата сума от наградния фонд, която печели, отива в помощ на пострадалите. Ставаше въпрос за точно 549 хиляди евро.

Сърбия бе потънала в скръб заради опустошителната стихия, но същевременно се радваше, че е родила и отгледала такъв син като Ноле. Той не даде тези пари да се изтъкне, а с единствената мисъл да помогне на сънародниците си.

Но на Балканите няма ненаказано добро. Пътищата изсъхнаха, роднините оплакаха нелепо загиналите си близки, а жестът на Джокович си остана някъде под водата.

Световният №1 бе руган и обиждан от навиячите на Партизан, след като се появи на баскетболното дерби с Цървена звезда няколко месеца по-късно. Ноле никога не е крил, че е звездаш, но не пропуска да изтъкне, че дълбоко уважава и "черно-белите".

Подобни уточнения обаче са безсмислени за грубите балкански правила. Веднъж от врага - цял живот от врага. Независимо дали самият ти се делиш или искаш да бъдеш делен.

Но Ноле е над нещата и прие с усмивка унижението. Направи се, че обидите минават покрай него. Забрави бързо. На всяка ругатня отвръщаше с жест. Не пропускаше да покаже, че му пука за Сърбия и за това, което става в страната.

"Един е Ноле!", отбелязва не само белградският "Правда", но и много медии от целия свят в неделя сутринта. Независимо дали го харесваме на корта или не, не може да се отрече, че около сърбина витае магия.

Не, този път не даде пари в помощ на бедстващи, но отново успя да накара света да заговори за него. Направи нещо хем простичко, хем изключително. Точно каквато е играта му понякога.

След като спечели мача си със Стан Вавринка от полуфиналите в Париж, Джокович подари ракетата си на едно от момчетата, които гонеха топките. Детето импулсивно я взе, но личеше, че не осъзнава какво се случва.

Шоуто стана още по-пълно, след като Ноле взе ракетата обратно и я "окади", както казват сърбите, отърквайки я у тялото си, за да предаде магията си на момчето. Залата избухна и имаше защо.

Малко са тези, на които подобни жестове им идват така отвътре. Така красиво и атрактивно. Така на място. Джокович не дари детето просто със сувенир. Това бе завет да се труди и да се бори. Този малък парижанин вероятно няма да повтори кариерата на Ноле, но със сигурност ще помни случката до края на живота си. Защото няма съмнение - Jedan je Nole!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички