Жалко! Григор Димитров пропиля куп шансове и е аут от Australian Open: Боржеш с мача на живота си (ВИДЕО)


Жалко! Григор Димитров пропиля куп шансове и е аут от Australian Open: Боржеш с мача на живота си (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

71098 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна в третия кръг на Australian Open. 13-ият в света допусна изненадващо поражение от първата ракета на Португалия Нуно Боржеш след над 3-часова битка и поражение с 1:3 сета (7:6(3), 4:6, 2:6, 6:7(6).

Това е първо поражение за Гришо през годината, след като спечели турнира в Бризбън, а след това отстрани Мартон Фучович и Танаси Кокинакис в първите си два мача на първия за годината турнир от Големия шлем. Приказката за Боржеш пък продължава, след като вече се справи с един поставен в лицето на Алехандро Давидович Фокина. На осминафиналите той ще срещне третия в света Даниил Медведев, който отсрани Феликс Оже-Алиасим.

ВЪПРЕКИ ОТПАДАНЕТО: ГРИГОР ДИМИТРОВ СПЕЧЕЛИ ОГРОМНА СУМА ПАРИ ПРИ РЕКОРДЕН НАГРАДЕН ФОНД

Как Григор Димитров отпадна на Australian Open?

Григор Димитров и Нуно Боржеш - колаж

Голямата разлика между Димитров и Боржеш дойде в това, че португалецът изигра мача на живота си и се възползва от своите шансове. Той спечели над половината точки за пробив, които имаше (5 от 7), докато Григор изпусна твърде много и спечели едва 1 от 12.

Освен това португалецът се отличи с чудесен сервис и записа 21 аса срещу 11 за българина. Двойните грешки бяха 4 на 2 за Боржеш, като и двамата допуснаха по една в решаващия тайбрек в последния четвърти сет.

Първият сервис на Димитров не работеше добре и той вкара едва 61%, като спечели 79% от точките, разиграни на него. Боржеш вкара 69% първи сервис и спечели 78% от точките там. На втори сервис българинът имаше предимство и завоюява 54% от точките срещу 47% за съперника.

Гришо имаше преимущество и при уинърите - 47 срещу 44, но допусна и повече непредизвикани грешки при 46 срещу 42 в негова полза.

Мачът започна добре за Димитров, който спечели първия сет. В него така и не се стигна до пробив, въпреки че българинът бе близо до такъв - за разлика от своя опонент, който не стигна до нито един брейкпойнт. В тайбрека пък Григор набързо събра преднина и го взе категорично със 7:3.

Във втората част играта на българина се разстрои. Той бе пробит при първия появил се шанс пред Боржеш - в петия гейм. Григор имаше отличен шанс да върне пробива, но изпусна цели четири брейкточки в деветия гейм, а накаря загуби частта.

В третия сет на практика интрига нямаше, след като португалецът поведе набързо с 4:0 и два пробива, а до края не допусна никакви колебания и не даде никакъв шанс на Григор да върне поне единия пробив.

И в четвъртата част Димитров направи големите пропуски. Той най-сетне проби във втория гейм след четири точки за пробив само в него. Задържа предимството си с добро подаване, но когато сервираше за сета допусна пробив.

В райбрека навакса изоставане от два минипробива и стигна до сетпойнт на собствен сервис при 6:5. Тогава обаче допусна двойна грешка, а след това и още един минипробив. Боржеш получи своя мачпойнт на собствен сервис и веднага се възползва.

Първи сет

Григор Димитров на Australian Open

0:1 - португалецът извади късмет при жребия и видимо се израдва, защото избра да сервира първи. Двамата започнаха с бързи грешки в мрежата, но при 15:15 Боржеш записа ас на втори сервис, след като Димитров не отгатна посоката удара. При 30:30 рискува с ретура си на втори сервис и бекхендът му излезе в аут. Въпреки че игра предимно на втори сервис Боржеш потегли успешно след неуспешно дроп-воле от Григор.

1:1 - българинът започна с отличен сервис и две директни точки, втората от които ас с 210 км/ч. Последва и непредизвикана грешка от Боржеш, а при 40:0 последва и ретур в аут, за да бъде спечелено подаването на 0.

1:2 - двамата си размениха по една непредизвикана грешка за 15:15, а след това дойде и директна точка от сервис (30:15). След най-продължителното разиграване в срещата Гришо осъществи прекрасен бекхенд по правата, превърнал се в уинър - 30:30. Ново разиграване, но точката за пробив не дойде, след като Григор прати бекхенда си в мрежата с непредизвикана грешка. След това подаването бе спечелено от Боржеш с ас.

2:2 - при 15:0 последва ретур в аут, а след това дойде и нова директна точка от сервис за 40:0. Непредизвикана грешка от форхенда на Григор в аут даде първа точка на Боржеш, когато посреща. Изключителен форхенд по правата от българина, когато бе притиснат, донесе безпроблемен успех при подаването му.

2:3 - ретур в аут, но веднага след това красив бекхенд ретур по правата на втори сервис - 15:15. Боржеш игра доста агресивно и след по-продължително разиграване намери линията и принуди Димитров да сбърка (30:15). Последва и смач за 40:15, а след това и ас.

3:3 - нова директна точка от сервис, но след това удар с рамката на ракетата от Григор и топката излетя при феновете - 15:15. Бекхендът на Боржеш не издържа при по-продължително разиграване, а след това Григор записа уинър от форхенд, след като си го подсигури с отличен сервис - 40:15. Подаването бе спечелено с директна точка от сервис.

3:4 - сечен бекхенд в аут, а след това и форхенд в аут осигуриха 30:0 за Боржеш. Португалецът вкара изключително остър и дълбок бекхенд с две ръце по обратния диагонал за 40:0, а след това допусна и първа двойна грешка в мача (40:15). Все пак проблеми за него нямаше след директна точка от сервис.

4:4 - Григор игра на втори сервис при първите две разигравания, но ги спечели - първо след непредизвикана грешка от Боржеш, а след това с много красив остър по диагонала форхенд от доста трудна позиция. Отново на втори сервис и този път филето на мрежата спря Гришо в разиграването и върна топката в полето му (30:15). Непредизвикана грешка от българина доведе до 30:30, но последва добър сервис и ретур в мрежата. След това дойде и ас и подаването бе спечелено.

Григор Димитров на Australian Open

4:5 - Боржеш поведе набързо с 30:0, а след това последваха и два аса за категорично спечелено подаване без шанс за Григор, който ще сервира за оставането си в мача.

5:5 - Григор започна с непредизвикана грешка след отличен сервис, но веднага след това дойде и ас за 15:15. При разиграванет на втори сервис Григор сбърка от доста удобна позиция за 15:30, но след това показа изключителна защита и накрая съперникът сбърка в мрежата за 30:30. Последва ас във важния момент. Подаването бе спечелено, след като филето на мрежата повдигна удар на Боржеш и Григор игра агресивно, излизайки на мрежата и завършвайки със стоп-воле.

5:6 - перфектно изпълнена комбинация, при която бе използвана цялата широчина на корта от Боржеш - 15:0, но след това непредизвикана грешка в мрежата за 15 равни. Боржеш хвана ъгъла с перфектен форхенд и си осигури отличен шанс за уинър, но в близост до мрежата сбърка непредизвикано. Все пак последва ас за 30:30, а след това и сечен бекхенд ретур в мрежата. Стигна се до дюс след по-продължително разиграване и много силен и дълбок красив бекхенд от Григор, принудил опонента да сбърка. Боржеш се измъкна от първата си по-критична ситуация след грешка от Григор, а след това и ретур в аут.

6:6 - ретур в аут от Боржеш, а след това втори сервис в тялото, осигурил предимство за Димитров при разиграването, завършило с форхенд уинър по правата - 30:0. Димитров бе притиснат и накрая поддаде със сечен бекхенд в мрежата (30:15). Непредизвикана грешка от форхенда на португалеца в аут, а след това и бърза точка след дълбок форхенд от Гришо и грешка в мрежата от съперника - подаването бе спечелено.

Тайбрек - 7:3

7:3 - стигна се до същинска борба за първата точка, но Боржеш първо издържа на натиска, а след това постепенно пречупи превъзходната защита от Григор за 0:1. Григор пък потегли с ас и след това с нова директна точка от сервис за 2:1. Боржеш отговори също с ас, а след това Димитров направи непредизвикана грешка от форхенда си в аут за 2:3. Размяната на полетата дойде при 3:3 след поредна директна точка от сервис за българина.

При следващия обаче се стигна до разиграване на втори сервис на българина, което за щастие приключи с непредизвикана грешка и форхенд в аут от португалеца (4:3). Нова непредизвикана грешка от форхенда му доведе и до първи минипробив за 5:3. След остър ретур отново форхенда на Боржеш поддаде - 6:3 и два сервиса за Гришо при три сетбола. Още първият бе оползотворен след красив дълбок бекхенд по диагонала и грешка в мрежата от съперника.

Втори сет

1:0 - Григор пренесе доброто си сервиране и във втория сет и набързо поведе с 30:0, но след това се стигна до разиграване на втори и бекхенд в аут от българина (30:15). При 40:15 вкара доста дълбок форхенд в ъгъла на корта и принуди Боржеш да сбърка.

1:1 - подаването започна с ретур в мрежата ог Григор, а при 15:15 последва дълбок ретур на втори сервис, при който Боржеш не успя да обърне посоката и изкара форхенда си в аут - 15:30. Непредизвикана грешка от водеща позиция след бекхенд в аут - първи точки за пробив в мача при 15:40. Първата бе неутрализирана след ретур в мрежата, а втората след разиграване, завършило с бекхенд в мрежата от Диимтров. Последва ретур в аут, а след това такъв и на втори сервис и португалецът се измъкна от трудната ситуация.

2:1 - Димитров отново започна с директна точка от сервис, а след това агресивният ретур на Боржеш на втори сервис излезе в аут за 30:0. Последва втори сервис в тялото и ретур в мрежата за 40:0, а подаването бе спечелено на 0 след вкаран първи начален удар и нов ретур в мрежата.

2:2 - при 15:0 Боржеш записа елементарна непредизвикана грешка в близост до мрежата, но след това вкара и ас за 30:15. Последва непредизвикана грешка в аут от бекхенда на Димитров. При 40:15 Григор бе длъжен да излезе на мрежата след плитък удар и последва дроп-воле, което Боржеш стигна, но след това прати топката в аут. Непредизвикана грешка от бекхенда му доведе до дюс. Нова такава от отлична позиция за уинър след плитък ретур - нов шанс за пробив пред българина. И той обаче бе пропилян след ретур със сантиметър в аут по широчината на корта. Последва бекхенд ретур в мрежата на втори сервис, а след това и прекрасно и методично проведена атака от Боржеш, приключила с мощен и дълбок форхенд.

2:3 (пробив) - Боржеш поведе с 0:15 след отлична игра от двамата и остър форхенд през най-високата част от мрежата, превърнал се в уинър. Критична ситуация за Гришо при 0:30 и игра на втори сервис, но ретурът на португалеца излезе в аут. Боржеш пропусна огромен шанс - филето на мрежата повдигна топка от Димитров, а португалецът атакува от чудесна позиция с форхенд по правата - Григор остана на място, но ударът на съперника излезе в аут. Все пак Боржеш стигна до първа точка за пробив след неуспешно излизане на мрежата за Димитров. Напрегнато разиграване, приключило с бекхенд по правата в аут от Григор и пробивът бе факт.

2:4 - вдъхновеният португалец потегли с ас, а при следващото разиграване Димитров прати форхенда си в аут - 0:30. Следващото разиграване бе спечелено с красив бекхенд по правата от Григор, а след това последва и форхенд в аут от Боржеш за 30:30. Сечен бекхенд от българина излезе в аут, а след това прати такъв и в мрежата.

3:4 - Григор започна с директна точка от сервис, а след това сбърка смач от неособено лесна позиция далеч от мрежата - 15:15. При 30:15 българинът вкара бомбен сервис по правата и последва ретур в аут, а след това геймът бе спечелен след излизане на мрежата от Димитров и минаващ удар в аут от опонента.

3:5 - добър дълбок ретур, а след това още няколко страхотни полски бекхенд удара от Димитров и накрая Боржеш сбърка в мрежата (0:15). След това последва и втората двойна грешка на португалеца в мача за 0:30, но и ретур в аут за 15:30. Отличен сервис, но и добър ретур, след което Боржеш намери топката с рамката на ракетата - 15:40 и две точки за връщане на пробива. Продължително разиграване и страхотна игра от двамата, но точката бе за Боржеш след бекхенд в аут от Григор - на милиметри от линията (30:40). Последва и ас и вторият шанс бе пропуснат. Откри се и трета възможност за пробив след методично проведена атака - при нея Димитров изкара бекхенд ретура си в аут на втори сервис. Дълбок ретур и грешка в мрежата от Боржеш за 4-та точка за пробив - при нея португалецът излезе на мрежата и завърши със смач. Ретур в аут, а след това мощен форхенд по правата от Боржеш и той се измъкна от критичния момент.

4:5 - контра-пие осигури първата точка на Гришо, а след това последва ас. При 40:0 записа нова директна точка от сервис и подаването бе спечелено на 0, като ще посреща за оставането в сета.

4:6 - така важният гейм започна с ретур в мрежата, а след това и ас за Боржеш (30:0). Изключително плитък ретур след сечен бекхенд матира португалеца за 30:15, но последва продължително разиграване, при което той вкара доста остър форхенд по обратния диагонал, превърнал се в уинър - 40:15. Боржеш спечели сета след ас.

Трети сет

0:1 (пробив) - играта на Григор видимо се разстрои, сервисът спря да влиза, а непредизвиканите грешки зачестиха - 0:30. Поредна такава - този път след бекхенд по правата в аут и 0:40 - три точки за пробив пред опонента. Първата бе неутрализирана след контра-пие, а втората след отлична комбинация със сервис, изкарал съперника от корта, и форхенд по правата. При третата обаче игра на втори сервис, стигна се до разиграване, което загуби след бекхенд в мрежата.

0:2 - Григор показа добра защита, но накрая се пречупи с минаващия удар, когато опонентът излезе на мрежата. При 30:0 се стигна до най-зрелищното разиграване, но точката бе за португалеца. Той пусна къса, стигната от Гришо с контра-къса по острия диагонал, но португалецът се справи и пласира топката на линията за 40:0. При 40:15 последва ретур в аут и пробивът бе затвърден.

0:3 (пробив) - непредизвикана грешка от форхенда на Димитров в мрежата за 0:15, но веднага след това дойде и ретур в аут. При 15:15 допусна много неприятна непредизвикана грешка от форхенд в близост до мрежата. Агресивен ретур и нова грешка в аут от българина - 15:40 и две точки за пробив пред опонента. Игра на втори сервис, излизане на мрежата и добро стоп-воле за 30:40. Последва обаче сечен бекхенд по правата и вторият пробив бе факт.

0:4 - Боржеш набързо поведе с 30:0, а след това последва и ас. Подаването бе спечелено на 0 след бекхенд в мрежата от Димитров.

1:4 - поредна непредизвикана грешка за 0:15, но последваха ас и след това добра комбинация, завършила с форхенд уинър за 30:15. Прекрасно воле в близост до мрежата за 40:15, а след това и ретур в мрежата - първи гейм за Григор в сета.

1:5 - ретур в аут, а след това и два аса от Боржеш за 40:0. При 40:15 Боржеш вкара убийствен форхенд от основната линия след по-повдигната топка от българина и спечели бързо подаването си.

2:5 - ретур в аут, а след това и два аса за 40:0. Подаването бе спечелено бързо след трети пореден ас.

2:6 - при 15:0 Боржеш спечели разиграването с отличен форхенд по правата, при който Димитров дори не подгони топката (30:0). Остър бекхенд по правата осигури предимство за Гришо, който спечели точката след зрелищно воле от форхенд. Непредизвикана грешка със сечен бекхенд доведе до 40:15 и два сетбола. Още първият бе оползотворен след дълбоко пласиран удар от португалеца и грешка от форхенда на Димитров.

Четвърти сет

1:0 - подаването на Григор започна с добра комбинация след мощен сервис за 15:0. След това се стигна до продължително разиграване, приключило с грешка в мрежата от Боржеш. Бекхенд по правата в аут от българина за 30:15, но след това вкара добри удари по двата края на корта и с мощен бекхенд принуди опонента да сбърка за 40:15. Остър ретур на втори сервис, но контра-пие от Григор и геймът бе спечелен.

2:0 (пробив) - след сечен бекхенд по правата Боржеш сбърка форхенда си в аут за 0:15. Разиграване на втори сервис, Григор качи топката на линията и принуди опонента да сбърка в аут за 0:30. Малшанс при следващата точка, след като отгатна мощен форхенд в близост до мрежата от португалеца, но прати трудната топка с малко в аут (15:30). Ново разиграване и агресивна игра от Боржеш - грешка в мрежата от българина. Игра на втори сервис, излизане на мрежата и добрата защита на Нуно бе пречупена - първа точка за пробив в сета. Тя бе пропиляна след бекхенд в мрежата при излизане напред от съперника. Откри се нов брейкпойнт, но той бе неутрализиран с ас. След оспорвано разиграване Димитров се пропука и сбърка в аут, но след това и нов дюс след излизане на мрежата от Боржеш и неуспешно стоп-воле. Сечен бекхенд в мрежата от Григор, но след това топка на линията с остър форхенд и пореден дюс. Двойна грешка осигури трета точка за пробив в гейма, която бе спасена с огромна доза късмет и помощ от филето на мрежата. Непредизвикана грешка от мрежата даде и четвърта точка за пробив, но и тя бе спасена. Пети брейкпойнт след уинър от бекхенд ретур, като този път най-сетне Гришо се възползва след дълбок ретур и грешка в мрежата от португалеца.

3:0 - ретур в аут на втори сервис, а след това нова бърза точка след мощен сервис, плитък ретур и завършек в близост до мрежата - 30:0. Остър сечен сервис по диагонала и ретур в мрежата за 40:0, но и първа двойна грешка в мача от Димитров за 40:15. Пробивът бе затвърден след нов ретур в аут.

3:1 - Боржеш стартира с ас, а след това Григор допусна непредизвикана грешка от форхенд по правата - 30:0. Нов ас и още една директна точка от сервис и португалецът скоростно спечели първия си гейм в сета (за по-малко от една минута).

4:1 - Боржеш спечели първата точка след оспорвано разиграване и контра-къса по острия диагонал, с която Димитров не се справи. Ретур в мрежата и след това нова директна точка от сервис обърнаха за 30:15, а след това с хубав форхенд Григор стигна до три геймпойнта. Подаването бе спечелено след ретур в мрежата.

4:2 - при 15:0 Григор вкара много красив бекхенд и принуди съперника да сбърка в мрежата за 15:15. Последваха ретур в аут и нов мощен сервис, осигурил предимство за Боржеш, който завърши с форхенд уинър в близост до мрежата за 40:15. Съперникът стигна къса от Димитров, но прати топката в мрежата за 40:30, след което се стигна и до дюс след хубаво разиграване. След ас и ретур в мрежата португалецът се измъкна от сложната ситуация.

5:2 - отличен сервис подсигури първата точка за Григор, а след това кик-сервис на втори начален удар и грешка от ретур направиха резултата 30:0. При 40:0 Боржеш пласира дълбок ретур на втори сервис и принуди Димитров да сбърка. Подаването бе спечелено на 0 след продължително разиграване, завършило с красив бекхенд по правата.

5:3 - остър форхенд ретур от Гришо на първи сервис, превърнал се в уинър за 0:15. Умела игра на мрежата от Боржеш изравни за 15:15, а след това Димитров се отличи с нов неуспешен лоб, превърнат в уинър от смач от португалеца. При 40:15 Боржеш вкара ас и спечели подаването си.

5:4 (пробив) - продължително разиграване бе спечелено от португалеца след дълбок форхенд в ъгъла на корта и грешка от Димитров. Непредизвикана грешка от форхенда на Григор го постави в трудна ситуация при 0:30. Отличен начален удар и последвал форхенд в обратната посока за 15:30. Португалецът стигна до две точки за връщане на пробива, като още първата бе оползотворена, след като Димитров не прецени добре отскока на топката и я прати далеч в аут.

5:5 - Боржеш отигра нов лоб с бекхенд смач и поведе с 15:0. Излизане на мрежата от Димитров и мощен смач за 15:15, но след това плитък ретур и безпроблемен уинър в близост до мрежата за португалеца (30:15). Последваха ас и по-продължително разиграване, спечелено от Боржеш.

6:5 - Боржеш притисна Григор с остър ретур и стигна до точката за 0:15, но последва добър начален удар, с който Григор си спечели предимство и пречупи отличната защита на съперника (15:15). Две топки на линията и късмет за българина за 30:15. Последваха директна точка от сервис, а след това и ретур в мрежата на втори сервис.

6:6 - ретур в мрежата, а след това непредизвикана грешка при мощен форхенд от Димитров и резултатът бързо стана 30:0. Нова непредизвикана грешка от форхенда на Григор, а след това и ретур в мрежата - ще има тайбрек.

Тайбрек - 6:8

6:8 - Гришо започна добре с директна точка от сервис, но Боржеш отговори с изключителен форхенд от основната линия за 1:1. Плитък ретур, излизане на мрежата от португалеца и сбъркан бекхенд по правата в мрежата от българина за 1:2. Сечен бекхенд в мрежата доведе до първи минипробив за 1:3. Игра на втори сервис, перфектна защита от португалеца и Григор бе отново пречупен за 1:4. Смяната на полетата дойде при 2:4 след мощни бекхенд удари от Григор и грешка в аут от Боржеш.

Прекрасен форхенд ретур по правата от Григор за втори минипробив и 3:4. Много напрегнато разиграване и изключителна защита от португалеца, която обаче бе пречупена и той сбърка в мрежата за 4:4. Разиграване на втори сервис и сечен бекхенд в мрежата от Димитров за нов минипробив и 4:5. Боржеш обаче допусна двойна грешка за 5:5. Изключително разиграване, в което Григор се задържа след изключителен лоб, приземил се на основната линия. Впоследствие получи къса, съперникът отигра, но последва смач - 6:5 и сетбол за Григор на собствен сервис. За съжаление, Димитров върна жеста и допусна двойна грешка - размяна на полетата при 6:6.

Напрегнато разиграване, непредизвикана грешка в аут от бекхенда на Григор и шанс за Боржеш да вземе мача при 7:6 и два сервиса. Още една непредизвикана грешка от форхенда на българина в мрежата и загубата бе факт.

Преди Григор Димитров - Нуно Боржеш

Простата математика показва, че не би трябвало срещата на Димитров да започне преди 08-08:30 часа българско време. Тя е и последната на корта, като е от вечерната сесия.

За да стигне до тази фаза от турнира, Гришо се справи с Мартон Фучович и Танаси Кокинакис, като и двамата му взеха по един сет. Изненадващо или не, но Боржеш още не е загубил и сет на Australian Open. Той сломи с по 3:0 първо Максимилиан Мартерер, а след това и поставения Алехандро Давидович Фокина.

Григор Димитров все още няма загуба през тази година, като е записал седем победи. Боржеш пък е с две поражения и три успеха през 2024-та. Това ще е първи дуел между двамата, след като преди не са се изправяли един срещу друг.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички