Жалко! Григор Димитров бе тотално надигран във финала - Умбер с "мача на живота" си и титлата в Марсилия (ВИДЕО)


Жалко! Григор Димитров бе тотално надигран във финала - Умбер с "мача на живота" си и титлата в Марсилия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Колаж: Sportlive.bg

17112 0

Григор Димитров загуби финала на турнира в Марсилия, част от сериите ATP 250. Вторият поставен в схемата допусна поражение от представителя на домакините Уго Юмбер, който изигра изключително силен двубой. 21-вият в света тенисист победи след по-малко от час и половина игра с 2:0 сета - 6:4, 6:3 в отделните части.

Французинът бе изключително стабилен при своите подавания - почти през целия мач. Той записа цели 10 аса срещу 6 за българина при 2:1 двойни грешки за Гришо. Процентът вкаран първи сервис бе близък за двамата - 69 за Умбер и 67 за Димитров. Точките, спечелени там обаче, бяха 87% за Юго и 79% за Григор.

Твърде малко точки на своя втори сервис спечели хасковлията - едва 37% (7 от 19), докато опонентът се отличи с 59% (10 от 17). А най-голямата разлика дойде от точките за пробив, след като Гришо не реализира нито един такъв.

Той имаше два шанса да го стори, но не се възползва. В същото време съперникът му реализира две от четирите си възможности - по една в двете части.

ВЪПРЕКИ ЗАГУБЕНИЯ ФИНАЛ: ГРИГОР ДИМИТРОВ ВЗЕ ВПЕЧАТЛЯВАЩА СУМА ПАРИ - 6-ЦИФРЕНА

В първия сет и двамата сервираха убедително, но французинът печелеше повече точки на противников сервис. В десетия гейм Григор пропусна три геймбола и макар да отрази една точка за пробив, накрая се пропука.

На старта на втория сет всичко бе решено. Умбер започна със сервис-гейм, при който Димитров стигна до двете точки за пробив, но не се възползва. Още в следващия гейм пък французинът го проби, след като поведе с 40:15 и се възползва от втория шанс. До края на сета и двамата сервираха убедително.

Умбер се отличи с нов много силен мач, след като на полуфиналите се справи с Хуберт Хуркач. Французинът реализира куп красиви уинъри от доста трудни ситуации. В същото време Димитров не бе на най-високото си ниво и нямаше как да спечели.

Първи сет

0:1 - Умбер бе първият подаващ, като се стигна до разиграване за първата точка, приключило с минаващ удар от Гришо, завършил в мрежата. Последва ретур в мрежата, а след това и още една бърза точка за французина за 40:0. Впоследствие подаването бе спечелено безпроблемно без точка за Димитров.

1:1 - Димитров също потегли добре след ретур от Умбер в мрежата, като след това се стигна и до разиграване, спечелено от българина с красив бекхенд по правата - 30:0. Французинът вкара отличен дълбок ретур, но пък веднага след това направи и непредизвикана грешка по правата (40:0). Умбер стигна до точка след хубав минаващ удар при излизане напред от Димитров, но при следващото излизане на мрежата от Гришо французинът изкара форхенда си в аут.

1:2 - Григор влезе в разиграване след страхотен дълбок ретур, но впоследствие сбърка форхенда си в аут. При 30:0 последва ас, а след това умело излизане на мрежата и стоп-воле, което Гришо за малко не хвана. Българинът остана без точка на противниково подаване и след този гейм.

2:2 - геймът започна с ретур в аут от Умбер, а след това и разиграване, завършило с бекхенд по правата в аут от французина - 30:0. Димитров пласира много красив бекхенд минаващ удар по правата за 40:0, а геймът приключи след ретур в мрежата.

2:3 - разиграване на втори сервис, приключило с бекхенд в аут от Григор, а след това дойдоха и два аса от Юго за 40:0. Непредизвикана грешка в близост до мрежата от бекхенд на французина пък даде първа точка на Димитров при сервисите на опонента (40:15). Все пак проблеми за Умбер нямаше след директна точка.

3:3 - Григор поведе с 15:0 след ретур в аут, а след това излезе на мрежата след плитък ретур, а минаващият удар на французина по правата излезе в аут (30:0). При 40:0 Умбер вкара дълбок ретур и затрудни Григор, а след това записа мощен форхенд уинър. Все пак подаването бе спечелено след ретур в мрежата на втори сервис.

3:4 - ретур на Димитров излезе в аут, но след това българинът бе агресивен на втори сервис и със силен бекхенд ретур принуди опонента да сбърка от форхенд в аут - 15:15. Последва обаче ас, а след това и нов ретур в аут за 40:15. Всичко приключи след бекхенд ретур в аут на втори сервис. Така подаванията на Умбер продължиха да бъдат впечатляващо безпроблемни с мощни сервиси.

4:4 - мощен сервис и ретур на самата мрежа, за да стигне Димитров до безпроблемен форхенд уинър в опразнения корт. Последва обаче лош контакт на ракетата на Гришо с топката и тя излезе в аут след форхенда му (15:15). Димитров излезе на мрежата, но стоп-волето му отлетя в аут (15:30), а след това се стигна до ретур в аут за равенство. Последва и ретур в мрежата за 40:30, а след това подаването бе спечелено след ретур в аут.

4:5 - Гришо показа впечатляваща защита, но накрая бе пречупен и сбърка в аут (15:0). Последва първата двойна грешка в мача за 15:15, но и директна точка от сервис за 30:15. Българинът опита доста агресивен бекхенд ретур на втори сервис, но го изкара в аут (40:15), а всичко завърши след нов ретур в аут след бомбен сервис.

4:6 (пробив) - Умбер вкара много силен и дълбок ретур на втори сервис и принуди Григор да сбърка, но след това се стигна до ас (15:15). Последва кратка размяна на удари на мрежата, завършила със смач от българина за 30:15. Нов дълбок ретур на линията обаче осигури на французина равенство, а след това филето на мрежата повдигна леко негова топка и я изкара с малко в аут за 40:30. След непредизвикана грешка от форхенда на Димитров в мрежата се стигна и до дюс. Нов геймпойнт се откри пред Гришо след мощен форхенд по правата от опонента, профучал с малко в аут, но дойде и първа двойна грешка от Димитров - нов дюс. Трети геймпойнт бе пропилян след разиграване и бекхенд в аут за пореден дюс. След непредизвикана грешка от форхенда му се стигна и до първа точка за пробив - сетбол за французина, който обаче бе пропилян след ретур в мрежата. След феноменална защита Умбер стигна и до изключителен бекхенд уинър по диагонала за нов брейкпойнт. За съжаление - Григор не се възползва от прекрасния си сервис и не вкара последвалия форхенд, който се спря във филето на мрежата и остана в неговата половина.

Втори сет

0:1 - Умбер излезе на мрежата, но минаващият удар от Гришо се спря във филето за 15:0, но след това французинът прати свой бекхенд в мрежата за равенство. Плитък сечен ретур бе атакуван от Юго, но неуспешно, пращайки топката отново в мрежата за 15:30. При 30:30 съперникът излезе на мрежата след плитък ретур, а след това отигра неспасяемо стоп-воле. Григор обаче стигна до първи дюс на противниково подаване след страхотен бекхенд уинър на втори сервис. Дойде и първа точка за пробив за Димитров след отскочила топка от филето на мрежата, излязла в аут. Тя обаче бе неутрализирана с ас от 201 км/ч - дюс. Надстрелване завърши с хубав и дълбок форхенд по правата от Григор, принудил съперника да сбърка - нов брейкпойнт, но и той бе пропуснат след непредизвикана грешка от форхенд в аут. Изключителна игра от двамата, но за съжаление Умбер спечели продължително разиграване с красив форхенд уинър по правата. Впоследствие той бе безгрешен и в още едно разиграване, а Григор изкара форхенда си по правата в аут.

0:2 (пробив) - невероятната игра на Умбер продължи - поведе с 0:15 след красив бекхенд по правата. При 15:15 французинът записа нов впечатляващ удар - минаващ от форхенд страната. След форхенд по правата в аут от Григор се стигна до 15:40 и неприятна ситуация - две точки за пробив пред опонента. Първата бе неутрализирана въпреки впечатляващата му защита - със стоп-воле. Втората обаче бе оползотворена след сбъркан бекхенд по правата от българина.

0:3 - Григор поведе с 0:30 след едни от малкото грешки на опонента му - форхенд в мрежата и бекхенд в аут. Последва обаче ас, а при следващата точка излизане на мрежата от българина и неуспешно дроп-воле - 30:30. След нова доза мощни форхенди по двата края Умбер стигна до 40:30, а след това спечели подаването си, след като прекъсна разиграване с претенции, че Григор е сбъркал в аут. Това се оказа така след намеса на "ястребово око".

1:3 - защитата на французина бе пречупена с умела къса топка по острия диагонал, а след това последва и ретур в аут - 30:0. Последва ас, но и поредният впечатляващ униър от Умбер - този път с форхенд по правата от трудна позиция (40:15). Дойде и двойна грешка, а след това се стигна и до дюс след агресивна игра от опонента и грешка от Григор в мрежата. Зрелищно бекхенд воле от средата на корта му осигури нов геймпойнт, който вече бе грабнат след ас.

1:4 - ретур в аут, а след това и ас за 30:0. Огромен късмет при следващата точка за французина, след като негов удар се спря във филето на мрежата и топката неспасяемо падна току от страната на Григор. Подаването бе спечелено на 0 след ретур в аут.

2:4 - Димитров потегли с ас, а след това вкара прекрасна къса топка, с която опонентът не се справи (30:0). Последва и контра-къса за 40:0. При следващото разиграване късата не се получи, но подаването бе спечелено след ретур в мрежата.

2:5 - много пресилен ретур на втори сервис излезе в аут за 15:0, а след това последваха и два аса от Умбер. Бекхенд ретур по правата от Димитров се спря в мрежата и французинът спечели подаването си на 0 и се доближи на гейм от титлата.

3:5 - Григор поведе с 30:0 след ретур в аут и ас. Последва и нов ас, който бе оспорван от опонента, но "ястребовото око" показа, че топката е добра. Подаването бе бързо и категорично спечелено след директна точка от сервис.

3:6 - Умбер потегли с ас в решаващия гейм. При следващата точка Григор вкара хубав и дълбок ретур, но веднага след това допусна непредизвикана грешка от форхенд за 30:0. Българинът записа точка след прекрасен бекхенд ретур, превърнал се в уинър. Той бе в добра позиция и при следващото разиграване и излезе на мрежата, но французинът вкара много добър минаващ удар и стигна до два мачбола при 40:15. Първият бе неутрализиран с хубави бекхенд удари, принудили съперникът да сбърка в мрежата. Следващият обаче бе грабнат след мощен сервис и ретур далеч в аут от българина.

ПРЕДИ ФИНАЛА

Григор Димитров ще се изправи с френски тенисист на финала в Марсилия

Преди това на турнира Юго първо отстрани друг французин Юго Гастон след 2:6, 6:1, 6:3. На четвъртфинала се справи с испанеца Алехандро Фокина след 6:1, 6:4. Григор почива в първия кръг като поставен, като след това преодоля американецът Себстиан Корда, а след това и французина Артур Риндеркнех.

Димитров и Умбер имат две изиграни срещи помежду си, като българинът има две победи. През 2019 година на Мастърса в Париж с 4:6, 6:1, 6:2, както и година по-късно в Синсинати с 6:4, 6:3. Миналата година двамата трябваше да премерят сили на 1/4-финал във Вашингтон, но Умбер не излезе на корта и бе присъдена служебна победа за Димитров.

Григор призна, че очаква публиката да не го подкрепя, тъй като ще има срещу себе си местен представител, но това не го притеснява. "Очаквам публиката да е срещу мен на финала, но това е ОК, няма проблем. Благодаря на публиката, че ме подкрепи днес и нека заедно се насладим на утрешния финал", каза българинът.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички