Историческо: Тийн финал между непоставени на US Open


Историческо: Тийн финал между непоставени на US Open
Снимка: GettyImages

2729 0

Изключително любопитен ще е финалът при жените на Откритото първенство на САЩ, след като в него една срещу друга ще се изправят две тийнейджърки - Ема Радукану срещу Лейла Фернандес. 

19-годишната квалификантка от Великобритания направи нещо изумително и достигна до финала без да загуби нито един сет - включително и в квалификациите. Радукану е с 9 поредни победи с по 2:0, което е чудовищна доминация за момиче на 19 години. 

В полуфинала тя размаза гъркинята Мария Сакари и така се превърна в първата квалификантка, класирала се за финал на турнир от Големия шлем. Радукану е също така най-младата финалистка в такава надпревара от 2004 година насам, както и най-млада финалистка на US Open от 1999 година насам. 

Не по-малко значимо е постигнатото от Лейла Фернандес. Едва 19-годишната представителка на Канада успя да победи по пътя си Кая Канепи, Наоми Осака, Анжелик Кербер, Елена Свитолина и Арина Сабаленка - 4 от най-добрите тенисистки в света. В драма, продължила над 2 часа, Фернандес шокира феновете на "Артър Аш", печелейки в 3 сета срещу фаворитката в турнира Сабаленка. 

Така за пръв път в историята на Големия шлем ще се изправят непоставени в основната схема тенисистки. Ема е 150-а в света, докато Фернандес - 73-а. Интересен факт е, че Радукану е изиграла 3 мача повече от своя опонент във финала, но е престояла по-малко време на корта - 11 часа и 34 минути срещу 12 часа и 45 минути. 

Последният финал между тийнейджъри пък беше между Мартина Хингис и Серена Уилямс през 1999 година. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички