Григор взе сет на Федерер, но само толкова


Григор взе сет на Федерер, но само толкова
Снимка: Getty Images/Guliver

520239 0

Чаканият с най-голям интерес четвъртфинал от турнира в Бризбън между нашия Григор Димитров и 17-кратния победител в турнирите от Големия шлем Роджър Федерер премина през много драма, но в крайна сметка отново Федерер спечели, макар че за пръв път Григор взе сет срещу него - 6:4, 6:7 (4), 6:4. Така Федерер ще играе срещу младия австриец Доминик Тийм, който победи в три сета Марин Чилич. 

Решаващо в крайна сметка за изхода на мача се оказа трепване на Григор в третия сет, което позволи на Федерер да пробие. Димитров показа много добри неща и беше равностоен на великия швейцарец, но стабилността на Роджър на сервис му осигури достатъчно предимство за крайния успех.

ТРЕТИ СЕТ - 4:6

4:6 - Нов шанс за Федерер да приключи мача, този път на свой сервис. И швейцарецът вече беше безапелационен, затваряйки с гейм на нула.

4:5 - Швейцарецът се развихри и с великолепен форхенд по правата стигна до три поредни мачбола на сервиса на Димитров. Българинът спаси първия с брутален смач, в който изкара целия си яд от неблагоприятното развитие на нещата, спаси и втория след много хубав кик от втори сервис на форхенда на Федерер, който явно не очакваше толкова смело решение, а за капак спаси и третия след хубава атака от втори удар от форхенд.

3:5 - Федерер продължава да е стабилен на сервис и с нов гейм на 15 се приближава до победата.

3:4 - Разочарованието вече личеше сериозно при Димитров, който направи две евтини грешки, но за щастие Федерер също влезе в серия от пропуски и Григор запази шанс.

2:4 - Нещата вече бяха доста сложни за Григор, тъй като обезателно му трябваше пробив, за да има шанс да спечели. Той спечели първата точка в гейма, но Федерер отговори с разумно, вариативно сервиране и две навременни атаки на мрежата, за да измъкне гейма.

2:3 (пробив) - Проблеми за Димитров - в две поредни разигравания той сбърка и дойде чудовищна грешка от форхенд, която даде два шанса за пробив на Роджър. И той го взе, излизайки на втори сервис на Григор с подсечен ретур от бекхенд, което доведе до грешка на българина от бекхенд.

2:2 - Федерер показва, че няма да се даде без бой и намери темпото си на сервис от първия сет, печелейки гейм на 15.

2:1 - Григор е солиден на начален удар и печели гейма си на нула.

1:1 - Федерер също спечели сервис гейма си, след като Григор пропусна да го постави под напрежение заради твърде екстравагантна къса топка.

1:0 - След като допусна да се стигне до тайбрек във втория сет, Димитров сега имаше предимството да почне решителната част на сервис. Григор се възползва и поведе в резултата, а хубав знак беше и фактът, че Федерер изглеждаше малко по-бавен и уязвим.

ВТОРИ СЕТ - 7:6 (4)

7:6 (4) - Още при първата точка Григор направи минипробив, след коварен ретур, а след това набързо взе и двата си сервиса за аванс от 3:0. Последва нов минипробив за нашето момче, след евтина грешка на Федерер от форхенд - за 4:1 точки. При смяната на полетата Димитров вече водеше с 5:1, благодарение на агресивната си игра от форхенд. Чак тогава Федерер върна единия минибрейк, след добро излизане на мрежата, но при 3:5 швейцарецът направи двойна грешка - три поредни сетбола за Григор, първите два на негов сервис. При първия Федерер успя да се спаси с добър форхенд по диагонала, но при втория вече бекхендът на Григор беше стоманен. Това беше и първият сет, който Димитров спечели в официален мач срещу Федерер.

6:6 - Григор издържа на психологическото напрежение и взе сервиса си, с което сетът влезе в тайбрек.

5:6 - Федерер си подсигури минимум тайбрек, след като с рутина спечели последния си сервис гейм за сета.

5:5 (пробив) - Решителният момент - и Григор заложи на атаката, но всички български фенове трепнаха, когато при 15:15 сбърка нарисувано драйв воле, след като притисна Федерер в ъгъла на корта. Швейцарецът стигна до точка за връщане на пробива след агресивна игра, а Григор сбърка на втори сервис, като сервира на форхенда на Роджър и той премина в атака, която се оказа неотразима.

5:4 - Федерер се събра на свой сервис и с гейм на 15 принуждава Григор да сервира за сета

5:3 - Изключителен гейм за Григор, гарниран с прекрасен лоб, при който даже Федерер не вярваше какво става!

4:3 (пробив)- Най-после Григор оказа натиск върху Федерер на негов сервис - 0:30, след като българинът експлоатира бекхенда на швейцареца в своя полза. С фамозен форхенд по правата Григор стигна и до първите си точки за пробив в мача - 15:40! И пробивът дойде - още от първи шанс, след грешка на Федерер!

3:3 - Обезкуражаващото представяне на Федерер на негов сервис оказваше постоянен психологически натиск на Григор. Швейцарецът блесна с невероятен ретур от форхенд на линията в този гейм, а с още един много агресивен ретур изравни 40:40. Натискът доведе и до точка за пробив, но с агресивна игра и добре построена атака с удари в двата ъгъла на корта Григор я спаси. За съжаление при следващата много красива размяна Димитров за малко не вкара много трудно бекхенд воле - втора точка за пробив за Федерер! И тя обаче беше спасена, с помощ от мрежата, която спря и нагласи удобно топката за Григор след удар на швейцареца. Последва и разиграването на деня - две поредни волета на българина с пълно разтягане, а геймът отиде на негова сметка!

2:3 - Григор вече застава малко повече към бекхенд страната си на ретур, но Федерер варира сериозно със сервиса си и задачата на българина си остава все така трудна. При 15:15 Димитров пробва да разнообрази с излизане на мрежата след ретур, но швейцарецът го контрира много успешно. Григор отговори с мощен ретур от бекхенд, който предизвика грешка на Роджър за 30:30, но отново Федерер намери спасение в типичната си бърза игра на едно-две, с която оставя милисекунди за реакция.

2:2 - Геймът беше украсен с впечатляващ бекхенд по правата на Григор, който задържа подаването си с гейм на 15.

1:2 - За пръв път в мача Димитров спечели повече от една точка на сервис на Федерер. Роджър поведе с 40:15 и тогава Григор изригна с две невероятни отигравания - бекхенд воле и блок на ретур от бекхенд на първи сервис, с който топката се върна като от стена в полето на безпомощния швейцарец. Федерер обаче не се впечатли и отговори с две бързи и категорични точки, за да вземе своето.

1:1 - Григор поведе с 40:0 и макар Федерер да спечели следващите две точки, все пак българинът взе своето с категорична атака на мрежата.

0:1 - Познато - светкавичен гейм на нула за Федерер.

ПЪРВИ СЕТ - 4:6

4:6 (пробив)- Сервис за оставане в сета на Григор - и Федерер натисна за решителен пробив. В две поредни по-дълги разигравания на страхотна скорост швейцарецът надделя, за 15:30, а след това използва втория сервис на Димитров, за да го матира с директен форхенд-ретур, възползвайки се от тактиката на българина да бие сервис в тялото на втори начален удар - 15:40 и два сетбола! Григор отговори с ас и още един мощен сервис, който беше невъзможен за връщане, с което изравни, но Роджър се възползва от нов втори сервис, подсече ретура от бекхенд и излезе на мрежата, предизвиквайки грешка от бекхенд на Григор - трети сетбол! И този път прошка нямаше, макар че мрежата реши всичко в два поредни удара - първо Григор направи слабо стоп воле, Федерер го стигна и игра по диагонала, но закачи филето и топката стана по-бавна и удобна, но Димитров не успя да реализира открилата се възможност - сет за швейцареца.

4:5 - Федерер загуби втора точка на свой сервис, но отново само толкова. На всичкото отгоре швейцарецът завърши гейма с изключително деми воле от бекхенд, като с невероятно майсторство обърна в своя полза силен ретур от форхенд на Григор.

4:4 - Предвид невероятното ниво на сервис на швейцареца, задачата на Григор беше да се държи в своите подавания и да чака момент, в който да използва малко колебание. Димитров започна добре гейма, поведе с 30:0, но Федерер на два пъти успя да го засече на бекхенд и изравни за 30:30. За щастие българинът показа зрялост и агресия в следващите две точки и завърши уверено с воле и форхенд.

3:4 - Серията на Федерер от поредни точки на негов сервис се удължи до 14, преди швейцарецът най-после да сбърка от форхенд. Това обаче не помогна на Григор да го застраши, а Федерер пак завърши гейма с ас.

3:3 - В геймовете на Григор по-често се стига до по-дълги разигравания, но като в този гейм удар на Федерер кацна на линията за 15:30 - опасност за българина! Григор пропусна и форхенд, което даде точка за пробив на швейцареца, но с мощен сервис на бекхенда Димитров я отрази.

2:3 - Федерер няма спирка на свой сервис - вече 12 поредни точки на свой начален удар, завършвайки гейма с ас.

2:2 - Григор също гледа да е агресивен, но коментаторите на "Евроспорт 2" правилно отбелязаха, че подхвърлянето на топката за сервис на нашето момче е леко назад и това пречи за мигновено тръгване към мрежата след начален удар. В гейма се стигна до 30:30, но Димитров си помогна със сервис и натисна на време бекхенда на швейцареца, за да изравни.

1:2 - Федерер продължава да е безпощаден на сервис, като също записа ас. Швейцарецът залага на много излизания на мрежата и засега Григор няма отговор на светкавичното темпо - пак гейм на нула

1:1 - Григор отговори добре на предизвикателството и спечели гейма си на 15, след като надделя и в две размени от дъното на корта, притискайки бекхенда на Федерер и правейки ас за финал.

0:1 - Срещата започна с начален удар на Федерер, който набързо го взе на нула.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Досега Григор е играл на три пъти срещу голямата легенда на тениса, но и в трите мача загуби. Два от мачовете са в родния град на Федерер – Базел, а третият беше миналата година в Бризбън. Тогава обаче двамата играха на полуфинал, като Федерер за по-малко от час размаза нашето момче с категоричното 6:2, 6:2. Сега срещата им е една фаза по-рано, т.е. ако Григор загуби, ще загуби и точки за ранглистата. Иначе в двата мача в Базел Димитров успя да стигне на два пъти до тайбрек с Федерер, но все още не му е вземал дори сет.

Тъй като е топпоставен, швейцарецът изигра само един мач досега в Бризбън – смазващото 6:2, 6:1 над германеца Тобиас Камке. Григор пък спечели първо срещу Жил Симон в два сета, а вчера (7 януари) успя да обърне и Виктор Троицки от сет пасив.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички