Григор се справи с Томич и е на финал в Стокхолм


Григор се справи с Томич и е на финал в Стокхолм

15182 0

Двама от големите млади таланти на мъжкия тенис си дадоха среща на полуфиналната фаза на турнира в Стокхолм – Григор Димитров срещу Бърнард Томич. И логиката в този мач тържествува – като част от топ 10 на света Димитров защити името си и се справи с австралиеца, който преживява доста трудни времена след операцията на бедрото в началото на годината и не се представя така, както се очаква от него. Днес Григор победи с 2:0 сета – 6:3, 7:5. След минути стартира и втория полуфинал, който ще определи съперника на Григор за финала утре (19 октомври), от 16:00 часа българско време.

Първи сет

Срещата започна по идентичен начин и в двата откриващи сервис гейма за двамата играчи – по 0:30 за посрещащия. Но докато Томич не успя да вземе повече точка в подаването на Григор, нашето момче стигна до 15:40 след коварен скъсен ретур от бекхенд и вече при втората възможност, след дълго разиграване с много тежки удари и от двете страни, българинът принуди Томич да търси екстремно отиграване от бекхенд по правата, което австралиецът сбърка – пробив за Димитров.

Ранният аванс даде повече увереност на Григор и той постави под контрол сета чрез сервис геймовете си, в които не позволяваше да се стига до трудности. Така се стигна до 5:3 в полза на българина и негов сервис за сета. Димитров започна с два поредни аса, после направи две непредизвикани грешки, но повече драма нямаше, след като Томич на два пъти изкара ретура си от бекхенд в аут, като и в двата случая имаше по-лесната задача да играе на втори сервис на българина – 6:3.

Втори сет

На старта на втората част Томич вече показваше по-голяма стабилност на свой сервис, след като още към края на първия сет успя да вдигне процента си на първи начален удар. На ретур австралиецът също успя да се нагоди, още повече че сервисът на Григор се поизгуби и при 2:1 гейма Томич стигна до 15:40 на начален удар на нашето момче и за съжаление, при втория опит австралиецът проби, след като влезе в атака от ретура и не изпусна инициативата.

Томич водеше, но за разлика от Григор в първия сет, австралиецът не минаваше безметежно през сервис геймовете си. При 4:2 нашето момче се добра до дюс след страхотен бекхенд по правата и притисна Томич, но той се измъкна след по-агресивна игра в следващите две точки. Веднага след това австралиецът имаше два сетбола, но и в двата случая със силен сервис Григор го накара да сбърка ретура. И това струва скъпо на Томич – в следващия гейм, при сервис за сета, той нареди три поредни грешки – две непредизвикани плюс двойна за капак на точка за пробив и Григор се върна в сета.

Студеният душ за Томич се превърна в ледено предизвикателство при 5:5, когато ситуацията стана 0:30 след страхотна защита на Григор и нервите на австралиеца се опънаха до крайност след грешка от форхенд по диагонала – 30:40 и скрит мачбол за българина! За огромно щастие на всички българи точката отиде на сметката на Димитров, след като Томич премина в атака, натисна форхенда по диагонала и когато му се наложи да го обърне по правата, го изкара в аут. Оттук насетне връщане назад за Томич нямаше и Григор затвори мача с гейм на 15.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички