Григор пак не намери шампионското в себе си, за да се справи с Надал


Григор пак не намери шампионското в себе си, за да се справи с Надал
Снимка: Getty Images/Guliver

3363 0

Още във втория кръг на турнира от серията „500” на ATP най-добрият български тенисист Григор Димитров се изправи срещу една от легендите на играта – Рафаел Надал. Срещата между двамата ще е общо седма, като досега шест пъти Рафа печели. А традицията отново се спази, след като Димитров не се възползва от шансовете си и макар да взе пак сет, вече по традиция срещу Надал, силите му не стигнаха за повече - 4:6, 6:4, 3:6.

ПЪРВИ СЕТ - 4:6

1:0 (пробив) - Още в първия гейм Григор стигна до шанс за пробив, след като Надал направи три грешки от форхенд в разигравания - 30:40. За капак испанецът отново сбърка, този път от бекхенд, който трябваше да вкара в корта, за да спечели почти сигурно точката.

2:0 - Григор бързо затвърди аванса си, след като в решителния момент пак Надал сбърка в опита си да бъде агресивен от форхенд.

2:1 - Надал не спира да сервира на бекхенд на Димитров, но засега това му носи променлив успех. Геймът тръгна с пасив от 0:30 за испанеца, след светкавичен печеливш форхенд по правата на българина, но испанецът обърна, правейки достатъчно, за да принуди нашето момче да сбърка два пъти от бекхенд.

3:1 - Втори убедителен гейм за Димитров, завършен с неверотен лоб по отскочила топка от бекхенд на българина - точката на мача!

3:2 - Надал се задържа в резултата, след като Григор опита да бъде по-агресивен, но не можа да изпълни идеите си от бекхенд, макар че в петата точка на гейма точно с бекхенд - сечен, накара Рафа да тича наляво-надясно и испанецът сбърка.

4:2 - Испанецът така и не може да намери обхвата си от форхенд, а Димитров прави достатъчно от сервис, за да държи положението под контрол - с гейм на нула.

4:3 - За съжаление Димитров започна да изпуска нещата на ретур - Надал експлоатира на максимум бекхенда на българина, като разнообразява, макар и рядко, с по-изненадващ сервис на форхенд - гейм на нула и за испанеца.

4:4 (пробив) - Първи по-труден сервис гейм за Григор и след неуспешен опит за воле на топка, дошла право в тялото му, Димитров трябваше да отразява точка за пробив! Българинът не се справи, след като Надал направи агресивен ретур и излезе веднага на мрежата, завършвайки с успешно стоп воле.

4:5 - Светкавичен сервис гейм за Надал, който тотално разби ретура на българина.

4:6 (пробив) - Сервис за оставане в сета - и Димитров започна уверено, вземайки първите две точки след солидни сервиси и държейки инициативата. Последваха обаче две поредни грешки от бекхенд на нашето момче, а нещата стигнаха до 40:40 след брутално удряне от бекхенд на Надал. Григор изигра твърде нетърпеливо следващата точка и изкара форхенда си в аут - сетбол за испанеца! И той беше реализиран, след непредизвикана грешка от форхенд на Димитров.

ВТОРИ СЕТ - 6:4

1:0 (пробив) - В този гейм Григор реализира печеливш бекхенд по правата и накара Надал да сбърка след изящен бекхенд по диагонала - 30:30. Двойна грешка на испанеца даде шанс за пробив на Димитров и той го реализира с форхенд на линията, който Надал не успя да върне.

2:0 - Българинът затвърди пробива, макар че това не стана лесно - нашето момче мина през дюс.

3:0 (пробив) - Огромен шанс за Григор, който притисна достатъчно Надал и го накара да сбърка на два пъти от форхенд, за 15:40! И още при първата възможност неуспешна къса топка на Надал даде гейма за нашето момче - втори пробив!

4:0 - Уверен сервис гейм за Димитров, който успя да вкара Надал в по-бързи разигравания и съответно ги печели.

4:1 - Надал се разписва на таблото за пръв път в сета, с гейм на 15.

4:2 (пробив) - Рафа тръгна агресивно в гейма и спечели първите две точки след доминиращ бекхенд, но Григор отговори с ас и атака на мрежата, за да изравни на 30:30. Последва ретур в аут на Надал, макар и за малко, но Димитров му върна жеста с неконтролиран форхенд по диагонала - дюс. Дежурната вече грешка от бекхенд в по-дълго разиграване даде точка за пробив за Надал, а Димитров му сервира пробива с двойна грешка!

4:3 - Надушилият кръв испанец действа уверено и се доближава до Димитров в резултата с гейм на нула.

5:3 - Щеше ли Григор да овладее нервите си? В първата точка българинът прати в аут форхенд от доминираща позиция заради лош отскок на топката, но веднага отговори с добър сервис. Надал също помогна, с ретур от бекхенд в аут на втори начален удар, както и с анемичен бекхенд в разиграването при 30:15. С ас Григор затвори гейма.

5:4 - Надал свърши своето - без драма задържа подаването си и принуждава Григор да сервира за сета.

6:4 - Моментът на истината - и Димитров тръгна добре, с мощна атака от форхенд, донесла му първата точка. Това вдъхнови нашето момче и с още два форхенда по правата той си осигури три поредни сетбола! И точно тогава Димитров се вдърви, но за щастие при третия опит Надал помогна с форхенд-ретур далеч в аут.

ТРЕТИ СЕТ - 3:6

1:0 (пробив) - Решаващият сет започна с красива комбинация бекхенд-диагонал - бекхенд-права на Григор, а Надал сбърка пореден форхенд в следващата точка и вратата за нов ранен пробив на сметката на българина се открехна - 0:30! Късметът обаче се усмихна на испанеца, чийто удар хвана филето на мрежата при 15:30 и обърна разиграването, иначе щеше да има две поредни точки за пробив за Димитров. Все пак нов крайно нетипичен и много неконтролиран форхенд по обратния диагонал на Надал даде шанс за пробив на нашето момче и двойна грешка на Рафа подпечата мечтания старт за Димитров.

2:0 - Надал опита да се закачи и да направи рибрейк, направи много мощен минаващ от бекхенд за 15:30, но Григор отговори с три поредни страхотни сервиса и затвърди аванса си.

2:1 - Испанецът записва гейм на нула и не допуска твърде голямо изоставане.

2:2 (пробив) - Изключително контрапие от бекхенд на Григор украси този гейм, за 30:0, но първият сервис на българина изчезна и с три поредни грешки от бекхенд нашето момче даде точка за пробив на Надал! И тя беше реализирана, след като Димитров се поколеба при смач от основната линия.

2:3 - Бърз сервис гейм за Надал, на нула, който излиза напред в резултата.

3:3 - Рафа съумява да експлоатира отново и отново бекхенда на Григор, а той не си помага достатъчно със сервис и логично се стига до точка за пробив за испанеца след устремна атака от форхенд - 30:40! И най-после някой от двамата успя да спаси шанс да бъде пробит - Димитров го стори със серия от мощни форхенди в двата ъгъла на полето. Удар на Надал, закачащ на косъм основната линия, обаче му даде втора точка за пробив, но и тя беше спасена, след като Рафа трябваше да прави минаващ от бекхенд от трудна позиция и пропусна. При вече геймбол за Григор, Надал пак изкара късмет с удар с рамката, който стана неспасяем, но българинът в крайна сметка взе своето, правейки впечатляваща точка от форхенд в бързо темпо.

3:4 - Надал стъпва все по-уверено на свой сервис и печели отново, този път на 15.

3:5 (пробив) - Определено испанецът изглежда по-добре на корта и отново Григор има проблеми на свой сервис. Логично се стигна до 15:40, след като Надал буквално свали Григор с удар в тялото на мрежата и след това завърши на празен корт. Григор спаси първата точка с мощен сервис, но при втората първият начален удар го нямаше и Надал дочака грешка от бекхенд на българина.

3:6 - Разстрелващ удар от форхенд по обратния диагонал беляза началото на гейма с първа точка за Григор, а той поведе с 15:30 след нова добра порция удари от форхенд. В този момент, след най-дългото разиграване в мача, Надал успя да надхитри Димитров, който излезе на мрежата, но трябваше да играе доста трудно воле и не успя да го вкара по правата в корта. Все пак Григор получи шанс за рибрейк, след грешка на испанеца от форхенд, но Рафа се спаси със сервис в тялото и лесен завършващ форхенд - 40:40. Ново дълго разиграване даде втори шанс на Григор да хване последния влак, но твърде предпазлив ретур от форхенд на нашето момче позволи на Надал да спаси лесно и тази опасност. Подсечен сервис по правата, на бекхенд, даде първи мачбол на испанеца и той го взе с агресивен форхенд по обратния диагонал.

ПРЕДИ МАЧА

И двамата със сигурност искат да забравят по-бързо сезон 2015, но определено точно в Базел нашето момче има отличен шанс най-после да спечели срещу Рафа. Мачът ще е в зала, на по-бърз корт, с по-малък отскок на топката, което може да позволи на Григор да контролира повече топката от бекхенд. А това е много важно, защото тактиката на Надал ще е ясна – възможно най-много игра точно на бекхенда на българина, за да постигне две в едно – хем повече грешки, хем изключване на форхенда на противника и по-голям шанс за дефект в решителен момент.

Ако Димитров спечели, в следващия кръг излиза срещу победителя от двубоя Марин Чилич - Теймураз Габашвили. Ако обаче загуби, най-вероятно ще изпадне от топ 30 на света, тъй като миналата година стигна до четвъртфинал в Базел, където загуби от Роджър Федерер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички