Григор Димитров се справи с Алекс Болт, класира се за трети кръг в Australian Open


Григор Димитров се справи с Алекс Болт, класира се за трети кръг в Australian Open
Снимка: Getty Images/Guliver

17829 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open. Хасковлията се справи с австралиеца Алекс Болт след 3:0 сета (7:6(1) 6:1 6:2 в отделните части).

В третия си мач от турнира българинът ще се изправи срещу Пабло Кареньо Буста. Испанецът е 16-и в световната ранглиста към момента, като си осигури мач с Гришо след победа с 3:1 сета над Иржи Весели (6:3 7:6(3) 2:6 6:4).

В днешния двубой Димитров изпита затруднения единствено в първия сет, където двамата тенисисти така и не се пробиха и се стигна до тайбрек. В него обаче хасковлията показа категорично превъзходство и даде само точка на противника.

Следващите две части бяха коренно различни. И двете завършиха с по два пробива за Димитров, който така и не бе пробив от своя опонент за целия двубой. Силите и надеждите на Болт бързо го напуснаха и към края срещата просто се доиграваше.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) - Българинът продължава със страхотното си представяне на сервис на противника и отново пробива, за да даде отлично начало и на третия сет. Пробивът дойде на 0.

2:0 - Пробивът е затвърден (и то отново на 0).

3:0 (пробив) - Димитров просто няма спирка, а съперникът му сякаш вече е напълно обезверен. Нов пробив и комфортна преднина в третата част за българина.

4:0 - Този път Болт стигна до цели три точки за пробив, но въпреки това Гришо бе максимално концентриран в тези моменти и се справи и с тази ситуация.

4:1 - Димитров създаде проблеми на противника си и при този сервис-гейм, но този път Болт спечели подаването си и съответно първия си гейм в третата част.

5:1 - Григор се доближава на гейм от победата в днешния мач след убедително сервиране и категоричен гейм.

5:2 - Австралиецът се задържа в мача и принуждава Гришо да сервира за спечелването му.

6:2 - Болт поведе с 30:0, но Димитров обърна развоя на гейма след нова доза непредизвикани грешки от опонента му.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Димитров започва втората част с убедителен сервис и спечели подаването си.

2:0 (пробив) - Първият пробив в двубоя идва в самото начало на втория сет. Българинът даде само точка на Болт и успя да го пробие.

3:0 - Пробивът е подсигурен. Гришо имаше моментни колебания, като допусна и двойна грешка, но в точния момент стабилизира сервисите си и измъкна гейма без излишно напрежение.

4:0 (пробив) - Димитров записа втори пореден пробив. Той поведе с 40:0, Болт се върна, записвайки две точки след добри сервиси, но в крайна сметка добър къс ретур принуди Болт да прати топката в мрежата.

5:0 - Пробивът отново е затвърден и то с изключително красив завършващ удар от извън очертанията на корта.

5:1 - Изглеждаше сякаш Димитров отново ще пробие и ще затвори сета с "палачинка", но от неудобна позиция Болт успя да стабилизира подаването си и да се задържи поне засега в частта.

6:1 - Отличен! Експресен Гришо мина през представителя на домакините с перфектен сервис и печели втори сет.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Болт успя да спечели откриващия гейм в мача, в който сервира, като нямаше особени проблеми. 

1:1 - Гришо отговори със същото и даде само точка на противника. Димитров демонстрира убедителен сервис за началото на срещата.

1:2 - Димитров отново се добра до две точки при подаването на Болт, но въпреки това представителя на домакините пак спечели гейма без особено напрежение.

2:2 - Изглеждаше, че и този път българинът ще спечели безпроблемно гейма на собствен сервис, като поведе с 30:0. След това допусна изравняване, но отново стабилизира началния си удар, за да спечели в крайна сметка.

2:3 - И отново сравнително спокойно Болт взе своето подаване, давайки две точки на Гришо.

3:3 - Геймът започна с точка за Алекс Болт. След това обаче Димитров натисна своя съперник, който допусна и няколко грешки. Това се оказа решаващо и не спечели повече точки до края.

3:4 - Този път се стигна и до първа точка за пробив, като тя бе на сметката на хасковлията. Негови удари в аут обаче не доведоха до главоболия за представителя на домакините, който все пак спечели подаването си.

4:4 - Болт отговори със същото, като стигна до точка за пробив. Гришо обаче демонстрира завидно хладнокръвие и пласира няколко топки на линия в решаващи моменти. Макар и да не успя от първата възможност, Димитров все пак се справи с този гейм.

4:5 - Най-дългият гейм до момента. Григор стигна до нови две точки за пробив в този гейм. При първата Болт се справи след маратонско разиграване и удар в мрежата от Димитров, докато при втората - чрез отличен сервис. В крайна сметка австралиецът се измъкна и от тази ситуация и принуждава българина да сервира за оставането си в сета.

5:5 - Болт създаде проблеми на Димитров, като повеждаше на два пъти в резултата, но при 30:30 българинът демонстрира отличен сервис и изравни геймовете.

5:6 - Най-стабилното подаване за австралиеца идва в последния възможен гейм. Той не даде нито точка на противника си и отново го принуждава да сервира за оставането си в частта.

6:6 - Димитров отговори със същото и на свой ред не даде шанс за точка на Болт с убийствени сервиси, като докара нещата до тайбрек.

7:6(1) - В тайбрека Димитров започна отлично и още в началото проби на два пъти Болт, за да поведе с 4:1. Последваха безгрешно разиграване и ас, с който защити пробивите си и поведе с 6:1 и стигайки до 5 точки за спечелване на сета. Още при първия обаче австралиецът непредизвикано изкара топката далеч в аут зад основната линия.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Мачът на Димитров и Болт е последен във вечерната програма на корт "Маргарет Корт Арена". Двамата тенисисти ще излязат на корта след двубоя при дамите между Симона Халеп и Айла Томлянович. Програмата на корта започва в 02:00 часа българско време.

Димитров и Болт не са пресичали своите пътища до този момент и това ще е първи мач между двамата. Българинът е на 21-ото място в световната ранглиста, докато австралиецът - на 166-ото.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички