Григор Димитров се поизмъчи срещу Еванс за първа победа на България на ATP Cup


Григор Димитров се поизмъчи срещу Еванс за първа победа на България на ATP Cup
Снимка: Getty Images/Gulliver

17718 0

Първата ракета ни ракета при мъжете Григор Димитров донесе първа точка за България на АТР Cup след обрат срещу Даниел Еванс. Димитров победи с с 2:6 6:4 6:1 в мач от дуела България – Великобритания от Група C на ATP Cup, като по този начин стартира и 2020 година с успех. Той обаче не дойде никак лесно, тъй като в първия сет Григор показа много колеблива игра и допускаше редица грешки. Постепенно обаче навлезе в двубоя и по-голямата му класа осигури победата.

По този начин резултатът в мача между България и Великобритания бе изравнен, след като в първия мач на сингъл между вторите ракети Камерън Нори победи Димитър Кузманов с 6-2, 3-6, 6-2. Това означава, че всичко ще се реши в сблъсъка на двойки, в който Александър Лазаров и Адриан Андреев ще се изправят срещу Джейми Мъри и Джо Солсбъри.

ПЪРВИ СЕТ

Григор сервира първи в срещата и макар до допусна изравняване от 0:30, българинът не срещна трудности да затвори гейма в своя полза след хубав сервис и топка в аут от страна на Еванс. Британецът успя да взе първото си подаване безпроблемно и на 0, като в третия гейм Григор изпита и първите затруднения в двубоя. Българинът така и не успяваше да намери своята игра, като най-големият проблем за него бе движението му по корта. След непредизвикана грешка на Димитров се стигна до дюс, а добрите сервиси не бяха достатъчни и след грешка от бекхенд допусна първия пробив в двубоя - 1:2. В следващия гейм Еванс успя и да затвърди пробива.

Ситуацията за първата ни ракета се влоши още повече в петия гейм, когато допусна и втори брейк. Григор бързо изостана с две точки, които все пак успя да навакса. Тогава Еванс успя да контраатакува много успешно и си осигури точка за пробив. Димитров пък съвсем улесни задачата му, като допусна двойна грешка - 1:4.

Шестия гейм се отличи с лекото пробуждане на Григор в двубоя, който съумя да върне единия пробив. Григор стигна до първите си две точки за пробив при 15:40, като още на първата възможност реализира ретур уинър. Това обаче не вдъхнови българина и загуби трети пореден сервис гейм, като непредизвиканите грешки на Григор продължиха, като при последната точка допусна неочаквана грешка от воле на мрежата. Еванс не срещна проблеми в следващия гейм и затвори сета при 2:6.

ВТОРИ СЕТ

И в началото на втория сет Григор не убеди особено с представянето си, но все пак успя да вземе подаването си, въпреки че отново допусна двойна грешка. С добър сервис обаче успя да вземе гейма, като Еванс след това не сбърка на подаването си и изравни - 1:1. И третият гейм вървеше равностойно, като българинът се стараеше да е близо до основната линия и да контролира точките, но на моменти отново допускаше неточности в отиграванията - 2:1.

За първи път в четвъртия гейм на вторият Григор успя да доведе до равни 40, но не успя да стигне до точка за пробив. Еванс продължи да залага на сервиси в тялото, което му помогна отново да изравни геймовете - 2:2. Постепенно Димитров съумя да намали малко своите грешки и взе следващия гейм без затруднения.

След час игра Григор най-сетне стигна до точка за пробив, от която и се възползва. Бекхенда на българина му свърши страхотна работа в този гейм и му помогна да осъществи брейка - 4:2. Играта на Еванс не вървеше вече толкова добре, като принос затова имаше и концентрирата игра на Григор. Той успя да затвърди пробива си на 0. Григор вдигна доста темпото, а ударите му бяха много добре насочени, като британецът трудно успя да се задържи в двубоя и да спечели подаването си - 5:3.

Точно, когато изглеждаше, че Гришо няма да има никакъв проблем да изравни сетовете допусна нов пробив. Еванс показа много агресивна игра в този гейм, като при равни 30 Еванс изненада съперника си с излизане на мрежата след ретур и стигна до брейкбол, който впоследствие реализира - 5:4. В десетия гейм бекхендът по правата на Димитров изключително много тормози Еванс, а след един пропуснат сетбол, българинът стигна до втори и го реализира.

ТРЕТИ СЕТ

Григор допусна и в този гейм двойна грешка за 15:30, но след страхотни бекхенд и убедителен сервис взе откриващата част в този сет. Умората на Еванс си каза думата, докато Григор показа, че е далеч по-добре подготвен физически. След два бекхенда по диагонала си осигури точка за пробив, при която британеца сгреши - 2:0. Капитанът на България успя да затвърди пробива си на 15 и да дръпне в резултата с още един гейм.

В следващото подаване Еванс поведе с 40:0, но Григор намали с два поредни бекхенд-уинъра намали до 40-30, а след грешка на британеца се стигна до равни 40. Сервисът обаче измъкна Еванс - 3:1. В следващия гейм Григор доста се поизмъчи, като трябваше да спаси две точки за пробив, за да вземе подаването си. Още в следващата част обаче компенсира с невероятна игра Още в следващата част пък компенсира с невероятна игра и проби за 5:1 след невероятен минаващ удар от бекхенд При този резултат сервираше за успеха и го постигна без колебание за 6:1.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички