Григор Димитров почна мощно и въпреки "ахилесова пета" ще играе 1/2-финал: Вълшебен край (ВИДЕО)


Григор Димитров почна мощно и въпреки "ахилесова пета" ще играе 1/2-финал: Вълшебен край (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10362 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе полуфинал на турнира в Ротердам, който е част от сериите ATP 500. Това стана факт, след като победи Алекс де Минор с 2:1 сета (6:3, 3:6, 7:6(6) в отделните част! Австралиецът може да съжалява, тъй като пропусна да реализира два мачбола!

Хасковлията изигра първи сет на много, много високо ниво и не остави шансове на Де Минор в него. Във втория обаче сериозна "ахилесова пета" за него се оказа фактът, че не вкарваше първи сервис и често играеше на втори. Това позволи на австралиеца да се върне в мача и да изравни. Освен това Григор започна да допуска и осезаемо повече непредизвикани грешки.

Григор Димитров спечели инфарктен тайбрек срещу Де Минор

В третия сет Димитров успя да поправи до някаква степен това за последната част. В нея българинът отново бе пробив, но успя да го върне и в крайна сметка се стигна до тайбрек. Там Де Минор поведе с 6:4 и имаше два мачбола - единият от които на собствен сервис. Григор демонстрира психика и успя да се върне от това положение, като не даде и точка повече на съперника, записвайки четири поредни.

Трябва да се отбележи, че последната бе феноменална! Опонентът стоеше на мрежата и го засипваше с волета на бекхенда му, но Григор оцеля, а накрая направи много, много красива точка със завъртане, като топката успя да закачи линията (можете да видите чрез видеото по-долу в материала)!

Така след двата спечелени тайбрека срещу десетия в света Хуберт Хуркач Димитров завоюва нов такъв. По този начин Гришо има в кариерата си вече 159 спечелени тайбрека срещу 150 загубени.

На полуфиналите - в спор за място на финала, ще се изправи срещу победителя от двойката Даниил Медведев - Феликс Оже-Алиасим.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - още първата точка доведе до кратко разиграване, което обаче завърши с удобна висока топка за българина, завършена безкомпромисно. Последваха две непредизвикани грешки и топки в аут от Де Минор, които осигуриха три геймпойнта за Гришо. Първият не бе оползотворен, но при втория последва мощен ас.

1:1 - Де Минор отговори с ас още при първия си сервис. Последва хубав бекхенд по правата и непредизвикана грешка в аут на Димитров, за да може и австралиецът да поведе с 40:0. Той се възползва още от първия геймпойнт след удар в мрежата на българина.

2:1 - Григор бе притиснат в бекхенд ъгъла и Де Минор поведе с 30:0 на българина - първи проблеми за сервиращия. С добри сервиси Димитров се измъкна от трудната ситуация и обърна за 40:30, след което последва и грешка в аут на опонента.

3:1 (пробив) - най-завързаният гейм до момента! Григор се добра до "дюс", след като изоставаше с 15:40. Дойде и първа точка за пробив след четири дълбоки форхенда по обратния диагонал и грешка при опит за смяна на посоката от Де Минор. Серия от сечени бекхедни на Димитров затрудниха австралиеца и последва първия пробив!

4:1 - пробивът е затвърден. Чудесно движение по корта и пласиране на ударите и Димитров не остави шансове на Минор, завършвайки със сервис със скорост 216 км/ч.

4:2 - добро излизане на мрежата + непредизвикана грешка в аут и Григор стигна до равенство 30:30. Австралиецът обаче стабилизира играта си прекъсна серията от три поредни гейма за Димитров.

5:2 - ново стабилно подаване от хасковлията и още непредизвикани грешки в аут от австралиеца и Димитров се доближи на само един гейм от спечелването на първия сет.

5:3 - първата двойна грешка в мача бе факт за 15:15. Впоследствие ретур в мрежата осигури геймпойнт за Де Минор, но той бе неутрализиран с много класен бекхенд по правата - първи "уинър" от бекхенд в мача за Димитров. Два ретура в аут (вторият на втори сервис) обаче измъкнаха австралиеца и Гришо ще трябва да сервира за спечелването на сета.

6:3 - Де Минор поведе с 15:0, но два силни сервиса поставиха Димитров във водеща позиция за 30:15. Последва перфектно движение по корта и отлично пласирани удари, за да дойдат два сетбола. Още първият бе реализиран след сервис със скорост от над 215 км/ч.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Де Минор започна по-добре втората част и даде само една точка на Димитров при първото си подаване - тя дойде след двойна грешка.

0:2 (пробив) - Димитров допусна първата си двойна грешка и тя допринесе за критична ситуация при 15:40 и първи две точки за пробив за опонента. Първата бе неутрализирана с голямата помощ на сервис от 214 км/ч. Де Минор не се възползва и от втората, въпреки че игра на втори сервис на Григор - изкара топката в аут с непредизвикана грешка след малко по-дълго разиграване. Малшанс с филето на мрежата позволи на Де Минор да стигне до трета точка за пробив в гейма, която този път бе реализирана след топка в аут от българина. Той вкара само 2 първи сервиса от 8 опита и това се оказа решаващо.

0:3 - непредизвикани грешки поразклатиха подаването на Де Минор и това доведе до 30:30, а след това последва чудесен минаващ удар с форхенд по правата, с който българинът стигна до точка за пробив. Тя бе пропиляна след малшанс и удар с рамката на ракетата. Два добри първи сервиса и австралиецът спечели подаването си.

0:4 (пробив) - Де Минор стигна до нови две точки за пробив след разколебана игра от Димитров и добри удари на австралиеца. Първата бе неутрализирана, но при втората филето на мрежата прати топка на Гришо в аут и се стигна до нов пробив.

0:5 - Григор подобри значително пласирането и силата на ударите си, с което се добра до "дюс". Излизане на мрежата бе печелившо за Де Минор и си осигури нов геймпойнт, като отиграването му дори заслужи поздравленията на българина. Веднага след това обаче последва двойна грешка, а след това и топка в аут, за да се стигне до точка за пробив на хасковлията, която бе неутрализирана със силен първи сервис. Стигна се до нов брейкпойнт, но след по-дълго разиграване Григор изкара с малко топка в аут. Дойде и 3-та точка за пробив, след като този път филето бе на страната на българина и топката остана в полето на австралиеца, но и този път не съумя да спечели гейма, след като го разделиха сантиметри. Най-дългият гейм завърши с две непредизвикани грешки от Григор (общо 11 такива само за сета).

1:5 - най-сетне спечелен гейм от Григор в сета - дори спечелен без да даде и точка на съперника.

2:5 (пробив) - Гришо записа "точката на турнира" до момента след феноменално разиграване и "уинър", който едва закачаше аутлинията по дължината. Изглеждаше, че тя няма да е достатъчна при предимството за Де Минор, но геймът бе докаран до 40:40, а след двойна грешка се стигна и до пореден брейкпойнт в сета за българина. Непредизвикана грешка въпреки къс и слаб ретур на Димитров - Григор се задържа в сета.

3:5 - Де Минор не се справяше и с вторите сервиси на Григор и българинът завърши подаването си с мощен ас - този път от първи сервис, като даде само точка на австралиеца в гейма. Три поредни спечелени гейма за Димитров и Де Минор отново сервира за спечелването на сета (Григор към този момент е спечелил 13 от последните 17 точки).

3:6 - Григор се отчете с две поредни грешки и това осигури два сетбола за Де Минор при 40:15. Първата бе неутрализирана с феноменален минаващ удар с бекхенд по късия диагонал. За съжаление, ретурът на българина отиде в мрежата и втората точка за спечелването на сета бе реализирана.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор започна убедително третия сет и спечели подаването си, като даде само една точка на опонента.

1:1 - Де Минор също даде само точка на Григор при подаването си, въпреки че се стигна до няколко по-дълги разигравания.

1:2 (пробив) - Де Минор атакува агресивно Григор на втори сервис и се стигна до първи моменти на напрежение за подаващите в третата част - австралиецът поведе с 30:15. Де Минор поразиграва българина по корта и в крайна сметка стигна до перфектната позиция за "уинър", за да си осигури първи брейкпойнт - 40:30. Димитров отново игра на втори сервис, което бе големият му проблем във втория сет. Въпреки това стигна до добра позиция за спечелване на разиграването, но непредизвикано прати топката в аут по дължина.

1:3 - Григор поведе с 15:0 след агресивен форхенд по диагонала, който успя да закачи външната страна на линията. Методична отлично проведена атака + ас и резултатът обаче бе обърнат за 15:30. Непредизвикана грешка в мрежата, а след това добро дълбоко воле от Де Минор и той спечели подаването си.

2:3 - добре пласирани удари от Григор доведоха до грешки на Де Минор, а Димитров завърши гейма с добър втори сервис в тялото, който доведе до нов удар в аут на австралиеца, който спечели само точка при това подаване на опонента.

3:3 (пробив) - Димитров потегли добре при това подаване след възлова първа точка на опонента и поведе с 40:0 след грешка в мрежата на Де Минор - три поредни точки за пробив за българина. Още при първата той игра на втори сервис на опонента и след по-дълго разиграване, при което в по-голяма част от времете се отбраняваше, Де Минор направи много груба грешка при "решено разиграване", изкарвайки топката в аут.

4:3 - падане на старта на разиграване развали баланса на Григор и той сбърка бекхенд, но при следващата точка (на втори сервис) спечели по много красив начин разиграване - той едва се добра до дълбока топка, а Де Минор го чакаше на мрежата, но Гришо майсторски свали топката толкова ниско, че за опонента бе непосилно да реализира воле. Огледална ситуация - този път Де Минор свали ниско, Григор реагира далеч по-добре и клекна, като отигра по красив начин, но милиметри го лишиха от това да закачи линията по широчина, което доведе до 30:15 за австралиеца. Твърде много пъти Гришо игра на втори сервис и в крайна сметка това доведе до брейкпойнт за Де Минор при 40:30 в негова полза. Гладиаторско разиграване и бекхенд слайсове от световна класа неутрализираха точката за пробив! За съжаление, в следващото разиграване избърза и даде нова точка за пробив на съперника, но той направи непредизвикана грешка в аут. Най-сетне Димитров стигна до геймпойнт и успя да я реализира с убийствен първи сервис!

4:4 - Де Минор имаше далеч по-лесен за спечелване сервис-гейм и изравни резултата без да даде и точка на българина, който завърши гейма с непредизвикан удар в мрежата. С това серията от три поредни гейма за бъларина приключи.

5:4 - Димитров показа колко огромна разлика има като играе на първи сервис и макар и последната точка да дойде при втори сервис - не даде никакъв шанс на Де Минор след спечелен гейм на 0. Австралиецът трябва да сервира за оставане в мача.

5:5 - дълго разиграване още при първата точка завърши с непредизвикана грешка в аут на австралиеца за 0:15, но удар с рамката на Григор възстанови паритета. Българинът все пак отново поведе след много, много качествен прехвърлящ удар, след който Де Минор прати топката в мрежата. Отново филето на мрежата бе в помощ на австралиеца при следващото разиграване и той пак изравни за 30:30, след което стигна и до геймпойнт, който бе пропуснат след двойна грешка. Две топки в аут на Григор все пак изравниха геймовете за 5:5.

6:5 - Димитров поведе с 30:0 след отлично пласирани удари и след добро излизане на мрежата, с което осъществи воле и не остави шансове на опонента. Всичко завърши с ас и Де Минор не записа и точка на подаването на Григор.

6:6 - дълбок ретур и непредизвикана грешка и отново първата точка при подаване на Де Минор бе за Григор, който обаче след това сбърка ретур на втори сервис за 15:15. Алекс де Минор показа феноменална защита и отрази на три пъти по много добър начин удари на Димитров, за да заслужи точката за 40:15, а след това и да запише ас, за да докара развитието до тейбрек, с който драмата да е пълна!

Непредизвикана грешка в аут след разиграване от основната линия и това откри първи мачбол за българина - дошъл на сервис за опонента. Мачът приключи при 8:6 след феноменално разиграване, при което Де Минор игра на мрежата, а Григор отрази с бекхенд няколлко удара.

ТАЙБРЕК

Де Минор записа минипробив още при първото подаване в тайбрека и поведе с 3:0, въпреки че Григор влезе в разиграване и дори го водеше. За съжаление, то приключи с удар с рамката на ракетата. След ново по-дълго разиграване Димитров успя да закачи линията по дължина, с което затрудни максимално противника и това му позволи да запише първа точка за 1:3. Последва много добър сервис по правата и драйв-воле, с което разликата остана един минипробив - 2:3. Той бе върнат веднага след това, след като Де Минор направи подарък на Димитров с двойна грешка, дошла преди размяната на полетата при 3:3.

Григор влезе в разиграване след игра на втори сервис, но Де Минор се измъкна след майсторска смяна на посоката и бекхенд по правата за 4:3 в своя полза. За съжаление, след това Димитров върна жеста с двойката грешка и подари нов минипробив за Де Минор. Последва агресивна игра от австралиеца, която обаче не му донесе късмет и прати топка в аут по широчина, за да стане резултатът 5:4 при два сервиса на Де Минор.

Хубаво разиграване и добра игра в защита на Димитров, но за съжаление, впоследствие кортът остана празен и Де Минор си осигури два мачбола при 6:4. Първият, който бе на собствен сервис, бе пропуснат след непредизвикана грешка в аут.

Григор игра на втори сервис, а Де Минор бе агресивен при ретура, но въпреки това се стигна до разиграване. В него българинът не предприе излишни рискува и всичко завърши с топка в мрежата от Де Минор и втори пропуснат мачбол - 6:6 и нова смяна на полетата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

До момента Димитров и австралиецът имат три мача помежду си като Де Минор води с 2-1 победи. Григор спечели първата им среща, на US Open през 2019-а. Австралиецът спечели полуфинала в Антверпен през 2020-а, както и двубоя им на Rogers Cup през миналата година.

23-годишният австралиец се разправи с американеца Максим Креси с 2:1 сета (7:5, 3:6, 6:3) на 1/8-финалите и по този начин си осигури среща с Григор Димитров.

Българинът се представя много силно от началото на турнира, като първо отстрани Аслан Карацев за по-малко от час, а на 1/8-финала срази и Хуберт Хуркач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички