Григор Димитров опита, но не успя да преодолее "кошмара" Надал


Григор Димитров опита, но не успя да преодолее "кошмара" Надал
Снимка: Gulliver/GettyImages

17707 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на 1/2-финалите на турнира от сериите ATP 500 в Пекин, след като отстъпи на лидера в мъжкия тенис Рафаел Надал след 3:6, 6:4, 1:6.

Това бе девета победа от десет мача за испанеца, като записа и втора победа над българина за сезона. По-рано през сезона Рафа победи Димитров отново на 1/2-финал, но на Australian Open. За Матадора това е 60-та победа от началото на календарната година, като той е постигал това постижение 8 пъти в кариерата си.

Григор игра добре в първите два сета, като един пробив реши първата част. Във втората световния №1 взе ранен пробив, но последваха два за Димитров, с което той изравни резултата в сетовете. Решителната част в мача бе лишена от интрига, след като испанецът направи два поредни пробива и поведе бързо с 4:0, а до края на частта интрига липсваше.

Първи сет

0:1 - Срещата започна добре за Рафаел Надал, който в първия си сервис гейм нямаше затруднения и го спечели на 0.

1:1 - Григор стартира добре в сета и бързо поведе с 30:0 преди да дойде първата му двойна грешка. Последва обаче ас по диагонала и печеливш форхенд, с което той изравни резултата.

1:2 - Световният №1 записа втори пореден гейм на 0 в сметката си.

1:3 (пробив) - Във втория си сервис гейм, българинът отново имаше затруднения, след като се стигна до 15:15 и 30:30, а в този момента дойде и втората двойна грешка, която даде точка за пробив на противника му. Бекхенд в аут по правата от ракетата на Димитров означаваше първи пробив в мача.

1:4 - Рафа Надал продължи със стабилното си представяне от основната линия, благодарение на което записа трети пореден гейм на 0.

2:4 - След получения пробив, хасковлията отново заигра стабилно и с помощта на мощния си сервис намали изоставането си.

2:5 - Световният №8 показа интерес за връщане на пробива в седмия гейм и след бекхенд в мрежата на Надал, българинът стигна до две поредни точки за пробив. Първата бе отразена с добре премерена къса топка от испанеца. При втората възможност сервиращият пое инициативата от началото на разиграването и с бекхенд по диагонала изравни за 40:40. Григор сам привика противника си на мрежата, който добре "маскира" удара си и взе предимство в гейма. С ново излизане на мрежата носителят на 16 титли от Големия шлем спечели най-трудния си сервис гейм до момента.

3:5 - Испанецът не показа интерес към подаването на Григор, което помогна на сервиращия да запише гейм на 0.

3:6 (СЕТ!) - С нов рутинен гейм Рафаел Надал спечели първия сет.

Втори сет

0:1 (пробив) - Сетът започна по най-лошия възможен начин за българина - с двойна грешка. Силната игра на Матадора от първия сет се пренесе и във втория и още в откриващия гейм, той си спечели три точки за пробив. Непростима грешка на Григор пък доведе до ранен пробив.

0:2 - Надал също имаше проблем в своя сервис гейм, след като поведе с 30:0, но позволи изравняване на резултата при 40:40. В крайна сметка Матадора взе подаването си след добре премерен минаващ удар, който Григор не можа да достигне.

1:2 - Труден гейм за българина, в който той трябваше да спаси две точки за пробив, но в крайна сметка се пребори за спечелването му.

1:3 - Григор започна добре четвъртия гейм и при сервис на противника поведе с 0:30, а при 30:40 стигна до първа точка за пробив в сета. В крайна сметка обаче Рафа Надал взе подаването си след добри изяви на сервис и от дъното на корта.

2:3 - Световният №8 поведе с комфортното 40:0 на свой сервис и с отлично излизане на мрежата спечели гейма.

3:3 (пробив) - При 15:15 в шестия гейм, Рафа направи първа двойна грешка в мача, а секунди по-късно българинът отново получи точка за пробив при 30:40, която бе пропиляна с бекхенд в аут. До края на гейма Димитров получи нови две точки за пробив и след форхенд в аут, той навакса изоставането си.

4:3 - Бърз гейм на сметката на Гришо.

4:4 - Григор Димитров спечели първата точка в сервиса на Рафа, но до края на гейма испанецът не остави шансове на съперника.

5:4 - Мълниеносен гейм за хасковлията, в който реализира два аса и спечели на 0.

6:4 (СЕТ!) - Нивото на игра в половината на испанеца се срина в 10-я гейм и Димитров стигна до сетбол при 30:40. Първата възможност бе отразена от Рафа, но при втората той бе привикан, а след това и разминат на мрежата, с което Григор изравни резултата в сетовете.

Трети сет

0:1 (пробив) - Подобно на втория сет, третият също стартира с множество грешки от ракетата на Григор, което доведе до изоставане - 15:40. При първата възможност Рафа прати бекхенд в мрежата, а веднага след това Димитров пласира добре свой бекхенд и изравни - 40:40. До края на гейма Надал получи нови две точки за пробив и при втората се възползва максимално.

0:2 - Пробивът на испанеца бе подложен на сериозен риск още в следващия гейм. Ракета №1 на България поведе с 15:30 и 30:40. В крайна сметка испанецът трябваше да хвърли доста усилия, за да затвърди пробива си.

0:3 (пробив) - Нов труден гейм за сънародника ни. Двамата непрекъснато разменяха ролите си, редувайки силни със слаби изяви. Испанецът пропусна точка за втори пореден пробив в сета, след което дойде ред на Димитров да пропусне геймбол. В крайна сметка геймът бе на сметката на Надал, след като Гришо прати бекхенд в мрежата.

0:4 - Лесен гейм за лидера в мъжкия тенис.

1:4 - Григор взе първи гейм в сет №3, който дойде сравнително лесно.

1:5 - В шестия гейм Димитров даде всичко от себе си, спечели си три точки поредни точки за пробив, но в крайна сметка Рафа взе подаването си.

1:6 (МАЧ!) - В крайна сметка Рафаел Надал направи и трети пробив в мача, с което реши изхода му в своя полза.

Срещата между Григор и Надал може да гледате на живо ТУК иТУК.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров се класира за полуфиналите след победи над Джумур, Дел Потро и Баутиста Агут. По пътя си той допусна да загуби 2 сета, като често беше пробиван от своите съперници. Въпреки това на този турнир българинът показва сериозна психика, успявайки да спечели два трисетови мача, както и да обърне сетовете срещу Дел Потро за победа със 7:6, 7:5.

Надал имаше далеч по-лесен път към полуфиналите, като единствено Лука Пюи успя да му вземе сет.

Това ще бъде 10-и мач между Димитров и Рафаел Надал в мъжкия тенис. Българинът има само една победа над испанския тенисист, дошла именно в Пекин преди точно една година в четвъртфиналите на надпреварата. Последната битка между двамата беше на Australian Open, когато Димитров можеше да поднесе най-голямата изненада в турнира, но Надал измъкна успех с 3:2.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички