Григор Димитров даде само 7 гейма на Фабиан Марожан и се класира за третия кръг на Ролан Гарос


Григор Димитров даде само 7 гейма на Фабиан Марожан и се класира за третия кръг на Ролан Гарос
Снимка: Getty Images

16293 0

Първата ракета на България в мъжкия тенис - Григор Димитров, се наложи убедително над унгареца Фабиан Марожан в мач от втория кръг на турнира Ролан Гарос.

Гришо, който е №10 в ранглистата на ATP, срази световния №43 с 6:0, 6:3, 6:4, като двубоят на Корт №14 в Париж продължи 1 час и 39 минути (чисто игрово време).

Слаб дъжд, но мощен ураган "Димитров"

Хасковлията "врътна геврек" на Марожан в първия сет и го спечели за едва 25 минути!

След това, във втория, му дръпна с 3:0, но допусна изравняване до 3:3. Това бе и единственият момент от срещата, в който унгарецът оказа реална съпротива на българина.

Фабиан Марожан

После, при 5:3, пък заваля слаб дъжд, който прекъсна двубоя за около 50 минути. След подновяването му Гришо за нула време затвори втория сет при 6:3. 

В последния трети Димитров осъществи един пробив - в петия гейм, който се оказа напълно достатъчен за крайния успех.

Малко статистика

От гледна точка на статистиката, най-добрият български тенисист записа 7 Аса (срещу 0 от Марожан), вкара само 54% от първия си сервис, но спечели 89% от разиграванията на него, даде само две брейк точки на съперника и реализира общо 34 УИНЪРА (19 непредизвикани грешки).

Какво предстои?

В третия кръг на Ролан Гарос (1/16-финал) Григор Димитров очаква победителя от Зизу Бергс (Белгия, №104) - Максимилиан Мартерер (Германия, №101).

Григор Димитров

Развой на Димитров - Марожан

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - мачът започна на ракетата на Гришо. Марожан не успя да върне първия сервис, а второто разиграване приключи с уинър от форхенд за 30:0. Последва такъв и от унгареца за 15:30. Ас по правата + още един невърнат начален удар - първи гейм в актива на българина.

2:0 ПРОБИВ! - Фабиан пресили два форхенда и Григор му дръпна с 30:0. Последваха обаче два ретура в мрежата за 30 равни. След това Димитров спечели първото по-дълго разиграване по ефектен начин и стигна до първа точка за пробив. Съперникът му не издържа на напрежението и прати бекхенд в аут.

3:0 - при изоставане от 15:30 Гришо рискува с дълбок удар, който закачи линията за 30:30. При 40 равни хасковлията записа втори Ас от началото на срещата, а после сложи край на гейма с още един хубав уинър.

4:0 ПРОБИВ! - този развой на събитията определено притесни световния №43, а първата ни ракета отново го проби, този път на 0!

5:0 - както и в третия гейм, пак се стигна до 30:30. Сервис по диагонала даде на Григор точка за затвърждаване на пробива, но след това той допусна двойна грешка - 40:40. Марожан получи шанс да върне единия брейк с уинър от форхенд, но Димитров го неутрализира с Ас. После първият сервис на българина окончателно се завърна и то в най-удачния момент - 5:0.

6:0 ПРОБИВ! - унгарецът поведе с 40:0, но следващите пет разигравания отидоха на сметката на Гришо - трети пробив и "геврек" в първия сет!

ВТОРИ СЕТ

1:0 - при 15:15 Григор пусна убийствена къса топка, а Фабиан дори не тръгна да я гони. Последва комбинация от перфектно пласирани удари за 40:15. Краят на гейма дойде на 30 (с Ас по диагонала).

2:0 ПРОБИВ! - 15:0 в полза на българина (късите определено му се получаваха днес). Уинър от бекхенд по правата осигури на Гришо две точки за пробив (при 40:15), но и двете бяха спасени от Марожан. След това пред Димитров се откри и трети шанс, а противникът му пресили форхенд и ситуацията от началото на първия сет се повтори.

3:0 - затвърден пробив и то на 0!

3:1 - след девет поредни загубени гейма унгарецът най-накрая се "разписа" (на 15).

3:2 ПРОБИВ! - разконцентриран Григор загуби първите три разигравания и даде три точки за пробив на Фабиан. Последва и грешка от бекхенд (в мрежата).

3:3 - световният №43 определено вдигна нивото, а това на световния №10 спадна - гейм на 15.

4:3 - Гришо сложи край на миникризата по най-добрия начин - на 0!

5:3 ПРОБИВ! - приливът на енергия у Марожан окончателно секна, а увереността на Димитров се завърна - пробив на 0!

*За съжаление, над Париж започна да вали дъжд (около 13:10 ч.) и двубоят бе прекъснат... Около 13:55 ч. тенисистите се върнаха на корта и в 14:00 ч. мачът бе подновен!

6:3 - без никакви затруднения Гришо затвърди пробива и спечели втория сет (на 0).

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - унгарецът спечели много уверено подаването си, давайки само една точка на Димитров.

1:1 - българинът предизвика грешка на противника за 15:0. Последва смазващ уинър от форхенд за 30:0. При третото разиграване Григор сбърка воле на мрежата - 30:15, но това се оказа и единствената му грешка в гейма.

1:2 - гейм на 0 за Марожан, който след паузата заради дъжда започна да сервира много по-добре!

2:2 - начален удар по диагонала, който Фабиан едва закачи с ракетата си, донесе първата точка на Гришо. При 30 равни унгарецът сгреши форхенд, а след това българинът изстреля мощен сервис по правата за равенство в геймовете.

3:2 ПРОБИВ! - отново се стигна до 30:30. След това Марожан не успя да върне дълбок ретур и Димитров получи точка за пробив. Той пък стана факт с уинър от бекхенд в близост до мрежата.

4:2 - Ас за начало на гейма - 15:0. Ретур в аут - 30:0. Гришо пресили с малко бекхенд на мрежата - 30:15. Още един Ас - 40:15. Аут от Фабиан - затвърден пробив.

4:3 - гейм на 15 за унгареца. Димитров играеше по-освободено и допусна две непредизвикани грешки. 

5:3 - бекхенд на Марожан намери линията и Григор не успя да го върне - 0:15. Последва вълшебен минаващ удар за 15 равни. Две топки в аут доведоха нещата до 40:15, а краят на гейма дойде след бекхенд в мрежата от унгареца.

5:4 - Григор дръпна с 40:0, а след това Фабиан започна да рискува всеки удар и късметът му се усмихна за 40:40. После хасковлията сбърка воле на мрежата, а противникът му записа уинър от форхенд.

6:3 - контрапие от Марожан му осигури първата точка. После сервисът на Димитров обърна ситуацията до 40:15 и в крайна сметка мачът приключи за 1 час и 39 минути!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Световният №10 и световният №43 трябваше да премерят сили още във вчерашния 29-и май, но проливният дъжд над Париж тотално промени плановете на организаторите и редица срещи бяха отложени за днешния 30-и май...

Иначе, Гришо не срещна проблеми срещу американеца Александър Ковачевич на старта на Ролан Гарос и го срази за 1 час и 58 минути - 6:4, 6:3, 6:4.

Фабиан бе дори по-бърз в своя първи мач във Франция - 6:2, 6:2, 6:3 срещу Михаил Кукушкин (Казахстан, №136) за 1 час и 29 минути.

*Досега Димитров и Марожан никога не са играли един срещу друг!

ВИЖТЕ ОЩЕ - Ролан Гарос поздрави Григор и го сравни с лебед - предстоят му много успехи (СНИМКИ)

Григор Димитров

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички