Гледайте на живо: Роджър Федерер - Григор Димитров


Гледайте на живо: Роджър Федерер - Григор Димитров

15043 0

Най-чаканият мач на турнира от серията "500" в Базел вече е факт - световният номер две, 17-кратен шампион от турнирите на Големия шлем, с пет титли в Базел от общо десет финала Роджър Федерер срещу първата ракета на България и световен номер 11 Григор Димитров.

Двамата имат само една официална среща - на 25 октомври, 2013 година, пак на четвъртфинал в Базел, Федерер победи нашето момче с 6:3, 7:6 (2). Сега Федерер отново е големият фаворит - коефициентът му за победа се движи около 1,20-1,25, докато този на Димитров е 4,00. Швейцарецът играе в Базел, след като спечели титлата на Мастърса в Шанхай, изнасяйки истински тенис урок на световния номер едно Новак Джокович. Григор пък стигна до последния мач в Стокхолм, но загуби на финала от Томаш Бердих след пълен обрат и не можа да защити титлата си от миналата година. Сега българинът гони място на Мастърса на осемте най-добри в Лондон и победата е задължителна за него.

Втори сет - 6:2

6:2 – Федерер стигна до мачбол още на сервис на Григор – 30:40 след мощен ретур от форхенд по правата, а след това Димитров изкара форхенда в аут. Първоначално това не беше отсъдено от лайнсмена, но Федерер спря разиграването, поиска "Ястребово око" и то доказа правотата му.

5:2 - Най-сетне Димитров имаше шанс да притисне Федерер на негов сервис – 30:30, но швейцарецът се облегна на най-силното си оръжие – два поредни аса и край на надеждите на Григор за връщане на пробива тук.

4:2 - И отново, на сервис на Григор, Федерер поведе с 30:0, но и този път, за щастие, българинът отговори с четири точки в своя полза.

4:1 - Настроението в играта на швейцареца е много повишено – той направи т.нар. слам дънк смач и комфортно затвори сервис гейма си на 15.

3:1 - Федерер тръгна с 0:30 след нов минаващ удар от бекхенд, но Григор отговори с четири безупречни точки, всичките уинъри и се разписа на таблото във втория сет.

3:0 – Федерер затвърждава с бърз гейм, на 15.

2:0 (пробив за Федерер) - Когато не удряш, ще те ударят – Григор изпита на свой гръб старата спортна мъдрост, след като Федерер му направи две страхотни точки – изящно скъсено стоп воле и печеливш бекхенд по правата. Българинът, обаче, показа класата на топ играч и спаси това 15:40 с печеливш форхенд по диагонала плюс ас, но след това сбърка форхенд по правата в опит да хване Федерер в крачка – пак точка за пробив на сметката на швейцареца. И този път той я реализира след размяна на удари при мрежата, където показа по-голяма хитрост от Григор.

1:0 - Както в края на първия сет, Федерер показа колебание в сервис гейма си – този път откриващия в сета. Роджър допусна 0:30 след добра защита на Димитров, но българинът не можа да стигне до повече.

Първи сет - 7:6 (4)

ТАЙБРЕК 7:4 – „Геймът на смъртта” започна с минипробив за Федерер, след като Григор не успя да завърши иначе добре построената си атака. Швейцарецът взе и двете си точки на свой сервис, като пак направи ас, а Димитров сякаш се разпадна при четвъртата точка, когато изпусна и смач – 4:0 за швейцареца. За щастие българинът дочака грешка от бекхенд на швейцареца при 1:4 точки в свой пасив и върна единия минипробив – 2:4. В следващата точка Федерер приложи любимата си тактика с игра с ранно вземане на топката и Григор не можа за малко да направи минаващ по диагонала от бекхенд, закъснявайки с милисекунда – 2:5. Димитров „върна услугата” на Роджър с втори удар от полуволе за 3:5, а после наказа неразумно излизане на швейцареца на мрежата с минаващ от форхенд по къс диагонал – 4:5. За съжаление с два силни сервиса, които Димитров не успя да върне, Федерер взе сета – 7:4.

6:6 - За пръв път от три сервис гейма насам Федерер загуби точка, при това първата – 0:15. Последва и много коварен минаващ удар от бекхенд за нашето момче, който Роджър не можа да контролира – 0:30. Сервисът изчезна от ракетата на швейцареца и Димитров се добра до 15:40 след още една грешка, този път от форхенд – два сетбола за нашето момче. Но Федерер спаси първия с контрапие, а вторият – с ас на втори сервис, след като Григор се изтегли към бекхенд страната си, за да играе форхенд и швейцарецът го изненада по правата. Димитров, обаче, се добра до още две точки за пробив – след страхотен бекхенд ретур уинър и след нова грешка от форхенд на Федерер, но и двете бяха спасени – с излизане на мрежата, което притесни Григор и той вкара бекхенда на мрежата, и с нов ас. В крайна сметка Федерер затвори гейма с ново печелившо излизане на мрежата и успешно воле.

5:6 - Швейцарецът започна с 0:15 след коварен ретур и в следващата точка тръгна веднага след балонен блок ретур в атака, но Григор го размина по диагонала от форхенд. Последва двойна грешка на сметката на Димитров – 15:30, а след това двамата влязоха в дълго разиграване, като българинът атакува пръв и излезе на мрежата, където Федерер за малко не го размина – 30:30. Двамата си размениха по още една точка – хубав сервис на нашето момче и уинър от форхенд на Федерер на по-къс удар на Димитров за 40:40. И бекхендът на Григор се пропука – той отиде на мрежата за точка за пробив за Федерер, втора в мача, която Димитров спаси както в първия случай – с брутален първи сервис, невъзможен за връщане в корта. Дойде и разиграването на мача – изключителен бекхенд ретур на Федерер с отскок беше последван от къса топка на швейцареца, но Григор я догони и размина излезлия напред швейцарец с техничен сечен бекхенд по диагонала. За нещастие след това Димитров се подхлъзна и падна много лошо на удрящата си ръка, но без сериозни последствия. Геймът мина през нови две равенста, но накрая Григор го измъкна.

5:5 – Вече става леко отчайващо, Федерер взема трети пореден сервис гейм на нула.

4:5 - Федерер отново опита да постави под напрежение Димитров с излизане на мрежата, но при 15:15 нашето момче го размина с много красив форхенд по правата. След това двамата си размениха по един невероятен печеливш форхенд по много къс диагонал и Григор взе гейма си на 30.

4:4 - Швейцарската машина действа безотказно – с нови две излизания на мрежата, Федерер пак взема гейма си на нула.

3:4 – Убедителен гейм за Григор – на 15, без особени проблеми

3:3 – Повече от безмилостен – Федерер печели сервис гейма си на нула, като Григор успя да направи повече от един удар едва при 40:0 за противника му.

2:3 - Гейм на изключително високо ниво, в който Григор се измъкна от 15:30, след като Федерер пак се хвърли здраво и го измъчи с ранно вземане на топката, но за щастие нашето момче получи шанс да пребие сервис при 0:15, който иначе Федерер върна много дълбоко и беше потенциално 0:30.

2:2 – Швейцарецът не отпуска педала на газта и пак даде само точка на Григор на свой сервис.

1:2 – Убедителен сервис гейм и за Григор, на нула, който поддържа висок процент начален удар и не даде на Федерер никаква възможност.

1:1 – Силен сервис гейм за Роджър, който допусна само една точка в своя вреда, след добро излизане на мрежата на Димитров.

0:1 - Григор започна на сервис пръв, но станахме свидетели на изключително интензивно начало от страна на Федерер, който заложи на атаката още от самото начало, вдигна нивото и направи цели четири излизания на мрежата, три от които успешни, за да стигне до точка за пробив. Григор я спаси с чудесен форхенд и се измъкна от трудната ситуация с два тежки сервиса – ас и невърнат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички