Федерер пропиля два мачбола и загуби на полуфинал в Щутгарт


Федерер пропиля два мачбола и загуби на полуфинал в Щутгарт

910 0

Най-добрият играч на трева в историята на тениса Роджър Федерер не можа да стигне до финал още на първия турнир от сезона на зелената настилка, на който участва, след като пропусна "Ролан Гарос". Швейцарецът отстъпи пред най-добрия младок през тази година Доминик Тийм, който е номер 7 в ранглистата, на полуфинала в Щутгарт - 6:3, 6:7 (7), 4:6. Така Тийм ще играе първия си финал на трева с един измежду Хуан-Мартин Дел Потро и Филип Колшрайбер, които излизат един срещу друг по-късно днес. За австриеца това беше втора победа в три мача с Федерер.

В първия сет разликата беше един пробив - в четвъртия гейм. Федерер стигна до него, след като Тийм направи двойна грешка и непредизвикана грешка от бекхенд след като пое прекалено много риск по правата. Федерер не пропусна шанса и с ретур точно на основната линия взе своето. Швейцарецът спаси и единствената точка за пробив на свой сервис - в седмия гейм и безпроблемно затвори сета с гейм на нула.

Във втория сет зрителите станаха свидетели на нещо рядко срещано - Федерер сбърка и смач, и драйв воле, като буквално се самоуби, допускайки два поредни пробива и изведнъж се стигна до реална възможност Роджър да загуби сет на нула и то на трева! Вместо това Федерер стори нещо рядко срещано - той върна и двата пробива, като принуди Тийм да играе повече удари, караше го да играе от по-трудни позиции и младият австриец прибързваше недопустимо, влизайки в капана!

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където доста изненадващо при 2:2 точки и двамата направиха двойни грешки - първо Тийм, после и Федерер. До 6:6 нямаше повече минипробиви и тогава Федерер удари с чудесен бекхенд, стигайки до мачбол, който обаче беше спасен от Тийм с изключителен ретур-диагонал от бекхенд! Последва и много груба грешка на швейцареца, който опита къса топка, след като беше изтласкал Тийм далеч зад основната линия и австриецът се възползва, за да грабне още първия си сетбол след уверен смач - 9:7!

Драматичният развой на втория сет беше последван от половин час прекъсване, защото заваля. След това сетът почна с точки за пробив - първо една в полза на Тийм, но спасена, след това 15:40 в полза на Федерер, но отново сервисът победи, макар че при втория шанс Роджър изкара форхенда от удобна позиция. Федерер веднага стигна пак до 15:40, при 2:1 гейма, но Тийм заби два неспасяеми сервиса и не позволи пробив.

След като младия австриец се измъкна на два пъти, дойде време да удари. При 3:3 той стигна до пробив, след като Федерер не можа да контролира форхенд воле в близост до мрежата. Точно в този момент отново заваля, но това не помогна на Федерер. След подновяването Тийм взе убедително и двата си сервис гейма - на 15 и на 15, с което си осигури крайната победа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички