Федерер наказа Джокович и записа поредна серия рекорди в Дубай


Федерер наказа Джокович и записа поредна серия рекорди в Дубай
Снимка: Getty Images/Guliver

1684 0

Титла номер 84, трофей номер седем, ас номер 9000 – във всичко това се превърна турнирът от серията „500” на ATP в Дубай за най-великия в историята на тениса Роджър Федерер! На финала той победи с 6:3, 7:5 световния номер едно Новак Джокович, записвайки победа номер 20 в общо 37 мача със сърбина. Така Дубай се превърна в третия турнир за Федерер, в който той държи седем титли – след „Уимбълдън” и Хале.

Още от началото на мача двамата се вкопчиха в битка – Федерер беше изправен пред 15:40 в третия гейм, но го спаси главно с втори сервис и много точни излизания на мрежата. Швейцарецът използваше много тази тактика, точно както в Шанхай миналата година, когато разби ритъма на Джокович от основната линия и записа впечатляващ успех в два сета. И определено в Дубай условията изглеждаха малко по-добри за Федерер – по-бърз корт и възможност за по-агресивна игра, точно по вкуса на швейцареца.

Двамата вървяха гейм за гейм, като Джокович вкарваше повече първи сервис и точно това го спаси от опасността да отразява точни за пробив в два свои сервис гейма. При 4:3 за Федерер обаче прошка нямаше – светкавична атака от форхенд по обратния диагонал постави Джокович в защитна позиция и с лесен печеливш форхенд по правата Маестрото стигна до първата си точка за пробив в мача. И Джокович веднага се предаде, пресилвайки бекхенд от рутинна позиция, а Федерер не сбърка и с лекота затвори сета, с гейм на 30 – 6:3.

Поредният исторически момент за Федерер дойде в първия му сервис гейм на втория сет. Тогава Роджър затвори гейма със своя ас номер пет в мача, което означаваше ас номер 9000 в професионалната му кариера! Джокович не се трогна особено и отговори със сервис гейм на нула, повеждайки с 2:1 и показвайки, че започва да вдига нивото си в отговор на представянето на швейцареца. Федерер изпусна добър шанс при 3:3, когато заби два поредни печеливши бекхенда по правата за 0:30, но след това взе грешни решения в последвалите разигравания, а Джокович показа решимост, типична за него. И това се отплати, като сърбинът достигна до 15:40 на сервис на Федерер след брутален форхенд по правата. Отговорът – четири поредни точки за швейцареца, две от които взети с асовете и нито един пропуснат първи сервис и в четирите начални удара. Световният номер едно обаче продължи в същия дух и при 5:4 в своя полза пак докара нещата до 15:40 на начален удар на Федерер – за трети път в мача. И за трети път швейцарецът се измъкна, правейки страхотно воле в първата точка, а след това наниза невърнат сервис и два поредни аса за 5:5 гейма!

Невероятното измъкване на Федерер явно повлия на Джокович, който се издъни по грандиозен начин още в следващия гейм. Сърбинът поведе с 40:0 на свой сервис и когато изглеждаше въпрос просто на рутина да си вземе подаването, дойде провалът – пет поредни точки за Федерер, като Ноле направи двойна грешка, за да даде шанс за пробив на противника, а Роджър го реализира след остър бекхенд ретур и клиничен печеливш форхенд по обратния диагонал.

В духа на мача обаче, на начален удар за победата, Федерер изостана с 0:30, след като сбърка лесен за него скъсен удар, който щеше да е печеливш, а Джокович му направи страхотен минаващ с къс диагонал, последва обрат до 40:30 и мачбол, но там швейцарецът прати топката във филето на мрежата. След това световният номер едно се добра до седмата си точка за пробив в мача, но Федерер я спаси със смела атака, направи ас и на втори сервис за втори мачбол и този път го взе след мощен сервис и лесен завършващ удар на мрежата – 7:5.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички