Фамозен Григор Димитров се извиси над Нишикори и триумфира в Бризбън!


Фамозен Григор Димитров се извиси над Нишикори и триумфира в Бризбън!

10191 0

Григор Димитров направи страхотен двубой срещу петия в света Кей Нишикори и спечели в три сета първата си титла за 2017 година, триумфирайки в Бризбън пред пълните трибуни на "Пат Рафър Арина".

Това е пета титла за Гришо и първа за него след Куинс през 2014-а, като той се наложи с 6:2, 2:6, 6:3 и взе скалпа на трети тенисист от топ 10 в света - той първо повали осмия Доминик Тийм, после се наложи над водача в схемата Милош Раонич и сега третия поставен Нишикори.

Още по-впечатляващ е успехът на Димитров, когато се вземе под внимание, че Нишикори е с най-добра статистика в трисетовите мачове (изключват се турнирите от Големия шлем).

Гришо направи повече асове - 7:4, повече уинъри - 24:21, като му трябваха три пробива (два в първия сет и един решителен в осмия гейм на заключителната част), за да подчини японеца.


Grigor Dimitrov vs Kei Nishikori FULL MATCH HD... by pavliktns

Първи сет

1:0 - Григор загуби първите две по-дълги разигравания в гейма, като междувременно направи ас и двойна грешка, за да се озове в позиция на защита от пробив. Той бе отразен бързо, но форхенд в аут даде нв брейк-пойнт на японеца. В крайна сметка след два дюса и 5 минути игра Гришо поведе.

1:1 - Нишикори сравнително бързо успя да изравни резултата, като Гришо спечели само една точка в гейма.

2:1 - Гришо отново имаше проблеми при свое подаване и първият му сервис не бе толкова ефективен, което позволи на Нишикори веднага да се възползва и да стигне до брейк-пойнт. Във втория дюс българинът впечатли с излизане до мрежата и прекрасна контраатака, която му заслужи предимство, но това не се оказа преломен момент в гейма, защото Нишикори продължаваше с ранните си ретури да го тормози. В третия дюс обаче първото подаване се оказа оръжието на Гришо и той поведе в резултата.

2:2 - Отново Нишикори взе сервис-гейма си доста по-безпроблемно от Гришо и бързо изравни резултата, давайки само точка на българина.

3:2 - Димитров най-накрая подложи Нишикори под огромно напрежение от сервис и поведе скоростно с 40-0, като само за по-малко от две минути си върна водачеството в резултата.

4:2 - Гришо показа потенциала си с прекрасен и първи в мача бекхенд уинър, но непредизвиканите му грешки продължаваха да го мъчат - 7 срещу 4. Все пак, благодарение на ранните си ретури българинът стигна до дюс и в последствие първи брейк-пойнт. В последствие японецът прати топката в мрежата и Димитров направи първия пробив в мача!

5:2 - Българинът направи няколко феноменални удара от защита, за да откаже съвсем Нишикори от каквито и да е мисли за връщане на пробива. В крайна сметка Димитров изключително убедително защити брейка и се доближи на косъм от спечелване на първия сет.

6:2 - Непредизвикана грешка от форхен попречи на Гришо по-рано да стигне до сет-пойнт, но той дойде при 30-40. Успех в поселдвалото дълго разиграване награди Димитров със заслужен първи сет!

Втори сет

1:0 - В първия сервис-гейм се получиха най-красивите отигравания в мача и за щастие Гришо излезе победител с фамозен форхенд уинър след разиграване с над 25 удара.

1:1 - Позитивните елементи в играта на Гришо продължиха и той стигна до ранен шанс за пробив във втория сет, но за първи път в мача не можа да го оползотвори. В крайна сметка японецът удържа подаването си и изравни резултата.

2:1 - Гришо не се церемонеше на своя сервис-гейм и бързо-бързо си върна аванса.


Grigor Dimitrov vs Kei Nishikori FULL MATCH HD... by pavliktns

2:2 - За съжаление, за първи път в мача Нишикори имаше повод да се поздрави, след като направи страхотна защита на мрежата и след това с воле на линията се вдъхнови да спечели подаването си.

2:3 - Определено този момент се оказа преломен за Нишикори, защото той бе внушителен на посрещане и стигна до три поредни точки за пробив. В крайна сметка за първи път в мача и едва за трети в турнира Димитров допусна пробив и след час игра изоставаше във втория сет.

2:4 - Японецът убедително затвърди брейка и пое инициативата във втората част на мача.

2:5 - Обратът в поведението на двамата продължи и в следващия гейм, като Гришо отново трябваше да защитава точка за пробив. Димитров направи грешка от основната линия и даде втори брейк на противника си, за да подскаже, че сетът съвсем е извън обсега му.

2:6 - Димитров не се и оказа с много съпротивителни сили в осмия гейм и бе видно, че вече се подготвя за решителния трети сет след 69 минути игра. 

Трети сет

Преди началото на заключителната част Нишикори взе медицински таймаут. В публиката пък се появи интересен плакат с надпис "Къде е Надал" от някого явно разочарован, че испанецът отпадна на четвъртфинал след поражение от Милош Раонич.

1:0 - Григор започна значително по-позитивно третия сет и не даде на Нишикори дори да разиграе топката.

1:1 - За щастие, първият шанс за пробив отиде при Григор, но Нишикори отговори с чудесно пласиран сервис, който нямаше как да бъде отразен от българина. Японецът с втория си ас успя да удържи подаването си, въпреки леката уплаха.

2:1 - Димитров отново взе подаването си на нула и подсказа, че изобщо не е разтревожен от лесно опропастения шанс за пробив малко по-рано.

2:2 - Нишикори обаче не трепна на своя сервис-гейм и с отлична защита при единственото дълго разиграване си заслужи изравняване в резултата.

3:2 - Димитров отговори подобаващо с чудесни уинъри, за да продължи да държи инициативата в свои ръце с доближаването на края на срещата.

3:3 - Японецът не допусна нито за секунда отпускане и за първи път в мача не се стигна до серия от четири поредни гейма за някого от съперниците при равенство 2:2. При последното разиграване Григор загуби баланс и падна на корта, като остана да лежи за няколко секунди.

4:3 - Българинът бързо даде да се разбере, че няма никаква контузия, защото в седмия гейм направи отлични комбинации и спечели за трети път на нула.

5:3 - С форхенд уинър (12-ти за него срещу 10 за японеца) и грешка на Нишикори Гришо успя да изравни от 0-30 до 30-30. Димитров след това по чудесен начин проведе разиграването, за да провокира японецът да прати топката в мрежата и да се стигне до брейк-пойнт. В крайна сметка Гришо направи пробива в най-подходящия момент и си заслужи да сервира за титлата!

6:3 - Нишикори два пъти прати топката в мрежата, като първо си смени ракетата, а след това я хвърли безпомощно на корта. Последва чудесна атака на Гришо и три шампионски точки, а още от първата българинът се възползва за първата си титла през 2017 година!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички