Джокович пак твори история - вече е напред в съперничеството с Надал


Джокович пак твори история - вече е напред в съперничеството с Надал

1801 0

Пореден исторически момент за световния номер едно Новак Джокович. За пръв път в своята кариера сърбинът поведе в преките двубои срещу големия си съперник Рафаел Надал – 24:23 победи, с което великият положителен баланс на Надал срещу всички големи от неговото време вече е развален. На финала в Доха Джокович победи Надал с 6:1, 6:2, с което завоюва 60-тата си титла в кариерата и първа за сезона.

Още в първия гейм Надал имаше шанс за пробив, след като Джокович по традиция вече през тази седмица тръгна по-бавно, но сърбинът се мобилизира и не позволи ранно изоставане. Всъщност именно колебанията на сърбина на начален удар през тази седмица поставяха въпроса дали в крайна сметка Надал най-после няма да прекъсне серията си от 4 поредни загуби от Ноле. Оставаше обаче и въпросът с началния удар на самия Надал, който особено през миналата година му беше ахилесова пета.

Бързо-бързо въпрос номер 2 изплува, след като Джокович проби на 15 благодарение на изключителната си стабилност и премерена агресия след ретур. Всъщност в този свой първи сервис гейм испанецът спечели единствената си точка благодарение на ас. При всички останали случаи имаше надиграване от основна линия и Джокович ги спечели до един.

Пробивът в полза на Джокович веднага се отрази и психологически, напомняйки мигновено на Надал какво се случва в мачовете помежду им в последните две години. И сърбинът нанесе втори удар, за 5:1, като проби този път още от първи шанс, благодарение на страхотния си бекхенд. На всичкото отгоре сърбинът затвори сета с гейм на нула, завършил с ас!

Играта на котка и мишка продължи и на старта на втория сет, след като Джокович пак проби – този път от трети опит и то в ситуация, в която Надал контролираше разиграването, но вместо да изиграе логичното контрапие с форхенд обратен-диагонал, той тръгна да търси правата, видя че Джокович всъщност е там и пресили. А сърбинът продължаваше да тормози всячески Надал, особено от бекхенд и вторият пробив не закъсня – за 4:1, след поредна комбинация, при която испанецът тичаше наляво-надясно и връщаше, само за да се стигне до моментът, в който вече нямаше как да покрие достатъчно бързо необходимата дистанция. При този резултатът и 30:0 за Ноле в шестия гейм, дойде подигравка от страна на фен на сърбина към Надал, който отвърна с думите: „Ако искаш ти да ми станеш треньор”. Който и обаче да беше треньор на Надал в този мач, за него спасение нямаше – Джокович затвори лесно мача и продължава да е тенис доминатора при мъжете.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички