Джокович изяде Надал на "Ролан Гарос" и гледа към куп рекорди


Джокович изяде Надал на "Ролан Гарос" и гледа към куп рекорди
Снимка: Getty Images/Guliver

1995 0

Историята на „Ролан Гарос” е вече факт. Защото световният номер едно Новак Джокович категорично преодоля Краля на клея и на турнира Рафаел Надал – с 3:0 сета, а именно 7:5, 6:3, 6:1. Така Джокович има само две стъпки до мечтаната титла в Париж, която ще означава Кариерен шлем за сърбина и възможност за истински „Голям шлем”. Сърбинът вече спечели Australian Open, а престоят „Уимбълдън” и US Open.

Победата на Джокович е 21-ва в 44-те му сбъсъка с Надал. Те двамата са изиграли най-много мачове помежду си в Откритата ера на тениса. Успехът на Ноле прекрати серията на Надал от 39 поредни победи на „Ролан Гарос”. Всъщност Рафа има общо 70 победи в 72 мача на червените кортове в Париж, но на рождения му ден - точно днес Надал стана на 29 години, Ноле му поднесе нелицеприятен подарък. "Подаръкът" сваля Надал до номер 10 в света от другата седмица.

Преди мача анализите на предимствата и недостатъците специално за днешната среща не бяха един и два. Но основните коментари се съсредоточаваха главно върху три неща – какво ще е времето, защото при по-високи температури топспинът на Надал щеше да отскача по-високо, кой ще е с по-висок процент на успеваемост в следните два елемента – форхенд по правата за Надал и бекхенд по диагонала на Джокович, както и какъв ще е процентът на първи сервис на испанец, съответно какъв ще е процентът на дълбоки ретури на Ноле.

Първи сет


Още в първия сервис гейм на Надал се стигна до проблеми – 15:40, след като Джокович стъпи по-добре в играта, контролираше точките, а испанецът въобще не успяваше да вкара дълбоки удари и пробивът стана факт. А на всичкото отгоре Джокович използваше отлично и късата топка, след като добре потренира този удар в предишния си мач с Ришар Гаске – с отличен резултат.

Световният номер едно определено влезе бързо в турбо режим и при 3:0 в своя полза стигна до 0:40 на сервис на Надал. Испанецът вече се чудеше къде да сервира и вторият пробив не закъсня, като разиграването, при което стана, беше страхотно – къса топка от Ноле, контра къса на Надал, лоб на Джокович от невъзможна позиция, контра лоб на Надал и в крайна сметка при опита за втора къса испанецът сбърка.

Изправен до стената, Надал отговори с два страхотни удара – от ретур и минаващ от бекхенд от много трудна позиция и си извоюва шанс да върне единия пробив. Това стана факт, след като Ноле прибърза твърде много и изблъска форхенда си далеч в аут. А испанецът най-сетне направи и стабилен сервис гейм, с повече вариация на сервис и намали до 2:4 гейма.

И както изглеждаше, че първият сет няма начин да не отиде в сметката на Ноле, Надал успя да му влезе под кожата, накара го да сбърка елементарен удар до мрежата и изведнъж – 15:40 и два поредни шанса да бъде върнат и втория пробив. Но сърбинът спаси и двата – след добра атака на мрежата и хубав сервис, само за да отпусне и трети шанс, след втори сбъркан бекхенд по правата в гейма. Ноле спаси и този шанс, след брутално разкарване ляво-дясно на Надал, който накрая сбърка бекхенд, но испанецът успя да спечели четвърта точка за пробив с агресивен форхенд и смач. И този път пробива стана факт, след втора груба грешка на Джокович на метър от мрежата, на топка, която просто чакаше да бъде завършена. И Надал изравни за 4:4, след като наниза два поредни аса, показвайки, че няма да сдаде трона лесно, ако въобще го даде.

При 5:4 световният номер едно стигна до сетбол на сервис на Надал, но испанецът го отрази с хубава атака веднага след началния си удар. Ноле не се отказа и след комбинация от къса топка и лоб от форхенд се добра до втора възможност да затвори сета. Но и тя беше отразена, този път с „лекарството” на Джокович – печеливша къса топка. С контрапие от форхенд сърбинът се изправи пред трети сетбол, но и при него късата топка се оказа печелившо решение за Надал, макар този път Джокович да я достигна по-добре от предния, но не успя да хване късия диагонал, в който се целеше, което вече позволи на Рафа да изравни отново.

Ситуацията се повтори и при 6:5, когато Джокович извоюва четвърти сетбол след мощен форхенд, а Надал пак се спаси с агресивна атака и доста рисков смач. С надхитряна на мрежата Джокович се добра до пети сетбол, но сбърка ретура и не успя да грабне и този шанс. Сърбинът обаче стигна и до шеста възможност, след страхотна контраатака от бекхенд по диагонала, завършила със смач. И този път Ноле успя, хващайки на шпагат удар от форхенд и карайки Надал да сбърка волето.

Втори сет


Сетът тръгна гейм за гейм, с превъзходство на сервиращите, като и Надал, и Джокович записаха гейм на нула на свой начален удар – съответно за 2:2 и за 3:2 за сърбина, който имаше предимството да сервира първи.

Първият критичен момент дойде при 4:3 гейма за Джокович, когато Надал пропусна правата и сърбинът получи шанс. Той обаче не беше използван, след аут от ретур от бекхенд по правата. Като истински питбул сърбинът продължи да държи Надал в гейма и испанецът отново пропусна форхенд – втори шанс за Ноле и този път той го грабна, след като отново форхендът на Надал по правата даде дефект.

И точно когато изглеждаше, че Джокович взема без проблем и втория сет – с 12 от 13 спечелени точки при вкаран първи сервис и аванс от 40:15 на свой начален удар, дойде грешка от лесен бекхенд по правата и неразумен ъпроуч, който Надал наказа за 40:40. Джокович изпусна и трети сетбол, след нова грешка от бекхенд. Но в следващия момент световният номер едно направи изключително бекхенд деми воле по екстремно къс диагонал, завоювайки четвърти сетбол и той вече беше реализиран след хитър, леко скъсен форхенд обратен диагонал – 6:3.

Трети сет


Усещащ вече дъха на победата, Джокович притисна Надал още в самото начало – 15:40 след агресивен, дълбок ретур на сърбина. Рафа спаси първата точка след малко късмет – Джокович удари лентата на мрежата и топката беше удобна на испанеца, а при втория сърбинът сбърка директно от ретур. Ноле отново натисна и стигна до трети шанс след брутални удари от бекхенд и форхенд и вече проби след груба грешка на Надал, който насочи смач право в сърбина, а после изкара и елементарно воле в аут.

Вдъхновеният Джокович вдигаше още повече нивото си, а Надал постепенно сваляше гарда – 0:40 при 2:0 гейма в полза на сърбина. И при третия шанс и Фортуна си каза тежката дума – ретурът на Джокович закачи лентата на мрежата и се скъси неспасяемо, за втория пробив в сметката на сърбина и общо шести в негова полза в мача.

Това вече беше краят - въпросът остана само с колко. И колко се превърна в 6:1, като Надал за финал направи двойна грешка - горчив край за големия шампион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички