Данте Ботини отказал веднъж на Григор Димитров да го тренира, а ето как българинът го изненадал


Данте Ботини отказал веднъж на Григор Димитров да го тренира, а ето как българинът го изненадал
Снимка: Guliver/GettyImages

2400 0

Наставникът на първата ракета на България Григор Димитров - Данте Ботини, даде интервю за подкаста на ATP, в което говори за отношенията си с българина и разкри някои любопитни моменти от историята им. Ботини призна, че веднъж отказал на Гришо да го тренира.

"Аз и Григор бяхме разговаряли, още след като приключих работата си с Кей Нишикори. Попита ме дали евентуално бих искал да стана негов треньор, но трябваше да му откажа, тъй като вече се бях договорил с Николас Джари. Двамата отново влязохме в контакт в края на миналата година, когато вече бях приключил с Джари. Дойдох в Монте Карло за три дни и минах нещо като пробен период.

Не проведохме много тренировки, но разговаряхме доста. Веднага си паснахме и започнахме официално да работим заедно по време на предсезонната подготовка, преди отпътуването за Австралия. Стартирахме годината добре и той игра силно на Australian Open. За съжаление на 1/4-финала се появи контузията в гърба, но като цяло смятам, че до момента се справяме много добре" - започна Ботини.

"Всички са наясно с таланта му и с това, което умее на корта. Освен това той е на високо ниво и по отношение на физиката. Това, върху което трябваше да поработим, бяха някои по-специфични неща от тактическа гледна точка, като например как да играе срещу конкретни тенисисти и с каква нагласа да влиза в някои определени мачове. До момента обаче имаме само четири турнира заедно, така че все още се опознаваме. Надявам се, че годината ще бъде добра за нас" - продължи специалистът.

Ботини сам призна, че е бил впечатлен от лекотата, с която българинът е осъществяал някои наистина трудни отигравания и това го подтикнало преди време да изтъкне, че на първата си тренировка с Димитров останал много изненадан: "Това, което имах предвид тогава е, че той пласира няколко невероятни удара. Удивителното беше как направи така, че някои от тези много трудни удари да изглеждат лесни. Бях много, много впечатлен. Вижте, работих 9 години с Кей Нишикори, който също е много талантлив играч, но с Григор бях супер, супер впечатлен с каква лекота прави някои много трудни неща".

"Що се отнася до спортната възраст на тенисистите, бихте могли да кажете, че е стар. Не е младо момче, на което можеш да кажеш много неща и той веднага да ги промени. Той вече си има изграден характер и игрови стил и е свикнал да прави нещата по определен начин, така че в случая ключовото е да успееш да влезеш в главата му, ако мога така да се изразя. Много е важно това, че си говорим много, тъй като по този начин мога да му предам своите виждания за играта и едновременно с това да го накарам да ми се довери.

Винаги се опитвам да бъда позитивен и да гледам от добрата страна на нещата. Разбира се, когато забележа нещо, което не е както трябва, говоря за това с играча си, но обичам да завършвам тренировките си позитивно. В разговорите си с играча не спестявам лошите неща, но наблягам на добрите и на начина, по който той би могъл да ги усъвършенства. Мисля, че това е много важно не само за тенисистите, но и за всеки човек. Тренировките са моят занаят и ако след тях се прибирам с лоши чувства вкъщи, значи нещо не е наред. Затова винаги се опитвам да разведрявам обстановката в края на заниманията" - разказа още Ботини.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички