Българите в Мелбърн: Гришо е страхотен джентълмен


Българите в Мелбърн: Гришо е страхотен джентълмен
Снимка: Guliver/Getty Images

1316 0

Мелбърн – столицата на австралийския щат Виктория. Един от най-населените с българи градове на Зеления континент. Домакин на две значими спортни събития всяка година – стартът от световния шампионат във Формула 1 и Откритото първенство на Австралия по тенис. Български знамена. Сълзи от умиление, гордост и радост. Хора, които години наред не са се прибирали в родината, но я чувстват близо до сърцето си.

Повод за гордост в последните дни им дава Григор Димитров. Най-добрият ни тенисист, който отвори нова страница в историята на този спорт у нас, е на първи 1/2-финал в надпреварата. След 1/4-финала, който игра срещу Рафаел Надал през 2014 г., в петък на „Род Лейвър Арена” се очертава титаничен сблъсък. Григор получава шанс от съдбата за реванш срещу Матадора, а емоциите, които владеят българите на австралийска земя, не могат да се опишат с думи.

„Разбираме се чрез Фейсбук. Имаме си форум, в който се уговаряме къде да се чакаме, в колко часа, кой носи знамена и кой къде седи в трибуните. Всички много обичаме Гришата. Все пак той е нашето момче.” Думите са на Жулиет Пеева, която живее и работи в Мелбърн от десетилетия. Там е цялото й семейство. Близките й също стискат палци за първата ни ракета.

Жулиет признава, че през годините винаги е била една от най-запалените фенки именно на легендарния Рафаел Надал. „Не мога да си изкривя душата, че харесвам Рафа. Хич не ми се искаше двамата с Григор да се срещат тук, на полуфиналите. Все пак Рафа е страхотен спортист и непримирим характер, но мисля, че този път наистина няма да има шанс срещу Гришата. Защото Гришата е във фантастична форма, а освен това е много пораснал, много променен към добро. Очаквам изключително труден и дълъг мач, но с българска победа. Време е Григор да отстрани Надал и тук, в Мелбърн”, надява се Жулиет Пеева.

От 1992 г. в Мелбърн е и варненката Рени Нановска. Заедно с 30-годишния си син тя не пропуска мач на Григор Димитров. Успява да го гледа за първи път на „Аустрелиън Оупън” през 2012 г. и го намира страшно възмъжал и израснал. И като човек, и като спортист.

„Първия път, когато гледах Григор, той бе просто дете с невероятен талант, с който дори не знаеше какво да прави на моменти. Сега е различно. Всеки минава през етапа, в който расте. Дори не с години, а с дни - Григор е живото доказателство. Толкова много се гордея с него. Той е страхотен джентълмен, благ, възпитан, с добро отношение към всеки, протегнал ръка към него било то за снимка или за автограф”, споделя Рени, която признава, че когато Димитров се състезава някъде из Европа, тя отново стиска палци за него, макар и пред телевизора.

За Рени Нановска Григор е една от най-големите реклами на България. Тя цени особено много примера, който тенисистът ни дава на децата на българските емигранти. Макар че са родени на хиляди километри от родината и я познават само чрез своите баби и дядовци, те вече имат с какво да се гордеят сред връстниците си./bTV

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички