Браво! Григор Димитров започна с победа сезона на клей: Бърз успех в Монте Карло (ВИДЕО)


Браво! Григор Димитров започна с победа сезона на клей: Бърз успех в Монте Карло (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6195 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна успешно сезона на клей! Той записа победа на турнира в Монте Карло, където живее от години, като сломи на старта 138-ия в света Валентин Вашеро с 2:0 сета (7:5, 6:2 в отделните части за час и половина игра).

32-годишният хасковлия не остави съмнения кой е по-добрият от двамата на старта на надпреварата, част от сериите "Мастърс 1000". Въпреки че процентът вкаран първи сервис му бе доста по-нисък (49% за него срещу 69%) за съперника, той спечели 74% от точките там, докато Вашеро грабна 60% от точките вкаран собствен първи сервис. На втори сервис Гришо завоюва 68% от точките си, а съперникът - 53%.

Димитров се отличи и с три аса, като допусна също толкова двойни грешки. 25-годишният представител на домакините пък не успя да вкара нито един ас, а в същото време записа четири двойни грешки. Той приключи и с много повече непредизвикани грешки - 20 срещу 9, докато уинърите бяха 20 на 8 в полза на Димитров.

Българинът тръгна трудно в мача, като бе пробит още в първия гейм с първата точка за пробив, но важното бе, че записа рибрейк веднага след това. Сетът вървеше към тайбрек, след като в десетия гейм съперникът отрази брейкбол/сетбол, но все пак в 12-ия гейм Григор успя да пробие и да избегне тайбрека.

Във втората част съпротивата на опонента тотално се срина и Григор нямаше никакви проблеми. Той взимаше убедително подаванията си и в същото време записа пробиви в четвъртия и в осмия гейм, като частта приключи за 34 минути.

В следващия кръг Гришо ще се изправи срещу победителя от двойката Миомир Кецманович (номер 66 в света) - Матео Беретини (номер 84 в света).

Първи сет

0:1 (пробив) - Григор бе първият сервиращ. Първото разиграване бе спечелено от него след дълбоки удари и хубав остър форхенд по диагонала - 15:0. Българинът поведе с 30:0 след разиграване на втори сервис и нов хубав форхенд. С агресивен бекхенд Вашеро принуди Гришо да прати форхенда си в аут, а след остър ретур на втори сервис Димитров прати и сечен бекхенд в аут - 30:30. Най-продължителното разиграване до момента приключи с мощен форхенд уинър от 152 км/ч от опонента и първа точка за пробив. С агресивен ретур на втори сервис записа ретур и пробивът бе факт.

1:1 (пробив) - сечен бекхенд от Гришо затрудни съперника и той прати форхенда си в аут за 0:15, а след това допусна и двойна грешка (0:30). Димитров пресили форхенда си по правата в аут, но след това дойде още една двойна грешка за 15:40 - две точки за връщане на пробива. Първата бе неутрализирана след ретур в аут, но втората бе грабната след излизане на мрежата и неуспешно дроп-воле.

2:1 - мощен сервис и топката не бе върната, а след това последва и ретур в аут за 30:0. Неуспешна комбинация сервис и форхенд по обратния диагонал - топка в мрежата от форхенда на Гришо за 30:15. При 40:15 Григор прати сечен бекхенд в мрежата, но след това се стигна до ретур на втори сервис в мрежата и първо подаване бе спечелено.

2:2 - Григор показа устойчив бекхенд при многократни атаки, но накрая Вашеро пласира хубав форхенд уинър по правата за 15:0. Филето на мрежата повдигна топката и позволи на Димитров да атакува агресивно от основната линия, записвайки форхенд уинър (15:15). От 30:15 последваха два ретура в аут и геймовете бяха изравнени.

3:2 - ретур в мрежата, а след това отлично изтегляне назад след дълбок ретур и хубав форхенд уинър по правата от Димитров за 30:0. Прекрасна къса матира опонента за 40:0, а грешка от форхенд в аут на Вашеро от трудна позиция се стигна до първо подаване в мача, спечелено на 0.

3:3 - Вашеро бе агресивен при по-плитък ретур и завърши от форхенд уинър, а след това притисна Григор с дълбоки удари и го принуди да сбърка за 30:0. Вашеро показа добра защита и накрая дочака неуспешен опит за къса топка от Димитров - 40:0. С хубаво контра-пие от бекхенд и той спечели подаването си на 0.

4:3 - хубаво дроп-воле от трудна позиция за 15:0, но след това остър ретур, който затрудни Димитров и доведе до форхенд в мрежата (15:15). Излизане на мрежата от опонента, но нетолкова добро дроп-воле, което Григор стигна и нямаше проблеми да спечели точката при надиграване на мрежата - 30:15. Хубави бекхенд атаки от Димитров доведоха до грешка в аут от форхенда на съперника за 40:15. При 40:30 Димитров прибегна до контра-пие и това му спечели подаването.

4:4 - размяна на бекхенд удари приключи със сечено изпълнение от Григор в мрежата - 15:0. Вашеро притисна Димитров и излезе на мрежата, но не му се наложи да отиграва, след като българинът не прехвърли (30:0). Последва и ретур на втори сервис в аут, както и още един ретур в аут - подаването бе спечелено на 0.

5:4 - Вашеро показа стлична защита и дочака грешка от сечен бекхенд по правата на Григор, но след безпроблемен смач резултатът бе изравнен - 15:15. Ретур в мрежата, а след това и ас за 40:15. Добрите сервиси продължиха и за ретур в аут, с което геймът бе спечелен.

5:5 - ретур в аут, а след това форхенд надстралване от основната линия, приключило с мощен уинър от 164 км/ч по правата от Димитров - 15:15. Нов ретур в аут, а след това най-дългото разиграване в мача (28 удара) приключи с къса от Вашеро и игра на мрежата от Григор, но стоп-воле в аут - 40:15. Много остро по диагонала изпълнение от сечен бекхенд на Григор матира опонента, а след непредизвикана грешка от форхенд се стигна и до дюс. Двойна грешка подари точка за пробив пред Димитров, която бе пропусната след форхенд в аут - нов дюс. Два ретура в аут и Вашеро се измъкна от коварната ситуация.

6:5 - форхенд в аут по дължината от Вашеро, а след това къса от него, която Григор стигна навреме, но все пак сбърка в аут - 15:15. Интригуващо разиграване приключи с форхенд от трудна позиция, който Димитров опита да прекара през най-високата част от мрежата по агресивен начин, но не успя - 15:30. Отличен сервис и ретур в близост до мрежата, от който българинът се възползва безпроблемно за 30:30. Бекхенд по правата в аут от Вашеро, който след това показа добра защита по двата края на корта и дочака грешката от Гришо за дюс. Агресивен бекхенд в аут от опонента, а след това и ас и подаването бе спечелено.

7:5 (пробив) - двойна грешка за 0:15, но след това и ретур в аут от Григор. Опонентът игра добре на мрежата при къса от Гришо, а след това и при техничен бекхенд по обратния диагонал и си заслужи точката за 30:15. При 30:30 Вашеро излезе на мрежата и неутрализира Димитров със стоп-воле, но при следващото разиграване прати бекхенда си в мрежата за дюс. Размяна на удари от основната линия приключи с удар с рамката на ракетата от Вашеро в аут - точка за пробив и сетбол. Топката бе свалена в краката на излизащия към мрежата съперника, който не успя да прехвърли обратно.

Втори сет

1:0 - Григор набързо поведе с 40:0 след бомбени сервиси и два ретура в аут и един ас. В крайна сметка подаването бе спечелено безпроблемно на 0.

1:1 - неуспешен минаващ удар, а след това и бекхенд по правата през най-високата част от мрежата, който не мина от другата страна - 30:0. Непредизвикана грешка от форхенд от чудесна позиция за уинър за Вашеро, но след това и ретур в мрежата на втори сервис - 40:15. В крайна сметка подаването бе спечелено без повече точки за Димитров.

2:1 - впечатляващата защита на Вашеро бе прекършена със смач, а след това дойде и ретур в мрежата за 30:0. Григор си подсигури чудесна позиция за бекхенд уинър в близост до мрежата след мощни форхенд удари, но сбърка в мрежата (30:15). Непремерено излизане на мрежата от Вашеро и лесен минаващ форхенд удар по обратния диагонал от Григор за 40:15. Последва двойна грешка, но подаването бе спечелено след бекхенд по правата в мрежата от съперника.

3:1 (пробив) - надстрелване между двамата приключи с форхенд в мрежата от Вашеро, но след плитък ретур излезе на мрежата и матира Григор с форхенд по правата за 15:15. При 15:30 Димитров прати ретура си в мрежата, но след това след красив бекхенд по диагонала опонентът не успя да прехвърли мрежата - 30:40. Плитък ретур и излизане на мрежата от Вашеро, но и последвал прекрасен минаващ форхенд удар по диагонала за пробив.

4:1 - двойна грешка за 0:15, но след това Григор изравни след страхотен сечен бекхенд по правата, приземил се на линията и принудил опонента да сбърка. Добра комбинация от сервис и мощен форхенд по обратния диагонал за 30:15. При 40:15 последва още една двойна грешка, но след хубав сервис и ретур в мрежата пробивът бе затвърден.

4:2 - непредизвикана грешка от форхенд за 0:15, но след това и ретур в мрежата за 15:15. Филето на мрежата повдигна форхенд на Гришо и прати топката с милиметри в аут, а след това дойде и още един ретур в мрежата - 40:15. Остър ретур осигури предимство в разиграването за Димитров, който го спечели след изящна къса (40:30). Все пак след ретур в аут Вашеро спечели подаването си.

5:2 - хубав форхенд по правата и излизане на мрежата за безпроблемен смач - 15:0. Още един смач след неубедителен ретур, а след това и умело деми-воле за 40:0. Гришо стигна навреме къса от опонента и безпроблемно завърши в близост до мрежата.

6:2 (пробив) - прекрасен бекхенд от трудна позиция принуди съперника да сбърка в мрежата за 0:15, а след излизане на мрежата Вашеро не се справи с волето и сбърка за 0:30. При 15:30 Вашеро допусна непредизвикана грешка от добра позиция навътре в корта - 15:40 и два мачбола. Още първият бе оползотворен след хубаво разиграване, при което Димитров принуди съперника да сбърка.

Преди Григор Димитров срещу Валентин Вашеро

Програмата на корт "Рение III" започва в 12:00 часа българско време с мача между Феликс Оже-Алиасим срещу Лука Нарди. След тях идва ред на Гришо и Вашеро, а впоследствие на корта ще излязат още Ласло Джере срещу Стефанос Циципас и Карен Хачанов срещу Камерън Нори.

Григор Димитров се изправя за първи път в кариерата си срещу този съперник. Хасковлията е девети в света, докато 25-годишният Валентин Вашеро, роден в Монако, заема 138-ото място в световната ранглиста.

Победителят от този сблъсък ще срещне във втория кръг един измежду Миомир Кецманович (номер 66 в света) и Матео Беретини (номер 84 в света). Евентуално попадане в трети кръг за Григор пък би значело потенциална среща с първи поставен опонент - Холгер Руне на осминафиналите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички