БРАВО! Григор Димитров с драматичен обрат срещу левичар бомбардировач (ВИДЕО)


БРАВО! Григор Димитров с драматичен обрат срещу левичар бомбардировач (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

16721 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров потегли с много трудна победа във втория кръг в Маями. 12-ият в света отстрани 44-тия в световната ранглиста Алехандро Табило след обрат и успех с 2:1 сета (6:7(5), 7:6(5), 6:2 в отделните части за два часа и половина игра).

Григор Димитров с много труден мач срещу Табило

32-годишният хасковлия бе близо до отпадането на Мастърса, в който традиционно не се представя много успешно (най-добрите му резултати са два пъти до четвърти кръг - през 2012-а и през 2016-а). Срещу него имаше много стабилен сервиращ.

Неслучайно нямаше нито един пробив в мача чак до третия сет, когато Табило разстрои играта си, а Димитров включи на следваща предавка. Българинът завърши с повече асове - 23 срещу 18, като двойните грешки бяха поравно - по 4. Процентът вкаран първи сервис бе с доста в полза на съперника (77% срещу 69%), но Григор печелеше доста повече от разиграните точки там (88% срещу 75%).

При точките за пробив българинът спаси и трите, които опонентът получи (още в първия сет - след като поведе с 0:40), докато чилиецът се справи с цели 7 от общо 9-те, които имаше Гришо. Неслучайно първите две части приключиха след тайбрек.

В първата се стигна до минипробив чак за 6:4 в полза на Табило, след като дори и в тайбрека подаването им бе чудесно. При втория изглеждаше сякаш Григор е обречен след минипробива, който допусна при първата точка. Стигна се до 4:5 и два сервиса за Табило, които ако бе спечелил, взимаше и мача. В крайна сметка бе пробит и двата пъти, а после Димитров затвърди с ас и грабна сета.

В последната част видимо играта на 44-тия в света се разстрои. Той бе пробит още в първия гейм, като това бе и първи пробив в мача. В същото време Григор сервираше много категорично, а щом стигна до втория пробив в седмия гейм, краят бе ясен.

Срещата приключи с 44 уинъра за Димитров срещу 31 за Табило, докато непредизвиканите грешки бяха поравно - по 12. В третия кръг Григор ще се изправи срещу 32-годишния Яник Ханфман, който заема 56-о място в света.

Първи сет

0:1 - Табило сервира първи и след кратко разиграване Григор прати сечен бекхенд в мрежата. С добро подаване чилиецът не даде нито една точка на Димитров.

1:1 - българинът също започна с добър сервис и след плитък ретур завърши безпроблемно с уинър в близост до мрежата. Последва ас за 30:0, а при 40:0 опонентът рискува с ретур на втори сервис, но го прати в аут по правата.

1:2 - геймът започна с ретур на втори сервис в аут, а след това и нов неуспешен ретур от българина за 30:0. При 40:0 след непредизвикана грешка от форхенда на Табило се стигна до първа точка за посрещащ в мача. Все пак подаването бе спечелено след ретур в мрежата.

2:2 - Табило спря надстрелване, използвайки сечен удар, но той се получи много плитък - Григор излезе на мрежата и спечели безпроблемно точката. Последва ново разиграване, а то приключи с бекхенд в мрежата от левичаря (30:0). След чудесни сервиси при следващите две точки - които му печелеха предимство, и това подаване на българина бе спечелено на 0.

2:3 - геймът започна с непредизвикана грешка в мрежата от форхенда на Табило, но веднага след това последваха първо ас, а след това и ретур в мрежата от Димитров - 30:15. Нов неуспешен ретур и след това ретур в мрежата и Табило взе подаването си.

3:3 - Григор потегли с ас, но след това сбърка по правата в мрежата при разиграване. При 15:15 дойде ретур в мрежата, а след това и ретур в аут. Табило все пак взе още една точка след разиграване, но при следващата точка ретурът не бе успешен и Димитров взе подаването си.

3:4 - Димитров бе агресивен на първи сервис, но изкара ретура си в аут, след това от трудна позиция няколко пъти опита да прехвърли Табило, но чилиецът се справи със смач за 30:0. При 40:0 се стигна до първа двойна грешка в мача, а след това Григор пречупи защитата на Табило с хубави дълбоки форхенд удари за 40:30. Все пак подаването бе спечелено след ас.

4:4 - Табило затрудни Григор с много остър ретур по диагонала и го принуди да сбърка, а след това дойде и много неприятна двойна грешка - 0:30. Последва втора поредна двойна грешка и три точки за пробив пред опонента при 0:40. Първата бе неутрализирана след ретур на втори сервис в мрежата, втората след мощен форхенд от основната линия при хубаво разиграване, а третата след ас! След неуспешен ретур и нов ас Григор се измъкна от критичната ситуация.

4:5 - Табило поведе с 15:0 след страхотен сервис, а след това изпълни и умело дроп-воле, което Григор не стигна. Чилиецът се отчете и с ас за 40:0, но допусна и двойна грешка. Григор вкара мощен ретур на втори сервис, а след това излезе на мрежата след плитък удар и отигра прекрасно воле - неспасяемо за съперника. Все пак след ретур в мрежата нямаше повече проблеи за Табило.

5:5 - Григор влезе в разиграване при всяка една от точките в гейма, но с убедителни и безупречни удари (предимно форхенд) принуждаваше Табило да бърка, за да спечели подаването си на 0.

5:6 - Табило записа перфектен сервис-гейм с четири аса.

6:6 - Григор изпълни прекрасно дроп-воле от трудна позиция и въпреки скоростта на Табило - чилиецът прати топката в аут. Ново излизане на мрежата с агресивна игра и прехвърлящият удар на опонента отиде в аут за 30:0. Непредизвикана грешка от бекхенд в мрежата от Димитров, но след това и ас - 40:15. Мрежата повдигна топката и принуди Григор да излезе напред, но той се справи и накрая завърши с бекхенд смач.

Тайбрек (6:7 в сета)

5:7 - Григор вкара добър ретур и влезе в разиграване, но допусна непредизвикана грешка в аут от форхенд (0:1). Ретур в аут, а след това и смело излизане напред и прекрасно стоп-воле за 2:1. Неуспешен ретур от Димитров, а след това и ас от чилиеца за 2:3. Смяната на полетата дойде при 3:3 след мощно надстрелване, приключило с грешка в мрежата от Табило.

Хубаво разиграване и безупречен Григор, който пласира неспасяем форхенд по правата, превърнал се в уинър. Димитров бе агресивен с ретура си на втори сервис, влезе в разиграване, но накрая пресили форхенда си по диагонала (4:4). Димитров показа прекрасна защита и бе много близо до първи минипробив, но най-дългото разиграване до момента приключи с форхенд по правата, излязъл в аут (4:5). Непредизвикана грешка от форхенда на българина дадоха два поредни сетбола на съперника при 4:6. Първата бе неутрализирана с ас, но втората бе при сервис на Табило. Чилиецът вкара прекрасен сервис и Григор не се справи с ретура.

Табило с много силен мач срещу Григор Димитров

Втори сет

1:0 - Табило бе агресивен на втори сервис, но прати ретура си в мрежата. Последва и ретур в аут, но след това Григор рискува с бекхенд и допусна непредизвикана грешка в аут - 30:15. Мощен сервис в правилния момент му гарантира лесна точка, а след това спечели подаването си след ретур в аут.

1:1 - чилиецът поведе набързо след два неуспешни ретура от съперника му. При 40:0 той излезе на мрежата, а минаващият удар на Гришо не се получи и подаването бе спечелено на 0.

2:1 - качествено разиграване между двамата приключи след опит за къса от Табило, който не бе успешен. Последва двойна грешка от българина за 15:15, а след това и мощен форхенд по диагонала, който Димитров не успя да стигне. Гришо стигна до равенство след агресивна и красива игра, спечелила му аплодисменти. Последваха и две бързи точки с хубави сервиси.

2:2 - Димитров влезе в разиграване с хубав ретур, но Табило вкарваше много мощни удари и накрая пречупи българина с игра в близост до мрежата (15:0). Последва бекхенд ретур в мрежата на втори сервис, а след това и ас за 40:0. След нов ретур в аут подаването бе спечелено на 0.

3:2 - Гришо поведе набързо с 30:0 след добри сервиси, а след това излезе напред след остър ретур на втори сервис и не се справи с дроп-волето (30:15). Ретур в мрежата, но след това и разиграване, завършило с удар на линията, принудил Димитров да сбърка в мрежата - 40:30. Контра-пие от чилиеца и се стигна до дюс. След грешка от форхенда на Табило и ас все пак българинът спечели подаването си.

3:3 - Табило пак бе агресивен и излезе на мрежата, но този път Димитров блесна с прекрасен минаващ удар по правата. Българинът показа страхотна защита по двата края на корта при следващата точка и за първи път в мача поведе с 0:30. След неуспешен ретур и след ас обаче Табило изравни. При следващата точка се стигна до разиграване, при което Димитров бе във водеща позиция и постепенно пречупи опонента и го принуди да сбърка след страхотни форхенд изпълнения - първа точка за пробив пред него в мача. При нея чилиецът излезе на мрежата, а Григор сбърка от бекхенд опита си за минаващ удар. Ново излизане от Табило, но Григор го предвиди и се придвижи напред за лесен форхенд уинър - втора точка за пробив, но тя бе неутрализирана след ас. Продължително разиграване, при което Димитров бе пречупен. Тогава и камерите показаха как Григор крещи на някого, но не се разбира към кого бяха адресирани думите му. Все пак се стигна до пореден дюс след неуспешен прехвърлящ удар от Табило. Нов пропуснат геймпойнт от чилиеца и пак дюс, а след неуспешен опит за къса, която бе стигната от Димитров, българинът стигна до трета точка за пробив, но и този път влезе ас. Гришо бе във водеща позиция при следващото разиграване, но сбърка опит за къса. След това вече чилиецът вкара ас и си спечели подаването.

4:3 - добро излизане на мрежата, а след това и два аса за 40:0. Последва двойна грешка, а след това и нов ас, за да бъде спечелено подаването.

4:4 - след пореден хубав сервис Табило поведе с 15:0, а след това последва разиграване, което завърши с агресивен форхенд от Димитров, приключил в мрежата (30:0). Прекрасен ретур принуди чилиеца да сбърка, но следващите два по-агресивни ретура излязоха в аут.

5:4 - добра комбинация по двата края на корта и Григор поведе с 15:0, след което последва агресивен бекхенд ретур с отскок от чилиеца, излязъл в аут. С два аса подаването бе спечелено на 0.

5:5 - с мощни сервиси чилиецът набързо поведе с 30:0. След това допусна непредизвикана грешка, но се поправи след пореден ас за 40:15. Последва и двойна грешка за 40:30, но подаването бе спечелено след неуспешен ретур след сервис в тялото.

6:5 - при 15:0 Димитров допусна непредизвикана грешка от форхенд, но все пак спечели следващата точка след чудесна комбинация с хубав сервис. Последваха и два аса и Гришо си гарантира минимум тайбрек.

6:6 - ретур в мрежата, а след това нова бомба, която Григор не успя да върне - 30:0. Ретур и в аут, а след това ретур и в мрежата - ще има тайбрек.

Тайбрек 7:6 (в сета)

7:5 - Григор вкара добър сервис, но от чудесна позиция навътре в корта допусна непредизвикана грешка за първия минипробив. Последва ас от Табило и ретур в аут от българина за 0:3. При 1:3 Димитров също вкара ас. Българинът имаше добър шанс при следващата точка след непремерено излизане напред от Табило, но минаващият му форхенд удар по правата не се получи. Последва сервис в тялото и ретур в мрежата за 2:5.

Продължително разиграване, при което чилиецът показа страхотна защита, но накрая бе пречупен след смач (3:5). Последва ретур в аут за 4:5 и два сервиса за Табило. Григор върна минипробива след излизане на мрежата и чудесен атлетизъм за смач, докато се придвижва назад - 5:5. Последва мощно надстрелване от основната линия, което завърши с непредизвикана грешка от чилиеца за нов минипробив - 6:5 и два сервиса за българина. Първият се превърна в ас и Димитров спечели сета.

Гришо се измъчи в Маями

Трети сет

1:0 (пробив) - Григор поведе с 0:15 след непредизвикана грешка от форхенда на опонента. При 15:15 българинът показа страхотна отбрана и дочака нова непредизвикана грешка от форхенд (15:30). Неприятна грешка от изгодна ситуация след сечен бекхенд в аут възстанови равенството. Последва същинска битка за следващата точка, а тя отиде на сметката на чилиеца след неуспешно дроп-воле от Григор. Все пак се стигна до два дюса, след като между тях Табило пропиля геймпойнт след чудесно дроп-воле от Димитров от доста по-трудна позиция в сравнение с онова, което сбърка по-рано в гейма. Непредизвикана грешка от чудесна позиция навътре в корта осигури първа точка за пробив в гейма. Тя бе пропиляна след ретур в мрежата. Все пак се откри и нов шанс за пробив, който този път бе грабнат след прекрасен удар по правата. Първи пробив в мача!

2:0 - Димитров потегли с ас, но след това Табило вкара агресивен ретур на втори сервис и принуди българина да сбърка - 15:15. Чудесен сервис, плитък ретур и бекхенд уинър за 30:15. Последва ретур в мрежата, а пробивът бе официално затвърден след ас.

2:1 - Григор показа добра защита, но накрая бе пречупен с излизане на мрежата. Последваха и два ретура в мрежата за 40:0, а накрая подаването бе спечелено на 0 след ретур по правата в аут от българина.

3:1 - при 15:0 Табило вкара страховит ретур по правата, който не остави шансове на Димитров. След страхотни бекхенд удари от българина в крайна сметка опонентът сбърка в мрежата за 30:15. След дълбок ретур обаче Григор не се справи и вдигна топката прекалено много, изкарвайки форхенда си в аут (30:30). Неуспешен ретур осигури геймпойнт за Димитров, а след ретур в аут подаването бе спечелено.

3:2 - Димитров излезе на мрежата и правилно прецени, че минаващият удар излиза в аут, за да го остави. Последва и непредизвикана грешка от форхенд по правата на Табило за 0:30. При 15:30 Гришо показа добра защита, но бе пречупен със смач. Непредизвикана грешка от форхенд на 12-ия в света, но след това и двойна грешка - дюс. Димитров бе агресивен на втори сервис и прати ретура си в мрежата, а след това чилиецът се възползва от втория си геймпойнт с безпощаден бекхенд.

4:2 - Димитров започна гейма с ас, но следващата точка бе за съперника след агресивна игра, която принуди Гришо да сбърка дълбока топка (15:15). Последва нов ас, а след това и неуспешен ретур от Табило за 40:15. В крайна сметка подааването бе спечелено след форхенд уинър по обратния диагонал.

5:2 (пробив) - непредизвиканите грешки в сета за чилиеца зачестиха. Поредна такава от форхенд за 0:15, а след това и доста продължително разиграване с хубави удари от двамата, приключило с форхенд по правата в мрежата за 0:30. Сечен бекхенд ретур пласира топката неспасяемо в половината на Табило, а Григор се извини за големия късмет - 0:40 и три точки за пробив. Първият бе неутрализиран с ас, втората след хубав сервис и излизане напред след плитък ретур, а при третата се стигна до по-дълго разиграване, но отново защитата на българина бе пречупена. Непредизвикана грешка от бекхенд на Табило осигури нова точка за пробив пред Гришо, а при нея Димитров показа изключителна защита и дочака грешка в мрежата от опонента.

6:2 - оспорвано и продължително разиграване приключи с грешка от бекхенда на Табило. Последва обаче непредизвикана грешка от форхенда на Димитров за 15:15. Последва ретур в мрежата, а при следващото разиграване българинът показа страхотна защита и дочака грешка от чилиеца - 40:15 и два мачбола. След ас още първият шанс бе грабнат.

Преди Григор Димитров - Табило

Програмата на корт номер 1 започва в 17:00 часа българско време с дуела между Лоренцо Музети и Роман Сафиулин. След края на техния мач идва ред на Гришо, а програмата на корта приключва с още три сблъсъка: Матео Арналди - Денис Шаповалов, Мартин Дам - Кристофър О'Конъл и Ламънс/Уитроу срещу Гонзалес/Молтени.

Димитров никога до момента не се е изправял срещу Табило. Чилиецът е на 26 години и най-доброто класиране в кариерата му идва по-рано през този месец, когато достига 39-ото място в световната ранглиста.

Той вече отстрани представителя на домакините Брендън Накашима в първия кръг, в който Григор почива, тъй като е поставен. Победителят от сблъсъка между двамата ще се изправи в трети кръг срещу победителя от двойката Яник Ханфман - Адриан Манарино (французинът срещна Димитров и в третия кръг на Индиън Уелс, където загуби с 0:2).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички