Борба срещу цьолиакията: Какво съдържа диетата на Новак Джокович?


Борба срещу цьолиакията: Какво съдържа диетата на Новак Джокович?
Снимка: Sportlive.bg

1648 0

Когато говорим за безглутенова диета в спорта, известна още като цьолиакия, първото име, за което се сещаме, е това на тенисиста Новак Джокович.

Сърбинът случайно открива, че има такова заболяване благодарение на лекаря Игор Цетоевич, който гледа негов четвъртфинал с Жо-Вилфред Цонга на Откритото първенство в Австралия. Въпреки че през първата част на мача Джокович води в резултата, през почивката здравето му рязко се влошава, той повръща и има проблеми с дишането, след което губи мача. Това се случва през 2010 г.

Д-р  Цетоевич, който е диетолог, веднага разбира какъв е проблемът на Ноле и чрез общи познати успява да се срещне с него. Убеждава го да си направи кръвни изследвания, които показват непоносимост към пшеницата и млечните. Съставя му специална безглутенова диета. Само след 2 седмици на такава диета сърбинът се чувства много по-добре, по-жизнен, енергичен и спокоен и разбира, че това е неговият път към успеха. И действително, тази промяна се отразява изключително много на тенис кариерата му. До 2010 г Ноле никога не е стигал до №1 в ранглистата. От 2011 г нататък обаче с изключение на 2017 г, когато пада до №12, е №1, като само през 2013 и 2016 е №2.

Менюто на Джокович понастоящем се състои от плодове, зеленчуци, боб, ядки, семена, бяло месо, нахут, зехтин. Тези, които страдат от цьолиакия и търсят качествени безглутенови продукти и млечни продукти без лактоза, могат да открият разнообразие от такива подходящи храни в лидл брошурата от следващата седмица. Ако ви е омръзнало да се лишавате от любимата си пица само защото имате непоносимост към глутена, там ще намерите вкусна пица Маргарита без глутен.

Но нека разгледаме по-подробно ежедневното меню на Джокович.

Първото нещо, което той приема след ставане от сън, е вода. Обикновено това е топла вода с лимон за детоксикация на тялото. Ноле предпочита да не товари сутрин организма си с трудно смилаеми храни, които харчат доста енергия, тъй като такава му е необходима за сутрешните тренировки. Затова и закуската е лека – смути, мюсли, ядки или някакъв сладък плод за допълнителна енергия. Трябва да отбележим, че сладките изкушения, като шоколади, вафли, торти, пасти и др., са изключени от менюто му.

Ако е необходима предиобедна закуска, той може да хапне риба тон, безглутенов хляб или безглутенови бисквити.

За обяд задължителен елемент от диетата е салата от всякакви сезонни зеленчуци, макарони без глутен, или оризови спагети, веган кашкавал, тиквички, сушени домати, аспержи или други готвени зеленчуци.

За вечеря менюто му може да включва супа с зеленчуци и пиле или риба, филе от сьомга, салата с авокадо или печено пиле с лимон. След време обаче Джокович решава напълно да изключи месото от менюто си и го заменя с протеини от растителен произход, като спирулина, киноа, боб, леща, коноп и др.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички