Ужасен и неочакван старт на сезона на клей за Григор Димитров


Ужасен и неочакван старт на сезона на клей за Григор Димитров
Снимка: Getty Images/Guliver

4537 0

Григор Димитров започна кампанията си на "клей" кортове за настоящия сезон с изненадваща загуба 4:6, 6:1, 1:6 от Томи Робредо още във втория кръг на турнира в Маракеш, където беше поставен под №1.

Испанецът влезе в турнира с уайлд-кард, след като изпусна повече от половината минал сезон заради операция на рамото. Специалистът на клей обаче се представи превъзходно срещу бившия член на топ 10 в мъжкия тенис и напълно заслужено се класира за четвъртфиналите.

След загуба в първия сет Димитров загатна, че може да обърне развоя на срещата, след като заигра на пълни обороти и опустоши своя съперник за 6:1. В решаващата част обаче Робредо беше очевидно по-добрият тенисист и се възползва от прекаленото желание на Григор да "затваря" по-бързо точките.

Така Димитров изпусна златен шанс да се върне в топ 10 при спечелване на турнира, за който беше сочен като абсолютен фаворит. Това е трета поредна загуба на българина в тенис тура, която може да доведе и до леко падане в ранглистата.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Григор пренесе добрата си игра и в първия гейм на третия сет, но Робредо запази самообладание и при резултат 40:40 успя да спре устрема на Гришо.

0:2 (пробив) - За съжаление, хасковлията допусна куп непредизвикани грешки, които доведоха до 0:40 в полза на Робредо. Испанецът записа страхотен форхенд уинър по правата и поведе с брейк.

0:3 - Димитров направи всичко по силите си, за да стигне веднага до ри-брейк. Той се добра до 40:40, въпреки че изостана в началото, а освен това имаше и два шанса за пробив. Робредо обаче показа страховити удари от форхенд и не позволи да бъде пробит.

1:3 - Григор успя да вземе следващата част, показвайки че все още има шансове в мача.

1:4 - Безкомпромисен гей, за Робредо.

1:5 (пробив) - Испанецът окончателно разби съпротивата на Гришо. Българинът поведе с 30:15, но последваха 3 безответни точки за Робредо.

1:6 - Робредо нямаше пробеми в подаването си и с гейм на 30 спечели двубоя.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Все още разколебан Димитров пропусна няколко лесни завършващи удари, но въпреки това показа класа и взе подаването си на 30.

2:0 (пробив) - Изглеждаше, че Робредо няма да има проблеми, след като поведе с 40:15, но Димитров не се даде и стигна до равенство. Последваха две нетипични грешки на Робредо и гейм за българина.

3:0 - Димитров затвърди пробива си по категоричен начин, давайки само една точка на своя опонент.

3:1 - Испанецът отново имаше проблеми при своето подаване, но Димитров не съумя да се възползва от тях.

4:1 - Бърз гейм на 15 за Гришо.

5:1 (пробив) - Григор Димитров започна изключително силно и стигна до 3 поредни точки за пробив. Робредо обаче не се даде и се възползва от по-дефанзивната игра на българина, стигайки до равенство. Тогава последва впечатляващ ретур-уинър на Гришо, с който той си осигури нова точка за пробив. Този път той не сбърка и реализира втория си брейк в сета.

6:1 - Григор затвърди и втория си пробив, с което спечели сета, изравнявайки за 1:1.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров започна на сервис, като поведе в резултата, въпреки че имаше затруднения в дългите разигравания срещу испанеца.

1:1 - Българинът подходи агресивно в ретурите си, заемайки рано позиция и можеше да поведе с 0:40, ако не беше допуснал две непредизвикани грешки - 30:30. В следващото разиграване Димитров отново диктуваше темпото и с умерена атака стигна до точка за пробив, но последва уинър по правата от страна на Робредо. Испанецът спечели и следващите две точки, спасявайки се от ранен пробив.

2:1 - Бърз гейм на за Григор Димитров.

2:2 - Робредо нямаше толкова проблеми при второто си подаване и изравни за 2:2 след гейм на 30.

3:2 - Димитров допусна първата си двойна грешка и изостана с 15:30, но с умерена игра в нападение и два страхотни уинъра обърна развоя и спечели на 30.

3:3 - Робредо взе подаването си на 30.

3:4 (пробив) - Григор имаше сериозни затруднения на своя сервис гейм. Той допусна и няколко непредизвикани грешки, което доведе до 30:40. Робрето материализира точката за пробив.

3:5 - Димитров трудно изкова първите две точки в следващия гейм, но поведе с 0:30. Нови непредизикани грешки от негова страна обаче доведоха до пълен обрат и гейм на 30 за испанеца.

4:5 - Гришо спря пропадането си в първия сет с гейм на 15, но Робредо сервира за спечелването му.

4:6 - Гейм на 0 и победа за Робредо в първия сет.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Турнирът в Маракеш може да се окаже повратен за българина, който може да се завърне в топ 10, ако достигне до финал. Той е поставен под №1 и при евентуална титла (а дори и загуба), той ще събере 2940 точки, които ще му помогнат да стигне №10 в ранглистата. Как ще стане това - четете тук!

Срещу Робредо родният тенисист има победа и две загуби, но последната им среща беше на Индиън Уелс през 2015 (победа за испанеца). Томи се бореше с много контузии в последните години и в момента е извън топ 300 на световния мъжки тенис. Той има едва 2 победи през настоящия сезон срещу 17 на Гришо, а хасковлията е абсолютен фаворит в мача.

Единственият случай, в който двамата играха на клей, е в Барселона през 2013, когато Робредо спечели в два сета.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички