Страхотен обрат в петсетова драма за Гришо на US Open


Страхотен обрат в петсетова драма за Гришо на US Open
Снимка: Guliver/Getty Images

6884 0

Григор Димитров осъществи един от най-важните обрати в кариерата си и успя да елиминира французина Жереми Шарди във втория кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис - US Open.

Гришо започна мача по най-неприятния възможен начин и допусна пробив още в първия гейм, след което отстъпи в началния сет с 4:6. Със същия резултат и с цената на само един брейк Димитров възстанови равенството във втория, за да отстъпи нелепо в третия сегмент от мача с 3:6.

Българинът обаче не остави съмнение, че е твърдо решен да стигне до пети сет и поведе с 4:1, след което взе частта с 6:4 и осигури вълнуваща кулминация за зрителите. С два пробива в самото начало Димитров дръпна с 4:0 и до голяма степен пречупи психически съперника си, като затвори мача при 6:2.

Гришо вече има 3 победи и 1 поражение срещу Шарди, като ще се изправи в третия кръг на турнира срещу Жоао Соуса.

Първи сет

Григор Димитров започна по най-неприятния начин първия сет - допускайки пробив, след като имаше точка за спечелването на гейма. В последствие Шарди бързо затвърди брейка с убедителен сервис и рано-рано поведе с 2:0.

За щастие при второто си подаване Григор не допусна изненади и го взе убедително, за да намали изоставането си на 1:2.

Шарди направи двойни грешки и даде шанс на Гришо за брейк, но този път бекхендите на българина по диагонала го предадоха и възможността бе пропиляна - 1:3.

Въпреки че Димитров впечатли на сервис в следващия гейм и за по-малко от минута намали резултата, не успя да вземе повече от две точки в следващия и да върне брейка - 2:4.

Гришо най-накрая успя не само да се възползва от липсата на вкаран първи сервис на Шарди, но и да направи отлично изградена атака с апроуч до мрежата и да върне пробива в осмия гейм - 4:4. Това бе и първият момент в мача, в който някого от двамата бурно изрази емоциите си на корта.

За съжаление, Гришо след това направи най-глупавото - подари на Шарди рибрейк в гейм, който предложи на зрителите двете най-дълги разигравания в мача (над 20 секунди) - 4:5.

Шарди се възползва от подаръка и затвърди пробива със спечелен сервис гейм след грешка на Григор - 4:6 и 0:1.

Втори сет

Григор започна с убедителен сервис-гейм, но след това отново загуби шанс за пробив и позволи на Шарди да изравни след бекхенд в мрежата - 1:1.

Следващите два гейма бяха най-дългите в мача, като сервиращият успя да спечели подаването си, макар и далеч по-неубедително в сравнение с първия сет.

Тенденцията се запази, като и двамата не допускаха възможности за пробив - 3:3. Статистиката на двамата продължаваше да бъде идентична, като Григор отстъпваше само на спечелени точки на мрежата, но пък имаше психологическото предимство да води постоянно в резултата - 4:3.

Колебливият сервис на Шарди даде преднина от 40-0 на Гришо, но в следващите разигравания съперникът на българина направи едни от най-добрите си отигравания, като грешка на Григор доведе до 4:4.

Димитров светкавично поведе отново с 5:4, а след като за втори пореден път стигна до три брейк-пойнта, успя да затвори сета с единствения пробив за 6:4 и 1:1.

Трети сет

За разлика от предишния сет, този път и двамата не загубиха никакво време в печелене на подаванията си - 1:1.

Гришо се очакваше лесно да поведе с 2:1, но позволи да се стигне до две ситуации дюс, след като водеше с 40-0, но все пак спечели подаването си. Шарди направи същото за 2:2, a Григор отговори подобаващо с нов стабилен сервис-гейм за 3:2.

Въпреки че изоставаше постоянно, Димитров все пак си заслужи поне два дюса в следващия гейм, но не стигна до точка за пробив - 3:3.

Изведнъж, от нищото, Григор се пропука за четвърти път в мача и след сравнително солидно представяне в сета до момента, позволи на Шарди да вземе най-лесния си пробив за 3:4.

Димитров беше статист в следващите два гейма и изобщо не бе изненадващо за зрителите, че лесно допусна поражение - 3:6 и 1:2.

Четвърти сет

Гришо започна по най-добрия начин следващата част - с пробив за 1:0 и така запази тенденцията от последните два сета да има предимство в резултата от началото (не че това му помогна в третия).

Димитров си свърши работата и в следващия гейм и просто затвърди пробива без много драма.

След като Шарди заслужено спечели следващия сегмент, той успя да затрудни максимално българина, но Гришо все пак поведе с 3:1.

Димитров се поздрави с втори пробив, а по поведението на Шарди все повече ставаше ясно, че се примирява с решителен пети сет - 4:1.

За съжаление, както и в предишните части, Димитров по необясним начин даде искра на завръщането на съперника си в сета - 4:2 и рибрейк. Французинът затвърди след това моментално със спечелен сервис гейм за 4:3.

Следващите два гейма се развиха без особена изненада - Гришо взе подаването си, а Шарди не допусна да загуби гейма с пробив - 5:4.

В крайна сметка нищо драматично не се случи и Димитров вкара мача в пети сет - 6:4.

Пети сет

Григор започна по най-добрия начин решителния сет - с пробив за 1:0. След това мачът продължи изцяло по вкуса на българина, който не блестеше, но просто правеше много по-прости отигравания от Шарди и съответно грешеше по-малко - 3:0.

Французинът все по-често си говореше след отигравания, но този път и той усещаше, че е в сериозна беда - 4:0.

Шарди съумя да отложи неизбежното, взимайки следващите си две подавания, но при 5:2 Гришо сервираше за победата. Логичното се случи и с форхенд в аут на французина Григор Димитров подпечата успеха си с 3:2 сета.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички