Леки колебания не попречиха на Григор Димитров за първа победа във Виена


Леки колебания не попречиха на Григор Димитров за първа победа във Виена
Снимка: Getty Images/Guliver

7330 0

Първата ракета на България Григор Димитров постигна първа победа на турнира от АТР 500 във Виена. Звездата ни в мъжкия тенис победи Дамир Джумхур с 6:3, 7:5 за малко повече от час и половина игра. Това бе победа номер 300 за Григор в неговата кариера.

В следващия кръг Григор ще се изправи срещу третия в схемата Матео Беретини. Италианецът победи по-рано днес Кайл Едмънд в трисетов сблъсък, в който 11-ия в света трябваше да постига обрат и да се справи с травма в глезена.

В първия сет Григор държеше инициативата и играеше много агресивно, което му позволи бързо да стигне до успеха. Във втория сет Димитров изпита леки колебания, като два пъти Джумхур връщаше пробиви. Все пак в 11 гейм българинът стигна до трети пробив, а на последвалото си подаване не допусна изненада и затвори двубоя.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор сервира за първи път в двубоя, като тръгна уверено с два силни сервиса. Въпреки че допусна двойна грешка, успя да затвори гейма на 30 и не загуби точка на вкаран първи сервис.

2:0 (пробив) - Пробивът дойде доста лесно за българина, като се възползва от непредизвиканите грешки на Джумхур. Димитров дръпна с 40:0, като при втората точка за пробив босненецът отново сгреши.

3:0 - Българинът успя да затвърди пробива си, въпреки че се стигна и до 40 равни. След невърнат втори сервис обаче Григор спечели трети гейм за по-малко от 10 минути.

3:1 - Джумхур успя да спечели първи гейм в двубоя, но отново мина през точка за пробив. Той започна да излиза по-често на мрежата, след като видя, че от основната линия бива надиграван. Това му помогна и да стигне до успеха в подаването си.

4:1 - Григор обърна гейма от 15:30, като бе в доста тежка ситуация. Два невърнати първи сервиса осигуриха обрат до 40:30, а след това нова от форхенд на Джумхур осигури гейма на българина.

5:1 (пробив) - Нов пробив за Григор и то на 0! Бекхендът на Григор бе на високо ниво и му помогна бързо да увеличи преднината си.

5:2 (пробив) - Босненецът успя да върне един пробив и да намали изоставането си. Първата точка за пробив бе отразена от Григор, като след това Дамир бе в неблагоприятна позиция при втори брейкбол. Григор пое инициативата и го накара да играе в защита с прекрасен бекхенд, но непредизвикана грешка го запази в сета.

5:3 - Григор успя да дръпне с 30:0, но след страхотно отиграване на босненеца на мрежата и грешка на Григор от основната линия се стигна до равенство. Димитров дори стигна до сетбол, но Джумхур се измъкна след атака на бекхенда на българина.

6:3 - Българинът си спечели две точки за затваряне на сета. Първата обаче бе пропиляна, след като босненецът отново надигра Григор на мрежата. След блестящ сервис по диагонала обаче първата ни ракета си спечели сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Агресивната игра на Григор даде резултат и започна с пробив още в първи гейм - то на 0.

1:1 (пробив) - За жалост, Джумхур осъществи рибрейк. Той си осигури преднина от 0:40, като първите две възможности бяха отразени от Григор, но при третата босненецът завърши с къса топка, докато Гришо бе далеч зад основната линия.

1:2 - Втори пореден гейм за Джумхур, който затвори на 30.

2:2 - Отличен гейм, спечелен на 0 за Григор.

3:2 (пробив) - Колебливото представяне на двамата на свое подаване продължи и Григор се възползва. Започна с двойна грешка, а след това бе надигран от основната линия отново и топка в аут донесе нов пробив на 0 за Григор в сета.

4:2 - Този път българинът показа, че си е взел поука и спечели подаването си. Григор поведе с 40:15 след много дълбок втори сервис по диагонала, като се стигна и до преглеждане от "ястребовото око". След това спечели размяна от форхенди и взе гейма.

4:3 - Григор взе две точки, но Джумхур успя да вземе гейма без особено напрежение.

4:4 (пробив) - Григор не успя да вземе предимство с новите топки и Джмухур за втори път върна пробив. Бързо дръпна с 0:4 и макар Григор да върна две точки се стигна до непредизвикана грешка и босненецът стигна до пробив.

4:5 - Най-дългият гейм в двубоя. И двамата доспуснаха доста грешки, като Джумхур имаше три шанса да затвори подаването си, след което бе изправен пред първа точка за пробив. При нея излезе на мрежата и хвана в крачка Димитров, който на свой ред се опита да се измъкне с екстравагантно отиграване, но не съумя да го стори. След още един дюс босненецът поведе в резултата.

5:5 - Блестящ гейм на 0 за Григор.

6:5 (пробив) - За трети път българинът си осигури пробив преднина. При 40:15 и двете възможности бяха пропуснати. При 40:40 Джумхур не намери корта и този път пробивът бе факт.

7:5 - Макар да изостана с 15:30, Димитров не пропусна възможността си и затвори срещата в своя полза.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Това ще бъде четвърти сблъсък между тези двама тенисисти. И в трите досегашни мача Димитров е излизал краен победител. Освен това, днес българинът ще търси своята победа номер 300 в професионалния тур.

Ако отново преодолее Джумхур, във втори кръг Григор ще се изправи срещу победителя от мача Матео Беретини - Кайл Едмънд. Те играят помежду си днес в 15,00 часа. Вижте в този материал какво вдъхнови Димитров за най-силното му представяне през цялата година досега - това на US Open.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички