Григор се бори, спаси два мачбола, но Вавринка отново надделя в зрелищен сблъсък


Григор се бори, спаси два мачбола, но Вавринка отново надделя в зрелищен сблъсък
Снимка: Getty Images/Gulliver

16107 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се бори до последно, но отново отстъпи на Стан Вавринка и отпадна още в първия кръг на Мастърса в Синсинати. Швейцарецът победи със 7:5, 4:6, 6:7(4). Само преди седмица Вавринка надви българския тенисист на старта на Мастърса в Монреал.

Григор бе на крачка от немислим обрат. В решаващия трети сет Вавринка започна много силно и дръпна с два пробива, но Гришо спаси два мачбола. В крайна сметка стигна до тайбрек, в който Вавринка се наложи със 7:6(4). Иначе първият сет бе много оспорван, без шансове дори за пробив. Първата такава дойде в 12-ия гейм и Григор веднага се възползва и затвори сета в своя полза. Във втората част един пробив бе достатъчен на трикратния шампион от Големия шлем.

По този начин Димитров записа седма загуба в последните си осем мача и общо 15-та в 27 изиграни мача от началото на годината, а от следващата седмица той ще се смъкне с няколко позиции в световната ранглиста и ще заеме около 78-мо място.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 Григор сервира пръв в двубоя, но започна с двойна грешка. След добра атака при разиграването за следващата точка, успя да изравни 15:15. След последвали добри сервиси успя да вземе първия гейм.

1:1 Без много напрежение Вавринка успя да изравни, като затвори гейма с точка от бекхенд по диагонала.

2:1 Първата ни ракета спечели две последователни точки от сервис. След това направи нова двойна грешка, но тя не му повлия и с бекхенд по правата спечели подаването си.

2:2 Швейцарецът дръпна с 0:40 в резултата, но след бекхенд в аут Григор спечели точка. Добър сервис за Стан, който му донесе и изравняване в геймовете.

3:2 Григор направи третата си двойна грешка в двубоя, което позволи на Вавринка да поведе с 15:30. След това обаче българинът контролираше случващото се на корта и след добър форхенд принуди Вавринка да сбърка и взе гейма.

3:3 Вавринка се затрудняваше от бекхенда на българина, а след форхенд по правата успя да обърне резултата в своя полза - 30:15. Българинът пропусна да поиска оспорване за геймбол, а повторенията показаха, е топката е била на линията след негов ретур-бекхенд. В крайна сметка Вавринка успя да изравни.

4:3 Само точка за швейцареца и Григор отново излезе напред в резултата.

4:4 Въпреки че българинът изоставаше с 15:40, успя да навакса и да изравни точките. След силен сервис обаче Вавринка спечели предимство, а бекхенд в аут на швейцареца отново възстанови равенството. Григор обаче сбърка два пъти от бекхенд, а Стан взе гейма.

5:4 Бърз гейм на 15 за българина.

5:5 Димитров поведе, но Вавринка излезе на мрежата, което се оказа печелившо за него. След добър сервис швейцареца взе и това свое подаване.

6:5 Гейм на 0 за Григор.

7:5 С блестящ къс диагонал от форхенд швейцарецът дръпна с 40:30. С добър бекхенд Григор изравни точките. Димитров успя да осигури сетбол, след като неочаквано смени посоката и изненада Вавринка с удара си. Благодарение на сечения си бекхенд Григор зазрдуни максимално съперника си, а след грешка от форхенд на Вавринка, българинът поведе с 1:0 сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 Григор не сбърка на свое подаване и поведе в началото на втория сет.

1:1 С перфектен удар от бекхенд по диагонала Григор успя да поведе с 30:15, а след грешка от форхенд на Стан, българинът стигна до точка за пробив при 40:30. Той не успя да се възползва от нея и след воле швейцарецът поведе, а след това взе и подаването си.

2:1 Гейм на 0 за Димитров.

2:2 Швейцарецът върна светкавичния гейм и не даде точка на българина.

2:3 (пробив) Дълъг гейм, в който Григор не можеше да разчита на своя гейм и това си оказа своето влияние. Вавринка стигна до първите си възможности за пробив в срещата, като първите три бяха отразени от Гришо. След двойна грешка на българина обаче Стан успя да се възползва от четвъртата си точка за пробив. Само в този гейм първата ни ракета направи три двойни грешки.

2:4 Швейцарецът затвърди пробива си на 0.

3:4 С гейм на 15 Григор успя да вземе подаването си.

3:5 Българинът пропусна два шанса, за да върне пробива. Стан върна едната точка след прехвърлящ удар, а след аут за нашия тенисиср изпусна и втората възможност. Със солиден сервис Стан затвори подаването си.

4:5 Гейм на 15 за първата ни ракета.

4:6 Добрите сервиси помогнаха на Вавринка да стигне до 40:15, а с аут от форхенд Стан изравни сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 Григор дръпна с 40:0, но след нови две двойни грешки даде две точки на Стан. С остър форхенд накара Вавринка да прати топката в мрежата близо до нея и взе подаването си.

1:1 Гейм на 0 за швейцареца.

1:2 (пробив) Много лош гейм за българина. Грешка на мрежата от страна на Григор, което даде на Вавринка три възможности за пробив. С още първия шанс Стан Вавринка проби след грешка от форхенд на Гришо.

1:3 Още един гейм на за Вавринка.

1:4 (пробив) Определено добрата игра на Григор тотално изчезна. При равни 15 Стан успя да направи три поредни точки и да пробие за втори път в сета Григор, за да увеличи още повече преднината си.

1:5 Трети гейм на 0 за швейцареца в сета.

2:5 По-уверен гейм за българин, в който и сервисът му бе добър, а Стан взе само точка.

3:5 (пробив) Макар и изненадващо, Димитров успя да върне един от пробивите. Вавринка пропиля два мачпойнта, след като Стан изкара топката в аут в близост до мрежата се стигна и до точка за пробив. Григор се възползва от нея и се задържа в двубоя.

4:5 Гейм на 15 за българина.

5:5 (пробив) Невероятно представяне, а Григор върна и втория пробив. Григор с две ръце на мрежата върна топката след смач от Вавринка за 30:15. Григор стигна до два брейкпойнта след грешки от сервис на швейцареца. Грешка на Вавринка в мрежата доведе до втория рибрейк за Гришо.

5:6 (пробив) След нова грешка от форхенд на Вавринка резултатът стана 40:30. Две поредни точки за швейцареца доведоха до нов шанс за пробив за Стан. Гришо принуди съперника си да сбърка и изравни, а при втората възможност с минаващ удар от бекхенд отново си осигури преднина в геймовете.

6:6 (пробив) Григор не падна духом и се бори до последно да върне и този пробив. При 40:30 двамата направиха невероятно разиграване, което завърши с отлично отиграване на Димитров, за вкара срещата в тайбрек.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Мачът е откриващ в програмата на турнира и ще бъде игран на централния корт. Димитров, който понастоящем е класиран под номер 74 в света, влезе в основната схема след оттеглянето на Милош Раонич заради контузия.

Вавринка води на първата ни ракета с 6:4 в преките сблъсъци, като е спечелил последните четири мача срещу него. Последната победа на Димитров обаче е именно в Синсинати – на осминафиналите през 2016 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички