Григор Димитров смаза Истомин и вече е на четвъртфинал в Ротердам


Григор Димитров смаза Истомин и вече е на четвъртфинал в Ротердам
Снимка: Getty Images/Guliver

8986 0

Григор Димтиров записа сравнително лесна победа над Денис Истомин в осминафинален двубой от тенис турнира в Ротердам, част от веригата ATP 500. Българинът спечели за втори път срещу узбека през този сезон, като този път го направи със 7:6(7), 6:1.

Първият сет почна блестящо за родния представител, след като той пробив и задачата му изглеждаше лесна. Истомин обаче заигра по-добре, на свой ред проби и създаде много проблеми на българина.

Все пак всичко се реши в тайбрек, в който Димитров допусна минипробив рано-рано, но след това съумя да го върне и поведе с 8:7 в точките. Двойна грешка на Истомин пък му донесе печелившата в сета точка.

Последва бърз сет, в който Димитров проби на два пъти и не допусна никакви изненади. Така той се класира за 4-и пореден четвъртфинал през настоящия сезон, където ще се изправи срещу Давид Гофен.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (пробив) - Истомин спечели жребия и пожела да сервира. Първата точка в мача беше за Григор, който спечели с излизане на мрежата и бекхенд воле. Последваха две непредизвикани грешки на Истомин и три точки за пробив в полза на Григор. Узбекът спаси първата с добър сервис, но при втората със смач Димитров спечели!

2:0 - Бекхенд воле при мрежата, ас и директна точка от сервис осигуриха бърз аванс от 40:0 на българина. В този момент Димитров допусна първата си двойна грешка, но след това се поправи и затвори частта на 15.

2:1 - Истомин отново изостана с 15:30, но този път съумя да се справи с помощта на първия си сервис и спечели следващите 3 точки.

3:1 - нов бърз гейм за българина, този път на 0.

3:2 - най-добрият сервис гейм за узбекът, който започна да сервира все по-добре. Това даде резултат и Григор не спечели нито една точка.

4:2 - Първо подаване на Димитров, в което той губи две точки, но въпреки това българинът спокойно удържа атаките на своя съперник.

4:3 - Две страхотни атаки на световния №12 му позволиха да поведе с 15:30, но Истомин отново показа силата на своя първи сервис - два отлични диагонала и точка за гейма. Въпреки това Григор стигна до равенство, а след това и до точка за пробив, но прати топката в аут - ново равенство. Няколко неточности в играта на Димитров обаче не му позволиха да търси втори пробив.

4:4 (пробив) - Гришо поведе с 30:0, но последваха много добри изпълнения на Истомин от ретур и при мрежата, които му дадоха първа точка за пробив. С отличен втори сервис българинът се спаси - равенство. За съжаление, Димитров допусна две непредизвикани грешки и пробивът беше върнат.

4:5 - Бърз гейм на 15 за Истомин.

5:5 - Димитров успя да се съвземе след удара и набързо спечели подаването си на 0 с атраткивни отигравания при мрежата при последната точка.

5:6 - При ситуация 30:30 Григор майсторски изгради точка, която можеше да му донесе брейк-пойнт, но Истомин направи впечатляващ минаващ удар и се спаси - гейм-пойнт в негова полза. Бекхенд по правата и 5:6 в негова полза.

6:6 - Очертаваше се нов бърз сервис гейм за Григор, но той позволи изравняване след 40:0 в негова полза. Все пак в следващите две разигравания Гришо натисна по правата и стигна до тайбрека.

ТАЙБРЕК - Истомин откри с ас за 0:1 в своя полза. Първият мини пробив дойде при 1:1, когато Истомин направи феноменален пасинг шот от форхенд при почти неспасяема топка. Григор извика мощно "come on", когато успя да стигне стоп воле при мрежата и излъга Истомин за 2:3 - два сервиса за Димитров. Той бързо ги реализира и поведе с 4:3. И Истомин повтори изпълнението и взе бързи две точки - 4:5. Перфектни уинъри от бекхенд и форхенд дадоха на Димитров точка за сета при 6:5, но узбекистанецът, макар и на втори сервис, успя да я отрази, а след това на свой ред получи топка за сета след аут от форхенд на българина - 6:7. Гришо се защити с ас, а след това бекхенд слайс на Истомин влетя в мрежата - нов сетбол за българина. Истомин допусна двойна грешка и предаде тайбрека.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Гейм на 15 и Григор Димитров повежда във втората част.

2:0 (пробив) - В брутално разиграване за старт на втория гейм Григор спаси атака при мрежата, а след това стигна до основната линия, за да върне топката отново в полето на Истомин. Узбекът нанесе смач, който беше спасен от Димитров и съперникът му сбърка при играта на мрежата - 0:15, а след това и 0:30 след нов минаващ удар на Григор. Той се добра до две точки за пробив, въпреки проблемите с леко неразположение в дясната ръка, а още първата беше реализирана!

3:0 - Григор спечели две много тежки точки, за да поведе с 40:15, но в този момент отново допусна двойна грешка. Удар в аут обаче му донесе аванс от 3 гейма.

3:1 - Истомин се отчете с първи гейм в сета след силни сервиси от негова страна.

4:1 - Бърз гейм на 15 за Димитров.

5:1 (пробив)  - С отличен апроуч към мрежата Григор взе аванс от 15:30 в своя полза за старт на гейма. Той имаше отличен шанс да вземе две точки аванс, но удар по правата от форхенд срещна филето на мрежата - 30:30. Все пак с впечатляващ удар от бекхенд по правата Димитров получи шанса за пробив, не и без помощта на мрежата. Истомин се защити с дълбок форхенд, но последва нов шанс за Гришо, но Димитров прати топката в аут при ретур от втори сервис. С фамозно стоп воле Григор записа нова точка и имаше трета възможност да излезе напред в резултата с втори пробив, но Истомин отново се защити с мощен сервис по правата. При четвърттата такава обаче Димитров върна дълбок ретур и Истомин сбърка - 5:1.

6:1 - Гейм на 0 за Григор и класиране за четвъртфиналите.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българинът е с най-много победи от началото на сезона в тенис тура, като на своята сметка има само 1 загуба и цели 15 победи. Те му донесеоха 2 титли до момента, както и полуфинал на Australian Open, загубен от Рафаел Надал.

Димитров има страхотен шанс да стигне до топ 10, ако спечели турнира в Ротердам, което обаче е много тежка задача. Освен че има най-много победи, хасковлията има и най-много мачове до момента. Въпреки това той се намира в блестяща физическа форма и това го прави фаворит както в мача, така и в турнира.

Световният №12 се изправя срещу Денис Истомин, срещу когото игра на осминафинал на Australian Open. Тогава българинът записа обрат и 3:1 срещу узбека, който елиминира Новак Джокович още във втория кръг тогава. Контузия му попречи да играе на пълни обороти срещу Димитров и днес той ще търси реванш, но въпреки това Гришо безспорно е по-добрият тенисист.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички