Григор Димитров показа желязна психика и два пъти обърна Дел Потро


Григор Димитров показа желязна психика и два пъти обърна Дел Потро
Снимка: принтскрийн

8257 0

Григор Димитров осъществи един от най-впечатляващите обрати в своята кариера. Въпреки че на два пъти изостана с пробив срещу Хуан Мартин дел Потро, българският тенисист успя да спечели мача със 7:6 (6), 7:5 срещу бившия шампион от US Open.

Световният №8 беше пробит още в първия гейм в мача, но съумя да изравни за 3:3. Това доведе до тайбрек, в който на два пъти Димитров изостана, но в крайна сметка успя да измъкне под носа на Дел Потро.

Вторият сет отново започна изравнено, но при 2:3 Дел Потро нанесе важен удар, повеждайки с 2:4. Той пропусна да реши всичко при 2:5, когато имаше точка за пробив. Това се оказа решаващо, след като Димитров успя да спечели подаването си, а след това да пробие, изравнявайки за 5:5.

Съпротивата на Дел Потро падна тотално, след като Гришо спечели следващите два гейма без да загуби точка - 7:5 и победа за българина. Това го праща на четвъртфиналите в турнира, в който през миналия сезон игра финал. В следващия си мач той се изправя срещу Роберто Баутиста-Агут.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Дел Потро не остави загубата на първия сет да го дестабилизира и взе комфортно първото си подаване във втория сет.

1:1 - Двойна грешка на Григор позволи на Дел Потро да стигне до 40:30, но силен начален удар по дългия диагонал позволи на Димитров да изравни резултата в геймовете.

1:2 - Изключително завързан сервис гейм, в който на няколко пъти се стигна до равенство. Ударите на Григор обаче го предадоха в края, когато допусна две поредни непредизвикани грешки при 40:40.

2:2 - Гейм на 30 в полза на Димитров.

2:3 - Дел Потро се възползва от грешките в играта Димитров и повежда отново, въпреки по-ниския си процент на вкаран първи сервис.

2:4 (пробив) - Аржентинецът поведе с 0:30, а при 15:30 излезе на мрежата за атака. Григор на три пъти не успя да нанесе добър минаващ удари с воле от форхенд страната Дел Потро стигна до две точки за пробив. След ретур в мрежата и мощна атака на хасковлията от форхенд резултатът беше изравнен - 40:40. Нова атака при мрежата и аут от бекхенд на Григор доведоха гейма до загуба за българина.

2:5 - Лесен гейм за Дел Потро, който повежда категорично във втория сет.

3:5 - С голяма доза късмет Димитров остана в сета, въпреки че Дел Потро имаше предимства в разиграванията.

4:5 (пробив) - Димитров поведе с 15:40 след нова порция грешки от ракетата на аржентинеца. Той защити едната точка с ас, докато при втората Гришо показа отлична защита и в крайна сметка Дел Потро прати топката в аут - 4:5.

5:5 - Световният №8 затвърждава пробива и изравнява резултата така, както го направи и в първата част!

6:5 (пробив) - Съпротивата на Дел Потро тотално се изпари. Носен на крилете на обрата, Гришо проби на 0 своя съперник.

7:5 - Гейм на 0 и победа за Григор Димитров.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Димитров спечели жребия и избра да сервира, като изостана с 15:30 след две свои грешки. Още една такава от бекхенд доведе до първи брейк пойнт в полза на аржентинеца. На два пъти Димитров успя да се спаси от пробив, но при третата възможност за Дел Потро Григор направи двойна грешка.

0:2 - гейм на 0 в полза на Дел Потро и пробивът е затвърден.

1:2 - Димитров отново имаше сериозни проблеми в своето подаване. Грешките от неговата ракета се увеличаваха и бившият шампион от US Open получи нова възможност за пробив при 30:40. Гришо обаче запази самообладание и след серия от добри сервиси успя да спечели гейма.

1:3 - Отново лесен гейм за Дел Потро, но поне този път Григор спечели точка.

2:3 - Димитров най-накрая показа уверен тенис и спечели подаването си на 15.

3:3 (пробив) - Григор излезе пределно мотивиран след кратка почивка и се добра до точка за пробив. Дел Потро не успя да пласира добър първи сервис, а Димитров атакува втория на аржентинеца. Бившият член на топ 10 не издържа на атаката и допусна пробив.

4:3 - Световният №8 повежда за пръв път в мача, след като спечели труден гейм на 30.

5:4 - Размяна на бързи сервис геймове, без реална заплаха за изпълняващия начален удар.

5:5 - Дел Потро поведе с 40:0, но допусна две поредни непредизвикани грешки. Първият му сервис обаче проработи и той наниза ас, предпазвайки се от неприятности.

6:5 - Аржентинецът показа добри ретури, които му помогнаха да поведе с 15:30. Димитров успя да изравни с ас по правата, а след това регистрира отличен уинър по правата от форхенд. Дел Потро се добра до равенство след нова грешка на Гришо, но хасковията беше категоричен в следващите две точки.

6:6 - При 30:30 Гришо се опита да търси атака по правата от бекхенд, но прати топката в аут. Последвда ретур в аут, за да се стигне до тайбрек.

7:6 (6) - Първият минипробив беше дело на Дел Потро, след като Григор Димитров прати топката в аут след силни удари на съперника. За щастие, при второто подаване на аржентинеца родният представител върна пробива. Атака при мрежата даде нов аванс на Дел Потро за 3:1. На свой ред Димитров върна пробива след грешка на Дел Потро и стигна до 4:4. При 5:5 и сервис за аржентинеца Гришо имаше страхотен шанс да стигне до ключов пробив, но допусна ужасна грешка от форхен - сетпойнт за Дел Потро. В продължително разиграване нервите на Григор издържаха и бившият шампион от US Open удари топката с рамката на ракетата си - 6:6. Атака при мрежата пък му осигури първа точка за спечелване на сета - 7:6. Двойна грешка на съперника донесе победата на Димитров.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Гришо и Дел Потро стигнаха до този сблъсък след победите си в първия кръг. Българинът се справи трудно с намиращия се в страхотна форма босненец Дамир Джумхур, докато аржентинецът спря уругваеца Пабло Куевас.

Дел Потро е сред най-трудните съперници за българина, като в първите 5 мача по между им, аржентинецът бе завоювал пет успеха. По-рано тази година обаче те се срещнаха на Мастърс-а в Синсинати, където Димитров записа първа победа над този съперник, а по-късно спечели и турнира.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички