Григор Димитров намери отговор на светкавичната лява ръка на Умбер


Григор Димитров намери отговор на светкавичната лява ръка на Умбер
Снимка: Getty Images/Guliver

9059 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира колебливо, но успешно кампанията си на Мастърс турнира в Париж. Българинът надделя над представителя на домакините Юго Умбер в три сета, като първо сдаде първата част след 4:6, но взе безапелационно следващите два сета с 6:1, 6:2 и се класира за втория кръг на турнира.

Началото определено беше трудно за българина, който нямаше отговор на форхенда с много топ спин на своя опонент, а слабото представяне на сервис позволи на Умбер да пробие Димитров. Гришо се опази от нов брейк, но предаде първия сет.

Въпреки това Григор не се отказа, а леко промени тактиката си. Все по-често той заемаше отбранителна позиция, усещайки колебанията в играта на френския представител. И разликата веднага се видя - воден от опита си Димитров проби на два пъти, а Умбер изпусна мача от контрол и почна да греши все повече. Така в решаващата част Димитров проби в самото начало, не позволи на Умбер дори да се доближи до брейк точка и нанесе решаващ удар с пробив в гейм №7.

Чисто статистически Димитров записа повече асове и уинъри в своя полза, като реализира 9 директни точки от сервис и записа уверен процент от 62% вкаран първи начален удар. В следващия мач пък Гришо ще се изправи срещу добрия си познайник Давид Гофен, който в момента е 12-и в света.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Перфектен старт на Григор Димитров, който с уверени сервиси спечели на 0 първото подаване в мача.

1:1 - Българинът спечели първото разиграване след грешка на своя опонент. Умбер обаче нямаше проблем до края на гейма, тъй като и той сервираше уверено в началото на битката.

1:2 (пробив) - Проблеми за Димитров, който след две поредни непредизвикани грешки изостана с 0:30. Третата непредизвикана, този път от бекхенд, доведе резултата до 15:40. Форхенд в аут от ракетата на българина означаваше и предаване на подаването му.

1:3 - 0:30 и в полза на Димитров след неувереност в играта на французина. Умберт спря серията на Гришо с ас по правата, а нов аут на българина от форхенд изравни резултата. Двамата размениха по една точка за 40:40, ала след два отлични сервиса и форхенд по диагонала Умбер затвърди пробива си.

2:3 - Нов тежък гейм за Димитров, който навакса пасив от 15:30, добра се до равенство и с две поредни точки взе подаването си.

2:4 - Две поредни непредизвикани грешки на Умбер, втората от които на сервис, дадоха шанс на Григор да поведе с 0:30. Последва обаче пълен обрат в полза на Умбер, който след силни сервиси и атака при мрежата стигна до 40:30. Феерията от грешки обаче продължи, като френският тенисист прати форхенд в аут за равенство. Брутален уинър на Умбер от форхенд му даде аванс, а нова атака по бекхенда на Гришо му спечели гейма.

3:4 - Най-накрая лесно подаване за Димитров, който с разнообразен сервис не позволи на Умбер да влезе в разиграване.

4:4 (пробив) - Две точки за пробив пред българина при 15:40. За съжаление, и двата ретура на българина бяха посредствени, а Умбер спаси и двата брейкбола. В следващото разиграване Димитров блесна с най-добрия си удар - страхотен форхенд по правата, а след това Умбер прати топка от бекхенд в аут.

4:5 (пробив)- Пробивът обаче не вдигна тонуса в играта на Димитров, който веднага изостана с 15:40 след поредица от грешки. Той спечели следващото разиграване, но прати форхенд в аут за 4:5.

4:6 - Гейм на 0 за Умбер и първият сет влезе на сметката на френския тенисист.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Гейм на 15 за Димитров за старт на сета.

2:0 (пробив) - Въпреки че французинът поведе с 40:15, Димитров принуди Умбер да направи две поредни грешки и се добра до равенство. Последва мощен ас по диагонала за младока, но не успя да затвори гейма след бекхенд в аут - ново равенство. Димитров успя да стигне до точка за пробив, при която Умбер опита комбинация с дълбок сервис по диагонала и бекхенд в обратното поле, но не успя да прехвърли мрежата - пробив за българина.

3:0 - Бързо затвърждаване на брейка от Димитров, който спечели подаването си на 0.

4:1 - Бърза размяна на геймове между двамата, а разликата остава същата.

5:1 (пробив) - Нови два шанса за пробив на Димитров след срив в играта на Умберт. Френският състезател все пак се събра и с директна точка от сервис намали изоставането си, но атаката при мрежата му беше неуспешна след зрелищен минаващ удар на Григор - втори пробив за хасковлията.

6:1 - Димитров стартира с непредизвикана грешка подаването си, но после поведе с 40:15 - две точки за спечелване на сета. Първата беше отразена с контра-пие от бекхенд на френския тенисист. При втората обаче той прати топакта в мрежата и българинът възстанови равенството.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) - Димитров поведе с 15:30 за старт на решаващия сет и стигна до точка за пробив при 30:40 след аут на Умбер. Българинът предприе дефанзивна позиция в следващото разиграване и изчака съперникът да сбърка - форхенд в аут и пробив за Гришо.

2:0 - Лесно защитен пробив от страна на Димитров.

2:1 - Умбер печели на 15 и се разписа в третия сет.

3:1 - С поредните си фантастични удари от основната линия Димитров стигна до аванс от 40:0 и лесно затвори гейма на 0.

3:2 - Гейм на 15 за Умбер, който сервираше уверено в геймовете след ранния пробив.

4:2 - Отново уверено представяне на Димитров на собствен сервис, като българинът предаде само една точка на своя опонент.

5:2 (пробив) - С прекрасен ретур Димитров стигна до 15:30, а след това поредицата му от сечени бекхенди принуди Умбер да сбърка - 15:40 и две точки за пробив. Първата беше отразена с мощен сервис, а при втората Гришо зае отбранителна позиция. С първия си по-силен удар обаче Димитров наруши ритъма на съперника и Умбер прати бекхенд в мрежата.

6:2 - Безпроблемен финал на сета за Димитров, който спечели на 30 и се поздрави с успеха.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Битката на Гришо е под №4 на Централния корт в зала "Берси", а преди това има няколко интересни битки от първия кръг, включително Жил Симон срещу Денис Шаповалов - мачът, който ще се изиграе непосредствно преди срещата на българския тенисист.

Съперникът на Григор е 63-и в света и участва в турнира с покана от организаторите, като досега не се е изправял срещу Димитров. Ако българинът преодолее съпротивата на младия тенисист, това означава, че във втори кръг Григор ще срещне Давид Гофен, който почива заради високия си ранкинг (12-и в света). През миналия сезон Димитров завърши участието си в турнира в трети кръг срещу Марин Чилич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички