След два тайбрека Григор Димитров се срина на старта в Мадрид


След два тайбрека Григор Димитров се срина на старта в Мадрид
Снимка: Getty Images/Guliver

7035 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна от квалификанта Тейлър Фриц още в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Първата ни ракета загуби след два тайбрека с 6:7(8), 6:7 (4) и по този начин Фриц ще играе срещу световния номер 1 Новак Джокович в следващия кръг.

Още в първия гейм Григор трябваше да спаси точка за пробив, но благодарение на сервиса си се справи. В крайна сметка именно българинът стигна пръв до пробив в сета за 4:2, но още в следващия гейм Фриц върна пробива. Макар Григор да показа по-стабилна игра, то двамата докараха нещата до тайбрек, където Григор пропиля своите шансове, въпреки че поведе с 3:0, но американецът се възползва от третия си сет бол и затвори при 10:8.

Вторият сет започна много зле за българина, като допусна пробив още във втория гейм, а Фриц бързо напредна в резултата с 0:3. Все пак Григор успя постепенно да си възвърне самочувствието и в седмия гейм върна пробива. Подобно и на първия сет -отново всичко се реши в тайбрек. Там Григор рискува прекалено много в разиграванията си и американецът стигна до 3 точки за затваряне на мача, като се възползва от втория шанс.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 Много трудно начало за Григор, който сервира пръв в срещата. Фриц стигна до точка за пробив при 40:30, но българинът се спаси с добър сервис и взе подаването си.

1:1 Американецът бързо дръпна с 0:40, като Димитров успя да спечели само една точка след бекхенд уинър по диагонала.

2:1 Григор допусна изравняване до 30:30 след непредизвикана грешка в разиграването от форхенд. След добри сервиси си осигури предимство, но заради двойна грешка резултатът отново бе изравнен - 40:40. След форхенд в аут от страна на Гришо, Фриц отново получи шанс за пробив, но и този път първата ни ракета го отрази. След това успя да измъкне и този гейм.

2:2 Фриц отново не срещна проблеми при разиграването си и го затвори на 15.

3:2 Този път и Григор спечели бързо подаването си и дръпна в резултата.

4:2 (пробив) Хасковлията се въползва още от първия си шанс за пробив в двубоя. Този път Григор разчиташе на своя бекхенд, а след грешка на американеца от форхенд се стигна до точка при пробив. При нея Григор се възползва по-добре от разиграването и взе предимството.

4:3 (пробив) За съжаление, Димитров бързо изпусна преднината си, а Фриц веднага се възползва от по-пасивната игра на българина. Амвриканецът си служеше с много мощни форхенди, на които Гришо нямаше отговор. При последното разиграване 27-годишният ни тенисист сгреши при опит за къса топка.

4:4 Фриц взе подаването си на 15, а Григор продължава да направи много непредизвикани грешки, като до този гейм те бяха общо 12.

5:4 Гейм на 0 за Григор.

5:5 Димитров впечатли с бекхенд уинър по правата, а след това и съумя да стигне до 30 равни. След ас на Фриц и бекхенд в аут на Гришо, американецът затвори гейма.

6:5 Още един убедителен гейм на 0 за българина.

6:6  При 15:30 единствено късметът спаси Фриц, след като топката падна на милиметри зад основната линия. Това го спаси и Григор да стигне до брейкпойнт. В крайна сметка Фриц успя да затвори частта, като завърши с ас.

Тайбрек: Григор започна добре, като си осигури бързо два мини пробива - 3:0, но след това сгреши и при двете си подавания, и върна Фриц в играта - 3:2. Двойната грешка не повлия на Григор и съумя да вземе отново точка при сервис на съперника, като при втората малко не достигна ретура да е успешен отново - 4:3. След като Димитров взе само една от своите точки, след това се стигна до 5:6 в полза на Фриц след невероятен сервис, но след добра къса Григор изравни отново резултата - 6:6. Последва ас на Димитров, но не се възползва от сет бола, а позволи на Фриц да стигне до такъв при 7:8, но завършващият форхенд на Григор бе блестящ - 8:8. Григор обаче сгреши на свой сервис, а след това Фриц бе безкомпромисен и затвори сета.

ВТОРИ СЕТ

0:1 Фриц поведе с 30:40 на разиграването си и се възползва бързо, за да затвори гейма.

0:2 (пробив) 57-ия в света веднага с 15:30 на Григор, като този път добрият сервис не бе достатъчен на българина, за да се спаси. След това Димитров изкара топката в аут след бекхенд по правата, което осигури пробив на Фриц.

0:3 Абсолютно безпроблемен гейм за американеца на 0.

1:3 Първи гейм за Григор във втория сет, в който Фриц успя да вземе две точки.

1:4 През този сет Димитров така и не намира начин, по който да затрудни опонента си и Фриц отново спечели свое подаване без никаква съпротива от страна на българина.

2:4 Григор излезе напред в резултата след чудесен слайс по диагонала, но Фриц изравни до 30:30. След солидни сервиси Григор съумя да вземе този гейм.

3:4 (пробив) Димитров стигна до две възможности пробив при 40:15, но при първата не успя да се справи с бомбения сервис на Фриц. Последва обаче двойна грешка, която осигури връщане на пробива за родния тенисист.

4:4 Постепенно Григор си завърна самочувствието, което веднага се отрази на играта му. Само точка за Фриц и резултатът е изравнен.

4:5 Реакция от американеца, който бързо взе подаването си на 0.

5:5 Въпреки добрите ретури на Тейлър, Григор се справи и взе гейма за ново равенство.

5:6 Димитров стигна до 30 равни, но след топка в аут Фриц излезе напред. След втори сервис нашият тенисист върна перфектно подаването на основната линия, след което Фриц сбърка удар за 40:40. Но и с малко късмет американецът спечели подаването си.

6:6 Гейм на 0 за българина и още един тайбрек в срещата.

Тайбрек: Фриц спечели първата си точка, но Григор загуби една на свой ред за 1:2. При следващите две точки на сервис на американеца, той също успя да вземе само една от тях за 2:3, но след неуспех при къса топка Гришо рискува прекалено и отново изостана - 2:4. Пропиля и следващата точка и два мини пробива преднина за американеца. Първата точка бе за Григор, но след форхенд в мрежата Фриц си осигури три мачбола, като се възползва от втората и ще се изправи срещу Новак Джокович във втория кръг.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

При успех над Фриц, Григор Димитров ще се изправи срещу световния номер 1 Новак Джокович във втория кръг в Мадрид. Мачът на Григор е трети в програмата на корт "Аранча Санчес", където двубоите стартира в 13 часа. Първо играят Кики Бертенс и Елена Остапенко, а след това е мачът Хауме Мунар - Карен Хачанов.

27-годишният Димитров е 46-и в световната ранглиста в момента, докато неговият американски съперник е с 11 места по-назад. Двамата не са се срещали досега в официален мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички