Григор Димитров се пропука в края в драматична престрелка с Раонич в Мадрид


Григор Димитров се пропука в края в драматична престрелка с Раонич в Мадрид
Снимка: Getty Images/Guliver

20438 0

Новият №4 в световната ранглиста Григор Димитров постави класирането си на карта, след като отпадна още във втория кръг на "Мастърс" турнира в столицата на Испания Мадрид. В изключителна битка на мощ и железни нерви българинът се пропука в края на третия сет срещу Милош Раонич и допусна поражение след 5:7, 6:3, 3:6.

Гледай на живо Григор Димитров и мачовете от турнирите ATP Masters 1000 и ATP 500 само по MAX Sport 1.

Канадецът започна по-убедително и в първия сет реализира късен пробив, с което съумя да дръпне в резултата. Димитров обаче не се предаде. Той действаше много силно на свой сервис и издебна момента, в който да пробие съперника, стигайки до 6:3 в своя полза.

Така се стигна до решаваща част, в която нито един от двамата не позволяваше изненади на свой начален удар. Това се промени при 3:3, когато Димитров стигна до точка за пробив, но Раонич с мощни сервиси успя да спаси. Още в следващия канадецът на свой ред стигна до два шанса да пробие и успя да се възползва при втората такава - 3:5. Димитров даде всичко от себе си, за да остане в мача, но мощта на съперника му надделя и той спечели епичната битка на корт "Аранча Санчес".

С това отличната серия на "клей" за Димитров приключи. Той стигна до полуфинал на "Мастърс" турнира в Монте Карло, а през миналата седмица игра четвъртфинал в Барселона. Жребият в Мадрид обаче не беше благосклонен към него. Сега той ще може да си почине малко преди останалата част от сезона на "червени" кортове. Той ще участва на следващия "Мастърс" в Рим, Италия, който започва през следващата седмица.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров започна на сервис и беше изключително убедителен, печелейки на 15.

1:1 - Категоричен отговор на Раонич с гейм на 0.

2:2 - Двамата си размениха бързи геймове на 0, като почти нямаше разигравания.

3:2 - Първи проблеми за Димитров в мача. Първият му сервис не работеше добре и Раонич се възползва, повеждайки с 0:30. Последва форхенд в аут на българина и 3 точки за пробив в полза на канадския представител. Димитров обаче беше безпогрешен и с няколко отлични начални удара плюс две грешки на Раонич успя да спечели следващите 5 точки.

3:3 - Лесен сервис гейм за Раонич.

4:3 - Този път Григор Димитров нямаше проблеми с началния удар и взе сравнително лесно подаването си.

4:4 - Раонич продължи с мощните и разнообразни сервиси, като Димитров така и не можеше да влезе в разиграване, където е неговата сила - гейм на 15.

5:4 - Димитров до момента издържаше на темпото на Раонич и продължи с къси разигравания да печели точките при свой сервис. Той допусна двойна грешка за 40:30, но нямаше проблем да затвори гейма.

5:5 - Гейм на 15 за Раонич.

5:6 (пробив) - За втори път проблеми за Димитров, който изостана с 0:30 след мощни атаки на Раонич. Той опита и 3-а такава, но с прекрасен бекхенд Григор контрира за 15:30. Удар в аут на световния №4 обаче даде две точки за пробив на съперника му. Първата беше отразена, но при втората Раонич направи добър ретур, а след това атакува при мрежата и спечели точката.

5:7 - Сервис гейм на 0 за Раонич и първи сет в негова полза.

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО Григор Димитров срещу Милош Раонич само по Mtel Sport 1.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Димитров започна сета с гейм на 0.

1:1 - Раонич продължи да не дава никакви шансове на Димитров - гейм на 0.

2:1 - Убедителен Григор след гейм на 15.

3:1 (пробив) - Отлично начало за Димитров при подаването на Раонич. За пръв път той успя да го затрудни с добри ретури и логично поведе с 15:40 - две точки за пробив. Канадецът заложи на атака при мрежата, а с мощен удар от бекхенд Димитров принуди своя съперник да сбърка волето - пробив!

4:1 - Димитров поведе с 40:15, но допусна две непредизвикани грешки от бекхенд - равенство. Той обаче успя да издържи на напрежението и съумя да затвори частта.

4:2 - Въпреки че изостана на два пъти, Раонич успя да спре серията на Димитров с убедителни сервиси след изоставане от 15:30.

5:2 - Няколко неточности в играта на световния №4 доведоха резултата до 15:40, но след инфарктен момент при 30:40 Димитров оцеля и защити двете точки за пробив. Последваха две атаки в аут на Раонич и гейм за Гришо.

5:3 - Лесен сервис гейм на 15 за Раонич.

6:3 - При ситуация 30:30 Димитров успя да изпълни добре начален удар, с който си осигури предимство и спечели разиграването. Последва нов добър сервис, слаб ретур на Раонич и опит за смч на Димитров, който обаче беше отразен. Това наруши ритъма на Григор, който допусна лека грешка и резултатът беше изравнен - 40:40. Все пак Димитров запази присъствие на духа, като успя да вкара два отлични сервиса, които му дадоха предимство в разиграването и той принуди Раонич да сбърка на два пъти - гейм за Гришо и равенство в сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Раонич започна на сервис и беше видимо разколебан. При 15:15 той допусна нелепа греша от воле, което даде леко предимство на Димитров. Григор обаче не успя да се възползва от това, като допусна две грешки, а с атака при мрежата Раонич спечели първия гейм.

1:1 - Изоставане за Гришо от 15:30, но той реагира отлично с атака при мрежата. Последва по-дълго разиграване, при което Раонич прати бекхенд в аут - 40:30. Удар в мрежата на канадеца позволи на Димитров да открие сметката си в решаващия сет.

1:2 - Димитров изпусна златен шанс да изравни за 30:30, след като минаващият му удар излезе в аут. Той намали до 40:30 с невероятен ретур от форхенд, но Раонич беше убедителен на сервис, принуждавайки Димитров да прати топката в аут.

2:2 - Почти безпроблемен гейм за Димитров, който допусна една грешка при опит за къса топка, но спечели на 15.

2:3 - Раонич беше отличен на начален удар и спечели лесно на 15.

3:3 - Перфектен сервис-гейм на 0 за Димитров.

3:4 - Димитров откри следващия гейм с отлична защита, след като върна гръмотевичен форхенд на Раонич. Той атакува при мрежата, топката закачи филето и стана удобна за атака на Димитров - 0:15. Подхлъзване в следващата точка обаче му попречи да постави повече напрежение върху плещите на Раонич - 15:15. Канадецът обаче допусна двойна грешка, а при 30:30 Димитров пусна дълбок форхенд на бекхенда на Раонич и го принуди да сбърка - първа точка за пробив в третия сет. Бившият член на топ 5 обаче прати снаряд от сервис и се защити, а след това спечели набързо две поредни точки.

3:5 (пробив) - Спасената точка за пробив даде самочувствие на Раонич, който с няколко отлични ретура поведе с 15:30. Димитров пласира следващите си удари на бекхенда на съперника в следващото разиграване и успя да изравни - 30:30. В решаващия момент форхендът на Григор му изневери и Раонич получи шанс за пробив. С перфектен втори сервис обаче Димитров принуди Милош да сбърка ретура - равенство 40:40. Световният №4 обаче отново допусна грешка, даде втори брейк-пойнт за съперника и този път, с амлко късмет, Раонич проби.

3:6 - Димитров даде всичко от себе си и показа много добра защита, но мощта на Раонич при сервис и форхенд наклони везните в негова полза и след гейм на 30 канадецът спечели сета, а с това и мача.

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО Григор Димитров срещу Милош Раонич само по Mtel Sport 1.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Въпреки че влязоха почти по едно и също време в мъжкия тенис, Димитров и Раонич имат само 5 мача помежду си. Българинът доминира в мачовете срещу този съперник, като е спечелил последните 4 битки с канадеца. Единственото му поражение беше в Стокхолм през 2011 година, а последният мач, в който двамата се изправиха един срещу друг, беше през 2017 година в Бризбън. Димитров спечели с 2:0, а двамата до момента са играли единствено на твърди кортове.

Гледай на живо Григор Димитров и мачовете от турнирите ATP Masters 1000 и ATP 500 само по Mtel Sport 1.

Раонич започна слабо годината с отпадане още на старта на Откритото първенство на Австралия. Все пак обаче той стигна полуфинал на Мастърс турнира в Индиън Уелс, както и четвъртфинал в Маями. И в двата турнира отпадна от Хуан Мартин Дел Потро. В Монако той се отказа поради контузия още на осминафиналите.

Димитров показва подобрена форма на "клей" кортове през тази кампания, като стигна до полуфинал в Монако и четвъртфинал в Барселона. Това му помогна да се върне на 4-о място в световната ранглиста и е считан за един от най-добре представящите се тенисисти в последните 3 седмици.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички