Нова победа в Бризбейн за колебливия Григор Димитров


Нова победа в Бризбейн за колебливия Григор Димитров
Снимка: Gulliver/GettyImages

16138 0

Световният №3 в мъжкия тенис Григор Димитров продължава към 1/2-финалите на тенис турнира в Бризбейн, Австралия, след като се наложи над британеца Кайл Едмънд с 6:3, 6:7 (3), 6:4. Българският тенисист ще опита да защити трофея си от миналата година, но първо ще трябва да се изправи срещу представителя на домакините Ник Кирьос в предпоследната фаза от надпреварата.

Срещата между Димитров и Кирьос ще бъде утре, като ще е вторият 1/2-финал от мъжката програма.

В днешната среща хасковлията отново бе колеблив на моменти, допусна цели 9 двойни грешки, но заслужено стигна до успеха. В решителния трети сет при резултат 4:4 Кайл Едмънд получи контузия, след като изкълчи глезена си. След намесата на физиотерапевтът, световният №50 не успя да намери темпото си на игра и бе пробив в 10-я гейм.

Първи сет

1:0 - Мачът започна нервно за Григор, който направи двойна грешка. Веднага след това обаче Едмънд сбърка форхенд по диагонала, за да дойде и първият ас на българина - 209 км/ч. До края на гейма Димитров направи още една груба грешка, но това не му попречи безпроблемно да вземе гейма.

1:1 - Подобно на Димитров, Едмънд също стартира с мощни начални удари, които му помогнаха за спечелването на откриващия му сервис гейм.

2:1 - Световният №3 започна с добре подсечен сервис, който избяга от ракетата на англичанина. Последва обаче красиво разиграване, спечелено от посрещащия за 15:15. До края на гейма обаче българинът нямаше повече колебания и лесно го спечели.

2:2 - Едмънд отговори подобаващо със скоростен гейм, в който не даде точка на противника.

3:2 - Поставеният под №1 в турнира отговори подобаващо. В този гейм сервисът и краката на Димитров работиха безотказно. Статистиката пък показваше стабилната му игра при начален удар, като той все още няма загубена точка на първи сервис.

3:3 - 50-ят в световната ранглиста отново показа силна игра от дъното на корта и в близост до мрежата, което му помогна лесно да поведе с 40:0. Последваха обаче две разигравания, в които първият му сервис бе разгадан от Гришо и резултатът бързо стана 40:30. Последва обаче поредно разиграване, в което форхендът на Едмънд работеше на 100% и му помогна за спечелването на гейма.

4:3 - В така важния седми гейм британецът стигна до две точки за пробив, след като се пребори да поведе с 15:40. Първата точка бе спасена с ас със скорост 207 км/ч, а втората с директна точка от втори сервис, който изненада Едмънд. С две грешки на Едмън Григор измъкна трудния гейм.

5:3 (пробив) - Ролите в осмия гейм се размениха, като Григор си спечели две точки за пробив при 15:40 и още първата възможност бе оползотворена.

6:3 (СЕТ) - Гришо направи една двойна грешка в сервис гейма си, но въпреки това нямаше проблеми да го спечели, а с това и първия сет.

Втори сет

0:1 - Едмънд започна уверено втората част и лесно спечели откриващото си подаване.

1:1 - Въпреки че загуби първата точка в гейма, сервиращият нямаше проблем да спечели подаването си. В началото на втория сет се наблюдават мощни сервиси и от двамата и кратки разигравания.

1:2 - 50-ят в света спази традицията и в третия гейм на втория сет, който също бе спечелен за "отрицателно" време.

2:2 - Вторият сервис гейм за Гришо стартира с третата му двойна грешка за мача, а при 30:15 посрещащият направи добро разиграване, с което изравни резултата. Два добре пласирани втори сервиса обаче измъкнаха Димитров от нелеката задача.

2:3 - Кайл Едмънд също имаше леки затруднения в сервис гейма си, но също намери начин да се измъкне от деликатната ситуация.

3:3 - В шестия гейм Григор отново загуби само едно точка, като успешно възстанови равенството.

3:4 - Проблемите за Едмънд дойдоха след края на седмия гейм в сета. Той имаше затруднения да го спечели, но веднага след това на корта се появи физиотерапевт.

4:4 - По време на паузата лекарят се погрижи за дясната ръка на британеца, който видимо изпитваше болка. Въпреки това скоро той се завърна на корта, дори стигна до 30:30, но с два мощни сервиса Димитров "си свърши работата".

4:5 - В деветия гейм Григор стартира остро и си завоюва две точки за пробив при 15:40. Първата бе спасена след бекхенд слайс в мрежата от хасковлията, а втората бе отразена с добре пласиран сервис от Едмънд. Нови бомби от сервис спасиха сервиращия.

5:5 - За разлика от вчерашния мач, днес Григор демонстрира увереност в сервис геймовете си и ги печели с лекота.

5:6 - Едмънд си гарантира поне тайбрек във втория сет, след като допусна двойна грешка, но се "вдигна", за да спечели подаването си.

6:6 - Световният №3 поведе с 30:0, но допусна изравняване. Веднага след това дойде мощният сервис на помощ, с който Димитров спечели последния си сервис гейм в сета.

6:7 (СЕТ) - Първият минипробив в тайбрека бе за Кайл Едмънд. Британецът обаче го получи на тепсия, след като българският му съперник направи двойна грешка за 2:4. С два добри начални удара, които му дадоха предимство в разиграванията, Едмънд стигна до три сетбола при 3:6. Още първият бе оползотворен след печеливш ретур на втори сервис.

Трети сет

1:0 - Григор започна отлично първия гейм на решителния сет и лесно поведе в резултата.

1:1 - Още в началото на третата част хасковлията си спечели точка за пробив при 30:40, която бе отразена след опит за сигурна игра от Димитров, който в крайна сметка сгреши. Българинът имаше и втора възможност, която също бе отразена и скоро след това Едмънд изравни.

2:1 - Българинът продължи стабилната си игра, когато сервира и за втори пореден гейм вкара всичките си първи сервиси, което му помогна за спечелването на нов лесен гейм.

2:2 - Равенството в сета се запази и след четвъртия гейм.

3:2 - Българинът отговаряше подобаващо на предизвикателството на британския си съперник и също записва лесни геймове на сметката си.

3:3 - По всичко личеше, че Едмънд е забравил проблемите на старта на третия сет и все по-убедително печелеше подаванията си.

4:3 - Подобно на първия сет, и сега Гришо имаше сериозни затруднения в седмия гейм на сета. Той направи двойна грешка, позволи да се стигне до 40:40, но в крайна сметка взе подаването си.

4:4 - Отговорът на Едмънд бе светкавичен гейм на 0.

5:4 - В началото на деветия гейм Едмънд изкълчи глезена си неприятно, като извика и се строполи на земята. Григор Димитров моментално се отправи да помогне на своя съперник, като същото направи и съдията на стола. След кратка намеса на физиотерапевтът, британецът се върна на корта и играта продължи. Видимо ритъмът на Димитров спадна и той допусна деветата си двойна грешка в мача за 30:30. Все пак Димитров взе подаването си и излезе отново напред в резултата.

6:4 (МАЧ) - След контузията, която получи, Едмънд не успя да възстанови веднага темпото си на игра и веднага след това загуби срещата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров имаше сериозни затруднения в първия си мач за сезона на сингъл. Той изостана с 0:1 в сетовете от Милман, а в тайбрека се наложи да отразява 2 мачбола в полза на непретенциозния си съперник. В крайна сметка обаче, той започна победоносно годината, макар и с колеблива игра.

Българинът трябва да спечели надпреварата, за да защити 250-те точки, които спечели през миналия сезон. Пътят му минава през Кайл Едмънд, срещу когото има един мач - трисетов  двубой във Вашингтон през 2017 година, спечелен от българския тенисист.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички