Несигурен и плах Григор едва не съсипа старта на сезона си срещу непретенциозен австралиец


Несигурен и плах Григор едва не съсипа старта на сезона си срещу непретенциозен австралиец
Снимка: Gulliver/GettyImages

34603 0

Световният №3 в мъжкия тенис Григор Димитров започна трудно 2018 година на сингъл. Българинът победи с 4:6, 7:6, 6:3 128-мия в света Джон Милмън. По този начин сънародникът ни продължава по пътя към защитата на титлата си в Бризбейн, Австралия.

В първия сет хасковлията стигна до пробив, но не успя да запази преднината си и претърпя обрат, с което загуби частта. Във втория сет ситуацията бе идентична. Лидерът в схемата в Бризбейн стигна до пробив, но моментално загуби преднината си. Така се стигна до тайбрек, в който австралиецът стигна до мачбол, но не успя да се възползва от възможността. В решителната трета част нивото на игра на Милмън спадна драстично и това доведе до бърз развой на нещата и победа за Григор Димитров.

Първи сет

0:1 - Милман спечели жребия и избра да сервира първи в срещата. Той започна добре мача, поведе с 30:0. Григор Димитров успя да стигне до 40:30, но добра атака на австралиеца му спечели последното разиграване, а с това и първия гейм в мача.

1:1 - Световният №3 също стартира добре мача. Българинът поведе с 40:0, но с две излизания на мрежата, при които бе надигран, се стигна до 40:30. Последва нова добра атака от представителя на домакините - 40:40. Бекхенд слайс от ракетата на хасковлията донесе първа точка за пробив в мача, която бе спасена с мощен сервис по диагонала. В крайна сметка добрият начален удар спаси Гришо при първото му подаване.

2:1 (пробив) - Първият пробив в мача дойде в третия гейм. Григор пое инициативата от първата точка, поведе с 15:40 и 30:40, след което стигна до целта.

2:2 (пробив) - Още в следващия гейм обаче Милман опита да върне пробива. Отново грешно излизане на Димитров на мрежата, както и две грешки от ракетата на хасковлията доведоха нещата до 15:40. Сервисът на Димитров спаси първата точка за пробив, но при втората австралиецът отправи тежък удар по правата от форхенд и не остави шансове на Григор.

2:3 - Играта на световния №128 се получаваше чудесно и той лесно печелеше точките в сервис гейма си.

3:3 - Шестият гейм на мача се оказа най-дългият и оспорван за момента. След като Димитров стигна до 40:30 и можеше да спечели гейма си, той направи двойна грешка, а по-късно подари точка за пробив на противника с нова такава. В крайна сметка поставеният под №1 спечели своя сервис гейм с помощта на сервиса си.

3:4 - Вдъхновеният от публиката Милман продължи да "лети" по корта и бързо да печели подаванията си.

4:4 - Геймът, в който Гришо сервираше, отново бе изпълнен с напрежение. Този път обаче българинът показа самочувствие в последната точка при 40:30, за да вземе подаването си.

4:5 - Милман стартира деветия гейм с два мощни сервиса и 30:0. Последва лек спад и изравняване на резултата, но в крайна сметка австралиецът спечели подаването си.

4:6 (СЕТ) - Българинът поведе с 30:0 в своя пети сервис гейм но допусна изравняване след нова порция грешки. При 40:40 той направи и двойна грешка, след което Милман спечели първия сет.

Втори сет

0:1 - Без проблеми Милман спечели и първия си сервис гейм, за да поведе в началото на втория сет.

1:1 - Отговорът на Димитров този път не закъсня и той също взе лесно подаването си.

1:2 - Геймовете във втория сет се различават за момента от тези в първия, като двамата ги печелят без да оставят шансове на посрещащия.

2:2 - Във втория си сервис гейм в сета Гришо отново тръгна трудно, позволи да се стигне до 30:30, но все пак взе подаването си.

3:2 (пробив) - Изненадата за всички, които наблюдават срещата, дойде в петия гейм, когато българинът стигна до пробив. Той се възползва от грешките на сервиращия, за да направи втори пробив в мача.

3:3 (пробив) - Подобоно на първия сет, веднага след като стигна до пробив, играта на българина се срина и той допусна ново изравняване.

3:4 - Милман набързо показа на Димитров това, което българинът трябваше да направи след постигнатия пробив. 128-ият в света поведе лесно с 40:0 и скоро взе подаването си, като отново излезе напред в резултата.

4:4 - Отговорът на световния №3 не закъсня и той бързо взе подаването си, за да изравни.

4:5 - Димитров бе близко до нов пробив в деветия гейм на мача, но защитата на Милман го отказа. Българинът стигна до 40:40 и точка за пробив, която бе отразена по прекрасен начин от представителя на домакините, а с добър сервис той измъкна важния гейм в края на сета.

5:5 - Този път хасковлията не се поддаде на напрежението и спечели подаването си на 0.

5:6 - Напрежението си каза думата върху австралиеца в 11-я гейм и той имаше труден сервис гейм. Позволи да се стигне до 30:30, а при 40:30 мрежата го спаси от изравняване, след като при форхенд по правата на Димитров, топката се спря във филето.

6:6 - Без проблеми световният №3 докара нещата до тайбрек, като спечели подаването си на 0.

7:6 (СЕТ) - Дългият гейм в сета започна обещаващо за Милман, който поведе с 3:0 с два минипробива. Димитров намали изоставането си с добро разиграване от дъното на корта и форхенд по правата, който накара сервиращия да сгреши, а с грешка от ракетата на австралиеца, българинът се върна в тайбрека - 2:3. С два мощни начални удара Григор поведе с 4:3. С прекрасна защита при сервиса на Димитров, австралиецът си заслужи мачбол на свой сервис при 5:6. Невероятно разиграване беляза 12-та точка в тайбрека, при която българинът пое инициативата от началото и въпреки отличната защита на Милман, Димитров изравни - 6:6. Веднага след това обаче грешка от форхенд донесе нов мачбол за 128-мия в света - 6:7. Добрият сервис на Гришо обаче го спаси и в този случай, а в следващото разиграване форхенд по диагонала му донесе преднина - 8:7. Българинът получи и втори сетбол при 9:8, при който съперникът му прати топката далеч в аут.

Трети сет

1:0 - Българинът стартира добре решителния сет, поведе с 30:0 и скоро поведе в резултата.

1:1 - Милман имаше леки затруднения в откриващия си гейм, но в крайна сметка го спечели, за да изравни резултата.

2:1 - Играта на Димитров в третия сет се промени драстично и той заигра с лекота, което му помагаше да печели лесно геймовете си.

3:1 (пробив) - По-добрата игра на поставения под №1 в турнира даде резултат и в четвъртия гейм на мача той стигна до 40:40, след което си спечели и точка за пробив, която спечели.

4:1 - По играта на австралиеца си личеше, че интересът му към срещата спадна драстично, след като Григор спечели поредния си лесен гейм.

4:2 - Умората в краката на Милман си личеше, но той все пак стигна до успех в шестия гейм, за да намали изоставането си.

5:2 - От своя страна Димитров продължи да играе силно и лесно да печели подаванията си.

5:3 - Григор не показваше голям интерес в подаванията на противника след постигнатия пробив. Той се съсредоточи върху своята игра и своите начални удари, което позволи на австралиеца да се задържи в сета.

6:3 (СЕТ) - Без затруднения световният №3 взе подаването си, с което спечели и мача.

Двамата са се срещали досега само веднъж и Григор не пази добри спомени от тогава. Те се сблъскват преди почти 8 години и победата извоюва Милман. В момента обаче между двамата има голяма "пропаст" - родният тенисист е номер 3 в света, а съперникът му е под номер 128 в световната ранглиста. 

Димитров спечели миналогодишното издание на турнира, откъдето и започна впечатляващия сезон на българина, стигайки до номер 3 в световната ранглиста. На финала победи Кей Нишикори, който тази година пропуска турнира заради травма. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички